Home » Walnoten

Walnoten

De walnoot, ook wel okkernoot genoemd, wordt oorspronkelijk niet als noot gezien. De walnoot is namelijk een steenvrucht, en betekent letterlijk vertaald ‘niet-Germaanse noot’. Walnoten groeien aan een boom, waarin zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen groeien. Deze bomen kunnen maar liefst 33 meter lang worden, en worden soms tot ruim zes meter breed. In de Benelux zijn maar liefst zeventien rassen van de steenvrucht verkrijgbaar. Deze verschillende soorten walnoten komen onder andere uit Canada, Duitsland, Nederland, Polen, Frankrijk, Amerika, Bulgarije en België.

TIP: hier kan je Walnoten noten online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Oorspronkelijk komt de walnoot uit Azië en Zuidoost-Europa. De boom stamt af uit 7000 voor Christus, en de walnoten zijn naar Europa gebracht door de Romeinen. Deze Romeinen noemden de walnotenboom ook wel ‘de eikel van Zeus’. Wanneer een man en een vrouw met elkaar in het huwelijk traden, strooiden het pasgetrouwde stel walnoten naar de gasten, zodat het huwelijk vruchtbaar zou worden. Ook betekent het woord ‘wal’ groot, waardoor de walnoot de betekenis ‘grote noot’ krijgt.

Wat is de walnoot?

De walnoot groeit als het ware in een steenvrucht. De steenvrucht groeit aan flinke bomen, die tot wel 33 meter hoog kunnen worden. Walnoten worden alleen geproduceerd door bomen van acht jaar oud, of ouder. Wanneer de walnoot rijp is, wat over het algemeen in september het geval is, dan valt deze steenvrucht vanzelf uit de boom. Wanneer je deze steenvrucht opent, verschijnt er een grote noot die eerst gekraakt moet worden. Wanneer deze open wordt gemaakt, verschijnt er een noot die iets weg heeft van een stel hersenen. De walnoot bevat een heleboel goede voedingsstoffen die goed zijn voor het menselijk lichaam.

Wat maakt de walnoot een superfood? 

Walnoten zijn erg goed voor het lichaam door de vele voedingsstoffen die de steenvrucht bevat. Dat is dan ook de reden dat de walnoot een superfood is. De voedingsstoffen die de walnoot bevat zijn onder andere vezels, magnesium, omega-3, vitamine E, eiwitten, polyfenolen, kalium, vitamine B6, zink, koper, plantensterolen, arginine en melatonine. Deze verschillende voedingsstoffen zorgen ervoor dat het lichaam minder vatbaar is voor onder andere hart- en vaatziekten, en daarnaast kunnen deze steenvruchten goed helpen bij stress.

Bovendien hebben walnoten een aantal bijzondere effecten op het lichaam. Zo kan de walnoot bijvoorbeeld bijdragen aan een goede stoelgang. Wanneer men last heeft van obstipatie, kan een walnoot bijdragen aan een gezonde stoelgang. Ook kan een walnoot bijdragen aan gezond sperma, dat rijk is aan omega-3-vetten. De steenvrucht wordt geprezen om haar vele antioxidanten. Deze antioxidanten helpen de vrije radicalen in het lichaam te bestrijden, waardoor men minder kans heeft op hart- en vaatziekten. Daarnaast reageert men ook beter op stress na het (regelmatig) eten van walnoten.

Veel mensen vragen zich af of walnoten goed zijn voor het lichaam. Het antwoord is ja. Niet alleen zijn de verschillende voedingsstoffen goed voor de mens, ook wordt er aangeraden noten te eten voor een gevarieerd dieet. Wel zullen de noten (in dit geval steenvruchten) met mate moeten worden geconsumeerd. Een handje met noten zorgt al voor voldoende effect.

Hoe gebruik je walnoten?

De walnoot is een makkelijk product dat op verschillende manieren kan worden genuttigd. De steenvrucht kan los worden gegeten. Wanneer de noot wordt gepeld, kan men de inhoud meteen opeten. Ook is de noot een veel gebruikt product voor in recepten. De walnoot kan bijvoorbeeld worden genuttigd bij het ontbijt. De noot kan tijdens deze maaltijd worden gecombineerd met bijvoorbeeld een bakje yoghurt. Ook wordt de walnoot vaak gebruikt in salades of in quiches. Doordat de walnoot zo makkelijk te combineren is, is het een aanrader om standaard in huis te hebben.

Een lekker en vetarm recept waar walnoten in voorkomen, is het bananenbrood met walnoten recept. De ingrediënten die men nodig heeft voor vier personen:

  • 2 eieren
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 el vanille extract
  • 225 gram bloem
  • 0,5 tl baksoda
  • 0,5 tl zout
  • 30 gram walnoten
  • 1 el bakpoeder
  • 1 el olijfolie
  • 5 el magere melk
  • 4 el appelmoes
  • 2 rijpe bananen, geprakt

Het recept bevat de volgende stappen:

  • Verwarm de oven op 160°C. Vet het cakeblik in met boter en bestrooi deze vervolgens met bloem.
  • Pak een grote kom en doe hier de eieren en de suiker in. Klop de suiker en de boter tot een luchtig geheel en voeg hier vervolgens de appelmoes, banaan, magere melk, olie en vanille bij. Klop het geheel tot het een mooie substantie krijgt.
  • Zeef vervolgens de bloem, bakpoeder en de soda, en voeg deze bij het mengel. Schep aan het einde, wanneer alles goed gemengd is, de walnoten erdoor.
  • Bak de cake in één uur gaar. Laat de cake nog enige tijd afkoelen.

Geniet van de heerlijke banaan met walnotencake. Wij verzekeren u dat deze om te smullen is!

Waar kun je walnoten kopen? 

Naast dat walnoten in september geraapt kunnen worden in bijvoorbeeld het bos, is het nog veel gemakkelijker om de steenvruchten op het internet te kopen. De walnoten zijn verkrijgbaar op meerdere websites op het internet. Het kopen van producten op het internet is tegenwoordig in een mum van tijd geregeld, en het grote voordeel hieraan is dat u uw huis niet uit hoeft! U kunt de walnoten kopen in gepelde vorm, maar u kunt er ook voor kiezen om de walnoot zelf te kraken. Ook kunt u tegenwoordig walnotenolie gebruiken om uw andere voedsel in te bakken.

>> Hier kan je Walnoten noten online kopen <<