Home » Baobab

Baobab

De naam komt ons waarschijnlijk allemaal bekend voor, maar toch weten we meestal niet goed wat deze vrucht allemaal kan doen voor ons lichaam. Door zijn uitzonderlijke uiterlijk trekt de baobab boom al genoeg aandacht, maar mede door zijn helende krachten heeft de boom een heilige status verkregen. Zo wordt de baobab boom ook wel de ‘’tree of life’’’ genoemd ofwel de ‘’boom van het leven’’. Velen geloven dat de takken van de boom, die enige gelijkenis hebben met wortels, naar de hemel wijzen en zo een hemelse wijsheid en kracht ontvangen.

TIP: hier kan je Baobab poeder online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Wellicht een leuk feitje: de baobab boom is ook genoemd in een bekend stripverhaal. In een aflevering van Suske en Wiske heeft het stripboek de titel ‘’De Bevende Baobab’’ gekregen. Ook hier werd de vrucht al geroemd om zijn heilige eigenschappen.

Wat is baobab?

Baobabpoeder wordt gemaakt van de vruchten van de baobab boom. De boom wordt vaak ook wel de apenbroodboom genoemd, omdat de vruchten enorm aantrekkelijk zijn voor wilde apen. Deze bomen groeien voornamelijk op het Afrikaanse eiland Madagaskar, maar wordt tegenwoordig ook op de Afrikaanse savannes verbouwd; van Namibië en Mozambique tot aan Zuid-Afrika. In parken worden de bomen aangeplant en in andere werelddelen is de boom ook in opkomst. De boom mag officieel geen boom genoemd worden, maar is eigenlijk een vezelplant. Ze kunnen vaak tot wel 6000 jaar oud worden en krijgen een hoogte van 25 meter. De bomen slaan vaak vele duizenden liters water op, zodat ze kunnen overleven op de droge savannes.

De baobabboom heeft een uitzonderlijk uiterlijk. Het lijkt net of de boom ondersteboven is neer geplant. De typisch gevormde takken hebben veel weg van wortels en het lijkt alsof de wortels in de lucht steken en zijn kruin in de grond vast zit. Volgens een legende hebben de goden deze boom uit de hemel op aarde gegooid als straf, waardoor de boom op zijn kop terecht is gekomen.

De vruchten van de boom zijn even groot als een kokosnoot en hebben een zijdeachtige witte schil die bijzonder poederachtig is. De vruchten worden met de hand geplukt en vervolgens gezeefd. Het vruchtvlees onder de schil heeft een zoetzure smaak, die je kunt vergelijken met een combinatie van peer, grapefruit en vanille. Baobab is daarom erg eenvoudig in gerechten te verwerken en smaakt heerlijk in zowel zoete als zoute gerechten.

Wat zorgt ervoor dat baobab tot de superfoods gerekend wordt?

De unieke samenstelling van baobab zorgt ervoor dat het een uniek superfood is dat vele voordelen met zich meebrengt. Baobab bevat veel verschillende vitaminen en mineralen, waaronder vitamine C, A, B1, B2, B3, B6, D, E, calcium, kalium, magnesium, ijzer, mangaan, fosfor, zink en veel vezels. Er zitten acht essentiële aminozuren in baobab die ons lichaam normaal gesproken dient te onttrekken uit externe bronnen.

Vitamine C is belangrijk voor een gezond immuunsysteem, de hormoonhuishouding en de hart- en bloedvaten in ons lichaam. Het beschermt tegen degeneratieve ziektes, zoals Alzheimer en dementie, en zorgt ervoor dat calcium beter wordt opgenomen. Deze vitamine is essentieel voor onze haren, botten, tanden en kraakbeen. Het helpt bij diverse cardiovasculaire problemen, zoals slagaderverharding of –verkalking. De vele antioxidanten in baobab vertragen de veroudering en voorkomen bepaalde vormen van kanker. Ze beschermen tegen allerlei vormen van celmutatie en voorkomen een destructieve werking van vrije radicalen.

Baobab is rijk aan vezels en zorgt er zo voor dat de spijsvertering op een gezonde manier wordt bevordert en dat ons cholesterolgehalte verlaagd wordt. De vrucht helpt uitstekend tegen maagpijn en diarree. Dit hebben onze traditionele Afrikaanse geneesheren al jaren geleden ontdekt. Door de antibacteriële en schimmel remmende eigenschappen van baobab ondersteunt het ons lichaam optimaal.

Hoe wordt baobab allemaal gebruikt?

Door de ontzettend lekkere smaak van de baobab vrucht (een combinatie van grapefruit, peer en vanille) is deze vrucht ideaal in allerlei gerechten te verwerken. Je kunt de vrucht natuurlijk gewoon vers eten, zoals je bij vele andere soorten fruit doet, maar het vruchtvlees kan ook gedroogd worden, waarna het tot poeder vermalen wordt. Zo is de baobab langer houdbaar en kan het eenvoudig door dranken en voedingsmiddelen geroerd worden.

Het poeder van de baobab vrucht kun je prima door fruitsalades en toetjes doen. Doordat het poeder zelf ook een fruitachtige smaak heeft, past het heerlijk bij een frisse salade met fruit. Ook smaakt het poeder heerlijk in smoothies. Je kunt niet alleen kiezen voor vruchtensmoothies, maar ook groene smoothies kunnen goed gemaakt worden met baobabpoeder. Je geeft er dan net een zoetere smaak aan. Ook is het poeder prima bruikbaar in de keuken. Wanneer je graag bakt, kun je een lepeltje baobab poeder door het cake- of taartbeslag mengen. Baobab kan tevens door de broodmix gedaan worden. En heb je wel eens gedacht aan baobab pannenkoeken? Allemaal varianten die net wat meer flavour aan je gerecht geven.

Tegenwoordig wordt er ook veel met baobab gewerkt in verzorgingsproducten. Zo zijn er heerlijke oliën en zeepjes op de markt waarin de vrucht is verwerkt. Met een heerlijke baobabcrème voor het lichaam kun je jezelf optimaal verwennen.

Waar kun je baobab kopen?

Boabab is een product dat niet zomaar overal verkrijgbaar is. Het is zelfs bijna onmogelijk om dit product te vinden in supermarkten en verkooppunten van voedingsproducten. Je kunt baobab vinden in de gespecialiseerde superfoodwinkels en natuurwinkels. Eenvoudiger is het om even op het internet rond te kijken, waar de kans om baobab te kunnen kopen stukken groter is. Je kunt hier zelfs internationaal je slag slaan en diverse producten met boabab bestellen. Zo kun je natuurlijk verse baobab bestellen om zo op te eten, maar je kunt baobab ook in poedervorm of in tabletvorm vinden. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat!

>> Hier kan je Baobab poeder online kopen <<