Home » Gerstegras

Gerstegras

Net als tarwegras, is gerstegras al tientallen jaren lang een geliefd superfood in Amerika, maar bij ons voor alsnog relatief onbekend. In de Verenigde Staten kun je drankjes met gerstegras in iedere zichzelf respecterende juicebar bestellen en zelfs Oprah Winfrey besteedde in haar tijdschrift aandacht aan dit bijzondere superfood. Van een dergelijke populariteit is in ons land geen sprake maar het is slechts een kwestie van tijd voordat ook wij massaal dit superfood gaan ontdekken.

TIP: hier kan je Gerstegras poeder online kopen
 
gerstegras en gerstegrassap

Wat is gerstegras?

Zowel tarwegras als gerstegras zijn in feite de jonge scheuten van een graansoort, waaraan zich nog geen aren hebben gevormd. Gerstegras is dus niet een restproduct van gerst; iets wat ten onrechte wel eens gedacht wordt. Gerstegras ziet er eerder uit als een gras dan als een graansoort zoals wij die doorgaans herkennen.

Je kunt gerstegras gewoon kauwen of fijngemalen toepassen in gerechten maar vanwege de kans op verkleuring van je gebit geniet dit niet de voorkeur. De meest gangbare manier om dit superfood te nuttigen is om er sap van te persen. Dit kan gemakkelijk in een sapcentrifuge of in een speciale juicer voor tarwe- en gerstegras.

Gerstegras, en andere graangrassen, hebben qua voedingswaarde méér weg van een groente dan van een graan. Ze bevatten veel minder calorieën en de voedingswaardebalans is vele malen beter dan die van graan. Zelfs wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, kun je met een gerust hart gerstegrassap gebruiken. De grassen bevatten bovendien minder cellulose dan graan. Cellulose is een onverteerbare vezel die het voor ons lichaam moeilijk maakt om sommige voedingsstoffen uit plantaardige voedselbronnen ook daadwerkelijk op te nemen.

Wat maakt gerstegras nu een echt superfood?

De voedingswaarde van gerstegras heeft veel weg van die van tarwegras hoewel er wel een aantal verschillen tussen de beide soorten superfood bestaan. Gerstegras is eveneens rijk aan tal van vitamines, mineralen, aminozuren, enzymen en chlorofyl. Waar van tarwegras gesteld wordt dat sommige bestanddelen helpen om het risico op kanker te verkleinen, staat gerstegras vooral bekend vanwege de ontstekingsremmende en pijnverzachtende werking.

Gerstegras zou daarnaast helpen blokkades in de darmen op te heffen en het risico op bloedproppen verkleinen. De gunstige invloed van de voedingsstoffen op het hart- en vaatstelsel kan helpen om ziektes en aandoeningen als een verhoogde bloeddruk, een te hoog cholesterol, embolie en hersenbloedingen te voorkomen.

Waar kun je gerstegras kopen?

Als je gerstegras eens wilt proberen, kun je dit superfood het beste bestellen via internet. Het is nog maar in weinig winkels verkrijgbaar en online maak je meer kans het tegen een scherp prijsje te vinden.

De Hordeum Vulgare is een plant die ongeveer één meter hoog kan worden en na één jaar afsterft. Het blad van deze plant wordt gerstegras genoemd. Hoe neem je dit tot je om optimaal te kunnen genieten van de positieve effecten van deze superfood?

Poeder, tabletten en drankjes

Gerstegras is verkrijgbaar in poeder of in tabletvorm (een capsule). Als er poeder van wordt gemaakt, blijven de meeste voedingsstoffen intact tijdens het industriële verwerkingsproces. Ook enkele enzymen worden nog bewaard. Het poeder kan verwerkt worden in gerechten of opgelost worden in water; meer gebruiksgemak wordt ervaren als dit wordt samengeperst in een capsule die men inneemt met een half glas water. Vers gras kan ook tot sap verwerkt worden. Op deze manier blijven alle belangrijke ingrediënten bewaard en verteert het lichaam het gemakkelijk om vervolgens op te kunnen nemen. Het gras kan dan in een sapcentrifuge worden gestopt. Je zou het niet zeggen, maar dit groene goedje is lekkerder dan de meeste groene sappen. Dit komt door de overwegend zoete smaak van de plant. Ben jij klaar voor deze gezonde en groene superfood?

>> Hier kan je Gerstegras poeder online kopen <<

Het aanbod varieert van voedingssupplementen in poedervorm tot vers ingevroren sap en complete kweeksets voor thuis.