Home » Goji

Goji

Superfoods maken hun opkomst en dat is niet voor niets. Gezond eten is het nieuwe snacken. Er zijn verschillende producten die hieraan bijdragen, waaronder de Goji-bes. De Goji-bes werkt hard aan haar naamsbekendheid en wordt met de tijd dan ook steeds populairder. Wij vonden het daarom tijd om deze bes onder de loep te nemen en jou er meer over te vertellen. Waar komt deze bes vandaan en waarom wordt ze steeds bekender?

TIP: hier kan je Goji bessen online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Toen het water nog niet uit kranen kwam en men hier nog kilometers voor moest lopen, kwamen mensen veel tegen op hun pad. Als we de verhalen moeten geloven, haalden een stel monniken uit het Himalaya gebergte hun drinkwater uit een bron waar toevallig ook Goji-bessen groeiden. Hier ontdekten zij dit pareltje, dat groeit in gecultiveerde gebieden en valleien van Tibet, China en Mongolië. Niet iets dat je zomaar uit je eigen tuin kent, al is het wel mogelijk om deze bes te verbouwen in Europa met wat hulp van de winkel in de buurt. Moge duidelijk zijn dat de Goji-bes niet van gisteren is. Eeuwen geleden werd de gezonde werking van de bes al ontdekt en eindelijk bereikt het ons nu ook. Wil je nog meer weten over dit kleine wonder? Lees dan gauw verder en ontdek wat het voor jouw gezondheid kan betekenen!

Wat is het?

De naam van de Goji-bes verraadt het al: het is een bes, oftewel een vlezig geworden vrucht met losliggende zaden. De Goji-bes is een ovaalvormige vrucht met een doorsnee van ongeveer 1,5 tot 2 centimeter. De kleur kan variëren van diep oranje tot rood.

De Goji-bes heeft haar naam te danken aan de Chinezen, die het de Gougi Jiu noemen. Om meer precies te zijn, groeien ze aan een de ‘boksdoorn’ struik (de Lycium Barbarum). De kans is ook groot dat jij de Goji-bes kent als de de boksdoornbes, de wolfsbes, de wolfberry, de fructur lycii of de good/sweet life-berry. Na nader onderzoek begrijpen wij waar deze laatste benaming vandaan komt.

Wat maakt het tot een superfood?

 
Een superfood is pas een superfood als het een natuurlijk voedingsmiddel is dat buitengewone hoeveelheden voedingsstoffen bevat. Daarnaast hebben ze twaalf of meer bijzondere eigenschappen die een uitstekende uitwerking hebben op de gezondheid van de mens, in tegenstelling tot de normale twee tot drie eigenschappen die gezond voedsel bevat.

Volgens de Chinezen houden Goji-bessen je jeugdig, verhogen ze de seksuele potentie, gaan ze huiddoeningen, zoals acne en eczeem. tegen en zijn ze van invloed op celvernieuwing. In de Chinese geneeskunst worden ze gebruikt om koorts te verlagen en verminderen ze bij lever- en nierproblemen. Over het algemeen schijnen ze preventief tegen kanker te werken. Wij willen exact weten welke bestanddelen deze bes bevat.

Bij de Goji-bes vallen de 18 aminozuren en 21 mineralen meteen op. Aminozuren zijn de bouwstenen van spierweefsel en eiwitten en daarmee onmisbaar voor een gezond lichaam. Daarnaast bevat deze super bes vitamine E, dat een zeer krachtige antioxidant is en een belangrijke rol speelt bij de instandhouding van spieren en weefsels en bij de aanmaak van rode bloedcellen. Tevens is de lichamelijke weerstand dol op deze vitamine die de vijfde letter van ons alfabet draagt.

Om er nog een schepje bovenop te doen, bevat een portie van honderd gram Goji-bessen 11 milligram ijzer, dat zorgt voor het transport van zuurstof in ons bloed naar weefsels en organen. Ook bevat de Goji-bes een compleet spectrum van caratenoïden, zoals zeaxanthin, dat goed is voor de ogen en bètacaroteen dat preventief tegen kanker werkt. Tot slot beschikt de Goji-bes over de ontstekingsremmer bèta-sitosterol, die cholesterol verlagend werkt.

Hoe gebruik je het?

Goji-bessen passen prima in de keuken. De meest voorkomende wijze om ze te consumeren, is gedroogd. Om van een optimaal effect te kunnen genieten, dien je een handvol bessen per dag te consumeren. Dit staat gelijk aan 15 tot 45 gram en mag je zien als één stuk fruit. Als je het niet lekker vindt om ze los te eten, kun je ze ook prima blenden in een smoothie. Ga bijvoorbeeld voor een exotische variant met 500 milliliter ananassap, 250 gram verse aardbeien, een mango, een banaan, 50 gram Goji-bessen en 250 milliliter sojamelk. Hier kun je met maar liefst vijf mensen van smullen! Je kunt Goji-bessen ook verwerken in een salade. Daarnaast is het een geschikte toevoeging aan de muesli die je in je yoghurt of kwark doet. Een schepje honing erbij en smullen maar! Soep, wijn en thee gemaakt van Goji-bessen zijn ook niet zeldzaam. Dit wordt van oudsher gemaakt door Chinezen. Waar de bes groeit, worden de mensen gemiddeld ouder dan 100 jaar. Wij vinden dit het proberen waard! Lees verder en kom erachter waar je Goji-bessen kunt kopen.

Waar kun je het kopen? 

Goji-bessen hoef je niet in China te gaan halen. Je kunt ze kopen in de lokale supermarkt, bij gezondheidswinkels of gemakkelijk online. Met name door de slimme marketing die schuilgaat achter de superfoods van vandaag de dag, wordt het steeds gemakkelijker om ze te krijgen. Hoe populairder het wordt, hoe meer aanbieders er zijn. Let wel op: superfoods kunnen behoorlijk schommelen in prijs, dus betaal niet te veel.

Verschillende beroemdheden zijn al gezwicht voor de Goji-bes, zoals Kate Moss en Madonna. Waar wacht jij nog op? Uit al het wetenschappelijk onderzoek dat gedaan is, blijkt dat deze bessen daadwerkelijk een positief steentje bijdragen aan je lichamelijke gesteldheid. Wij raden je dan ook aan deze bes zeker eens te proberen.

>> Hier kan je Goji bessen online kopen <<