Home » Groene thee

Groene thee

Het drinken van thee is een gewoonte die zijn oorsprong vindt in China. Deze gewoonte heeft zich over de hele wereld verspreid en we kennen inmiddels een groot aantal theesoorten, zoals zwarte thee, oolong thee, witte thee en groene thee. De theeconsumptie in Nederland kwam op gang na de expedities van de VOC naar Azië. In de 17e eeuw, toen de thee naar Nederland kwam, waren het vooral de rijken die thee konden drinken. Pas na de 18e eeuw nam de consumptie van thee toe. Groene thee was altijd al populair in China, Afganistan, Japan en in het westen van Pakistan. Recentelijk is ook in het westen de populariteit van groene thee toegenomen. In het westen werd daarvoor voornamelijk zwarte thee gedronken met zwaarder gefermenteerde bladeren dan witte, groene en oolong thee.

TIP: hier kan je Groene thee online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Heerlijk met een kopje thee op de bank om even bij te komen, een kop thee bij het ontbijt of een kop thee voor je gaat slapen. Veel mensen zijn tegenwoordig dol op thee. En dat is een hele gezonde gewoonte, want verschillende theesoorten hebben een groot aantal gezondheidsvoordelen. Groene thee is hier een goed voorbeeld van. Maar waar komt thee vandaan? En wat zijn de gezondheidsvoordelen van thee dan eigenlijk?

Wat is het?

Chinese en Japanse groene thee wordt gemaakt van de Camella Sinensis. Indiase en Zuid-Chinese thee wordt gemaakt van de Camellia Assamic. Deze planten zijn aan elkaar verwant. Ook zwarte thee, witte thee en oolong thee worden van deze planten gemaakt. Het plukproces en het verwerkingsproces zijn echter verschillend. Er zijn vele verschillende soorten thee, zoals longjing- en jasmijnthee uit China, Gyokuro en Sencha uit Japan en Ceylon thee uit Sri-Lanka.

Groene thee is dus gemaakt van de theeplant, net als alle andere theesoorten. Echter, de belangrijke stoffen in groene thee blijven behouden doordat de blaadjes van Groene thee jong zijn en niet of nauwelijks worden bewerkt. Na het plukken van de jonge blaadjes van de plant worden ze licht gestoomd en in de zon te drogen gelegd. Ook wordt groene thee niet gefermenteerd zoals wel bij zwarte theesoorten gebeurt. Door de manier van bewerken van de theeplant ontstaan er dus verschillende soorten thee. Hierdoor is dus bijvoorbeeld groene thee anders van smaak en kleur dan zwarte en witte thee. Door het weglaten van fermentatie blijven waardevolle voedingsstoffen bewaard waardoor het drinken van groene thee dus ook veel gezondheidsvoordelen oplevert.

Wat maakt groene thee een superfood?

Aan groene thee worden vaak veel gezondheidsvoordelen toegeschreven. Zo worden er positieve effecten toegeschreven aan groene thee in de bescherming tegen kanker. Groene theepolyfenolen bieden bescherming tegen kanker in elke stap van het ziekteproces. Zo zijn er positieve invloeden tijdens de initiatie waarbij het erfelijk materiaal wordt aangetast. Ook wanneer de aangetaste cel groeivoordeel krijgt en wanneer er een zichtbaar gezwel ontstaat, kan het worden beïnvloed door het gebruik van groene thee. Daarnaast worden de mechanismen die tot metastase leiden onderdrukt. De consumptie van groene thee wordt in verband gebracht met een verminderd risico van eierstok-, borst-, rectum, alvleesklier-, blaas-, prostaat-, urineweg-, long-, lever- en maag- en darmkanker. Daarnaast worden er nog veel meer mogelijke effecten toegeschreven aan het gebruik van groene thee. Zo kan de thee, voornamelijk bij ouderen, helpen om duizeligheid bij het opstaan te voorkomen. Ook worden het risico op Parkinson en de effecten van deze ziekte vermindert. Daarnaast wordt de groei van abnormale cellen in de baarmoederhals afgeremd en heeft groene thee een positief effect op de lage bloeddruk na de maaltijd. Ook wordt groene thee ook gebruikt voor het kalmerende effect.

Groene thee heeft daarnaast ook een positieve uitwerking op mensen die graag willen afvallen. De thee bevat namelijk vele goede stoffen, zoals antioxidanten en fenolen. Het is daarom inderdaad een goede ondersteuning bij het afvallen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat afvallen sneller gaat wanneer er regelmatig groene thee wordt gedronken tijdens het afvalproces. Ook blijven de kilo’s er langer af wanneer regelmatig groene thee wordt gedronken. Een ideaal middel dus om het gewichtsverlies te ondersteunen. Door de antioxidanten in groene thee gaat de spijsvertering beter werken en het lichaam zal daardoor eerder overgaan tot vetverbranding waardoor kilo’s makkelijker kunnen worden kwijtgeraakt. Dagelijks minimaal 3 koppen groene thee kan ervoor zorgen dat er al binnen enkele maanden een aantal kilo’s af zijn.

Hoe gebruik je het?

Groene thee kan dus gewoon als gebruikelijk worden gedronken. Als u echter optimaal van de gezonde werking van groene thee wilt kunnen profiteren, is het belangrijk om de thee langer te laten inwerken. Hierdoor worden er meer antioxidanten en fenolen opgenomen in het water en kunt u optimaal profiteren van deze gezonde stoffen.

Het beste kan de thee worden gezet in een grote theekop. Schep vervolgens 4 gram theebladeren (dit staat gelijk aan 1 tot 2 koffielepels) in de theekop en voeg hier 4 deciliter water aan toe, recht uit de waterkoker. Vervolgens moet de theekom onmiddellijk worden afgedekt. Laat de thee vervolgens 20 minuten trekken. Warme thee moet binnen een uur worden geconsumeerd, maar wanneer er meteen ijs wordt toegevoegd en je de thee in de koelkast zet, kan er tot 24 uur gebruik van gemaakt worden. Zo neem je de thee dus gemakkelijk mee in een gekoelde kan of fles. Wanneer elke dag zo’n 3 maal thee wordt gedronken in hoeveelheden van 4 dl, heeft de thee een optimaal effect. Drink de thee liever niet op een lege maag aangezien het irriterend kan werken op het maagslijmvlies. Met voedsel in de maag wordt dit voorkomen. Het eten van een gezonde snack in combinatie met een kop groene thee is dus zeker goed. Het is aan te raden geen suiker te gebruiken, aangezien dit juist ongezond is. Wil je toch je thee zoeten, kies dan voor verantwoorde en natuurlijke zoetstoffen als Steva of (raw) honing.

Waar kun je het kopen?

Groene thee is gemakkelijk te krijgen in de supermarkt of in de natuurwinkel. Toch is een verpakking met groene thee niet altijd de juiste 100% groene thee met een grote hoeveelheid gezondheidsvoordelen. Ook het zetten en bewaren van de thee heeft invloed op de kwaliteit van de thee. In biologische groene thee zitten geen pesticiden & insecticiden wat het dus de meest geschikte variant maakt. Vermijdt ook de theesoorten met toegevoegd fruit. Pure biologische groene thee is dus een verstandige keuze als u op zoek bent naar de beste variant en is bij ons online verkrijgbaar.

>> Hier kan je Groene thee online kopen <<