Home » Vanille

Vanille

Zogenaamde superfoods zijn voedingsmiddelen die gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Superfoods bevatten vaak antioxidanten, vitaminen en mineralen, en andere voedingsstoffen die goed zijn voor het lichaam. Veel voedingsmiddelen die vallen onder superfoods kunnen ziekten en infecties voorkomen.

TIP: hier kan je Vanille poeder online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Vanille is veelgebruikt in de Europese keuken. Vanilletakjes worden gebruikt voor het zoet maken van gerechten, en dit wordt dan ook voornamelijk gebruikt bij het maken van toetjes. Om tot een vanillepoeder te komen, zullen de vanillebonen eerst gedroogd moeten worden. Wanneer de bonen helemaal gedroogd zijn, worden ze fijngemalen. De smaak van vanillepoeder is sterk, dit zorgt ervoor dat er maar weinig vanille nodig is om gerechten, drankjes en dergelijke zoet te maken.

Vanille komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Uiteindelijk werd de vanille in de 19e eeuw ook naar Europa gehaald, door de Spaanse veroveraars. Eenmaal in Europa, wilde men de vanilleplant ook telen. De telers kwamen er echter achter dat de vanilleplant er niet hetzelfde uitzag als in Zuid-Amerika. Dit kwam doordat er een andere bijensoort leefde in Zuid-Amerika, die zorgde voor de bestuiving van de vanillebloemen. Dit zorgde er vervolgens voor dat de bloemen afstierven en geen vrucht achterlieten. Tegenwoordig worden de vanilleplanten wel in Europa geteeld, omdat werd ontdekt dat de bloemen ook met de hand bestoven konden worden.

Vanille is vandaag de dag het op een na duurste specerij ter wereld (na saffraan). Dit komt doordat de Melipona Beechii bij de enige bij is die de bloemen van de vanille kan bestuiven. Deze bij komt alleen voor in Mexico en omgeving. Dit zorgt ervoor dat de vanilleplant in andere gebieden met de hand bestoven moet worden. Daarnaast gaat er van de tros maar één bloem per nacht open. Dit betekent dat er maar één bloem per nacht bestoven kan worden. Het duurt daarom maar liefst vijf tot acht maanden tot de vanillevrucht geoogst kan worden.

Wat is vanille?

De vanille-orchidee is een plant die maar liefst vijftien meter hoog kan worden. In de plant groeien prachtige bloemen en vruchten. De bloemen groeien in trossen aan de plant, en de vruchten hangen naar beneden en zien eruit als peulen. De vanillestokjes ontstaan doordat de vruchten (die ook wel worden beschouwd als bessen) onrijp worden geplukt. Na het plukken van de vruchten, worden deze vochtig verhit, gedroogd en gefermenteerd. Door dit proces verandert de vrucht in een zwart, langwerpig stokje met een sterke geur. Vervolgens worden de zaadjes die binnenin zitten gebruikt bij het koken.

Doordat vanille duur is, wordt vanille ook wel nagemaakt. Bij het namaken van vanille wordt gebruik gemaakt van kruidnagel. Een kruidnagel bevat namelijk een olie waar vanilline van kan worden gemaakt. Ook wordt het ethylvanilline vaak gebruikt voor het versterken van de vanilline. In Europa gebruikt men vaak Vanille Essence, dit is de nagemaakte vanilline. In Amerika en omstreken gebruiken ze de originele vanille, dat vaak wekenlang wordt getrokken in alcohol.

Wat maakt vanille tot een superfood? 

De superfood vanille kent vele positieve eigenschappen. Enkele van die eigenschappen gaan ver terug in de tijd. Zo werd vanille bijvoorbeeld al door de Maya’s gebruikt als afrodisiac. De Maya’s gebruikte de vanille in combinatie met onder andere water, cacao en honing.

Daarnaast wordt de vanille gebruikt om bacteriën te bestrijden. De vanille zorgt ervoor dat de verschillende bacteriën niet samenkomen, waardoor infecties kunnen worden voorkomen. Ook bevat vanille antioxidanten. Antioxidanten zorgen er op hun beurt weer voor dat ziekteveroorzakers en vrije radicalen uit worden geschakeld.

Hoe gebruik je vanille?

Vanille kan op verschillende manieren worden gebruikt. Zo kan vanillepoeder toe worden gevoegd aan smoothies, sapjes of andere drankjes. Daarnaast wordt vanille ook veel gebruikt in gerechten. Vanille wordt gebruikt als zoete smaakstof in voornamelijk toetjes.

Een lekker gerecht met vanille dat het altijd goed doet bij gasten is vanillecake! Voor dit recept zijn de volgende ingrediënten nodig:

 • 200 gram boter
 • 200 gram suiker
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 8 gram vanillesuiker
 • Een snufje zout
 • Vier eieren

Het recept bevat in de volgende stappen:

 • Verwarm de oven op 17 graden.
 • Vet het cakeblik in met boter en doe er bloem bovenop.
 • Meng de boter, de vanillesuiker, de suiker en het zout. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, totdat het mengsel glad is. Vervolgens kan het zelfrijzend bakmeel aan de gladde substantie toe worden gevoegd. Wanneer alle ingrediënten met elkaar zijn gemengd, dan kan het beslag in het cakeblik worden gegoten.
 • Stop het cakeblik in de oven en bak de cake in 60 minuten.
 • Laat de cake, wanneer deze uit de oven komt, afkoelen. Het is hierna eventueel nog mogelijk om de cake te versieren.

Ook is het mogelijk om, in plaats van cake, cupcakes te bakken met dit beslag. Er kunnen zo’n twaalf cupcakes gemaakt worden uit dit beslag. In plaats van 60 minuten, zullen de cupcakes in circa 20 minuten gaar zijn.

Geniet van dit heerlijke basisrecept, dat op elk feest en partij goed in de smaak zal vallen!

Waar kun je vanille kopen? 

Vanille is te koop in supermarkten, biologische winkels of op het internet. Vanille is verkrijgbaar in verschillende varianten. Zo is vanille te koop in poedervariant, maar kunnen ook de vanillestokjes worden gekocht.

De gemakkelijkste manier om vanille te kopen, is via het internet. Vaak is vanille op het internet net iets goedkoper dan in de winkel, en een ander voordeel aan het online kopen is dat u de deur niet uit hoeft.

>> Hier kan je Vanille poeder online kopen <<