Home » Pompoen

Pompoen

We kennen hem allemaal, die grappige oranje vrucht met klieven erin. Je raadt het al: de pompoen! In Nederland is deze vrucht al jarenlang het ultieme accessoire tijdens het Halloweenfeest, en dan hollen we met z’n allen deze oranje vrucht uit om er vervolgens gezichten op te maken en kaarsjes in te doen. Van groot tot klein: pompoenen zijn er in alle maten en ze zijn hartstikke leuk ter decoratie in de tuin of in huis. Toch is de pompoen ook heerlijk om te eten, en kun je met het vruchtvlees en de zaden allerlei lekkernijen maken. Hier vertellen we je alles wat je moet weten over de zaden van de pompoen. Wat is een pompoen precies? Wat kun je ermee?

TIP: hier kan je Pompoen zaad online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Wat is pompoen (zaad)?

De pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Dit is ook terug te zien in het uiterlijk van de pompoen. De lange naden komen overduidelijk terug in de komkommer en de ronde bolle vorm van de pompoen lijkt erg op die van de meloen. De vrucht is rond het jaar 1500 van Midden-Amerika overgewaaid naar Europa, en wordt zowel als decoratie en als voedsel gebruikt.

De pompoen houdt van warme groeiomstandigheden en heeft niet graag natte voetjes. In Nederland betekent dit dan ook dat veel pompoenen in kassen worden gekweekt. De zaadjes worden in de grond geplant, waar vervolgens vruchten aan komen: de pompoen. Iedere pompoen bevat zaden die je zo op kunt eten. Deze zaadjes worden ook wel ‘pepitas’ genoemd (kleine zaadjes). Toch is ook het vruchtvlees van deze vrucht bruikbaar in de keuken. De pompoen heeft een licht zoete en nootachtige smaak.

De zaadjes van de pompoen hebben een rijke groene kleur, die donkerder wordt wanneer de zaadjes geroosterd worden. Je kunt de zaden met of zonder schil kopen, maar ook rauw of geroosterd. De meeste mensen eten de zaden licht geroosterd, waardoor de smaak subtiel veranderd. Die wordt dan iets nootachtiger.

Wat maakt pompoen (zaad) tot een superfood?

Het eten van pompoenzaden levert allerlei voordelen op voor je lichaam. Zo bevatten de zaden weinig calorieën en zijn ze rijk aan eiwitten. Wanneer je op dieet bent, kun je deze zaden prima in je schema toevoegen. Ze verlagen niet alleen je cholesterol, maar kunnen ook verlagend werken voor een te hoge bloeddruk. De zaden leveren ontzettend veel belangrijke voedingsstoffen voor ons lichaam. Zo bevatten de zaden een breed scala aan diverse antioxidanten die de schadelijke stoffen in het lichaam tegengaan.

Pompoenzaden zitten boordevol met vitamines en mineralen. Zo bevat een handjevol zaad (100 g) al 237% van de ADH aan vitamine E. Naast vitamine E, bevat pompoenzaad ook andere essentiële vitamines, zoals vitaminen B1, B2, B3, B5, C, pirydoxine en foliumzuur. Pompoenzaad zit ook boordevol mineralen die samen 178% van de ADH vormen. Deze mineralen zijn koper, magnesium, ijzer en zink. Het zinkgehalte in deze zaden is bijzonder hoog, waardoor de testosteronproductie een flinke boost krijgt.

Pompoenzaad heeft allerlei medische voordelen. Zo is het zaad erg goed voor mensen met diabetes mellitus, doordat er in de zaden een laag koolhydraatgehalte zit. Daarnaast hebben de zaden een infectie remmende werking en zorgen ze ervoor dat schimmels en bacteriën geen kans krijgen om zich te ontwikkelen. Ze hebben een positieve werking op blaas- en nierinfecties. Doordat de testosteronproductie wordt aangevuld, kunnen overgangsklachten worden tegen gegaan. De fyto-oestrogenen (lignanen) verminderen de talgproductie, kaalheid en prostaatklachten. Ook is in onderzoek aangetoond dat vrouwen in de overgang minder kans hebben op borstkanker na het eten van veel pompoenzaden.

Hoe gebruik je pompoen (zaad)?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een zakje pompoenzaad gewoon thuis op de bank op te smikkelen. Lekker knabbelen op wat geroosterde pitten. Toch zijn de zaden ook hartstikke lekker door allerlei producten heen. Deze gezonde zaden kunnen prima door een bak yoghurt gedaan worden. Wanneer je er dan nog wat goj bessen of lijnzaad bij doet, dan kun je helemaal genieten van een gezonde snack. Ook door een smoothie kunnen de zaden prima gedaan worden. In combinatie met andere noten en zaden, kun je zo een gezonde smoothie in elkaar draaien en genieten van je eigen drankje.

Pompoenzaden zijn ook erg geschikt om mee te bakken. Zo worden de zaadjes vaak door het brood heen gedaan, waardoor je een knapperig korstje krijgt. Ook door het beslag van koekjes kun je ze prima doen. En heb je al wel eens gedacht aan een pompoentaart met als decoratie wat pompoenzaadjes? Ze zorgen dan net voor die extra bite. Wil je iets gezonders? Strooi ze dan door de salade, of stop er een paar door je gewokte groenten.

Velen kennen ook wel de bekende pompoensoep. Zeker met Halloween is deze soep heerlijk te eten. Je kunt ervoor kiezen om alleen het vruchtvlees van de pompoen te gebruiken en dit door de soep te doen, maar nog lekkerder is het om wat zaadjes door de soep heen te doen. Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar smaakt ook nog eens lekker.

Waar kun je pompoen (zaad) kopen

De zaden van de pompoen zijn tegenwoordig vrijwel overal te koop. Niet alleen kun je heel eenvoudig de zaden uit de pompoen zelf halen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een zakje of potje met pompoenzaad kopen. Via het internet kun je nu heel eenvoudig pompoenzaad bestellen. Niet alleen lekker om te eten ’s avonds op de bank, maar ook leuk om in de tuin te planten. En als dan eindelijk die kleine pompoentjes uit de grond komen, kun je deze als decoratie in huis leggen. Ook grote pompoenen kun je prima zelf kweken. Wanneer je dan in de winter bij de kachel zit, kun je genieten van zelfgemaakte pompoensoep.

>> Hier kan je Pompoen zaad online kopen <<