Home » Cashew

Cashew

De cashewnoot: iedereen is wel bekend met deze noot. Dit niervormige nootje is behoorlijk populair in Nederland, en wordt ook in de rest van de wereld met liefde gegeten. Zo is het haast onmogelijk om in een Thais gerecht géén cashewnoot terug te vinden.

TIP: hier kan je Cashew noten online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

De naam komt van het Portugese woord ‘Caju’, wat verwijst naar het woord ‘Acaju’, de naam van de Tupi stam die in het Braziliaanse Amazonegebied leeft.

De cashewboom houdt van een zonnetje, en is daardoor niet in Nederland te vinden. Over de hele wereld staan plantages die in de grote vraag naar de populaire cashewnoten voorzien. India is het belangrijkste exportland van de cashewnoot.

Wat is een cashewnoot?

De cashewnoot is een vreemde eend in de bijt! Want wist je dat de cashewnoot eigenlijk helemaal geen noot is? Ze behoren eigenlijk tot de zaden! De geelrode vrucht hangt onder de cashewappel, die nog het meeste van een paprika weg heeft. Deze vrucht is zo’n vijf tot tien centimeter lang, en heeft zoet vlees dat veel vitamine C bevat. Helaas is deze vrucht nauwelijks in Europa verkrijgbaar, omdat deze zeer snel bederft. De vrucht komt uit de steel van de bloem van de Anacardium Occidentale, oftewel de cashewstruik. Deze boom kan tot wel vijftien meter lang worden en doet er drie jaar over voor het zijn vruchten – en dus de noot – geeft. Pas na acht jaar is de productie in volle gang en kan er flink geoogst worden.

Het vruchtje wordt na het plukken gedroogd en een tot twee keer verhit. Dit omdat de kern in rauwe vorm giftig is. Daarna wordt de schil gekraakt, en dan heb je bijna een lekker cashewnootje. Alleen het vliesje moet er nog af, wat vaak handmatig moet gebeuren. Hierdoor is het een tijdrovende klus, en dit is dan ook de reden dat cashewnoten relatief gezien vrij duur zijn. De prijs is afhankelijk van de automatisering en de kwaliteit van de noten.

De ‘noot’ is een geelbruin, banaanvormig nootje, van ongeveer anderhalve centimeter lang. Het heeft een volle, toegankelijke smaak en is daarom ook bij kinderen zeer geliefd.

Wat maakt de cashewnoot een superfood?

De schil van de noot wordt weliswaar verhit om hem open te kunnen maken, maar de noot zelf wordt verder niet behandeld. Daardoor blijven alle voedingsstoffen optimaal behouden en behouden ze ook hun rijke, volle smaak. Ze zijn een bron van supergezonde Omega-3 vetzuren en bevatten belangrijke mineralen, zoals calcium, magnesium en koper. In de nootjes zitten veel eiwitten, waardoor het een goed alternatief voor vlees is.

Veel mensen denken dat noten dikmakers zijn door de hoeveelheid vet die ze bevatten. Dit is een fabeltje dat snel de wereld uit geholpen moet worden! Noten zijn ontzettend voedzaam en ze bevatten veel bouwstoffen die het lichaam nodig heeft. Door de onverzadigde vetzuren die de noten bevatten, wordt de vetverbranding gestimuleerd en de vetstofwisseling geactiveerd. Ook remt het de eetlust. Wat willen we nog meer!

Hoe gebruik je de cashewnoot?

Gezond eten is lastig? Echt niet! Vooral met zaden en noten heb je in enkele seconden een supergezonde aanvulling op je dagelijkse menu. Je strooit er gewoon wat van over je ontbijt, of je snackt er een paar tijdens de lunch. Cashewnoten zijn heerlijk om uit het vuistje te eten, maar ook om te verwerken in diverse gerechten. Mix ze als snack eens met gedroogde vruchten. Ook doen de nootjes het verrassend goed in gebak!

Een verrassende variant op de naturelle noten, zijn de geweekte noten. Laat de cashewnoten een nachtje weken in koud water. De volgende dag kun je ze met een staafmixer pureren tot een heerlijke romige pasta, die lekker smeert op een broodje. Een beetje zout, paprikapoeder of peper en klaar! Die dure, kant en klare pasta uit de winkel maak jij veel lekkerder!

Kinderen kunnen doorgaans wel wat extra gezonde voedingsstoffen gebruiken. De cashewnoot laat zich goed ‘verstoppen’ in verschillende gerechten. Wat extra ‘bite’ aan de soep? Rooster stukjes cashewnoot in een droge koekenpan en garneer de soep hiermee. Ook kun je de geweekte variant mee pureren. Zo heb je wel de voedingsstoffen, maar hebben de kinderen niet door dat je er een extraatje doorheen hebt gedaan.

Wist je dat…
…de cashewnoot ook lekkere olie geeft?
…de cashewboom familie is van de mango en de pistache?

Recept met cashewnoten:

Cashewnoten zijn heerlijk in combinatie met verschillende recepten. Wil jij een recept met cashewnoten maken? Kijk dan snel naar het volgende recept. Benodigdheden voor twee personen:

– 8 eetlepels cashewnoten
– 1 prei
– 1 ui
– 1 teen knoflook
– 1 paprika
– 2 handjes taugé
– 2 eetlepels Sojasaus
– 100 gram notenrijst
– 2 eetlepels olijfolie

Breng water aan de kook in een pan. Voeg de rijst toe en kook het zolang als aangegeven staat op de verpakking. Verhit de olijfolie in een pan. Voeg de groenten toe en voeg na twee minuten de sojasaus toe. Roerbak ongeveer vijf minuten op hoog vuur. Voeg de cashewnoten toe. Deze kun je ook even roosteren als je dat lekker vindt. Giet de rijst af en serveer met de groenten.

Waar kun je cashewnoten kopen? 

Om alle goede stoffen uit de cashewnoten te behouden, is het belangrijk om ongeroosterde en ongezouten noten te kopen. De noten zijn online te koop.

Tips:

Doe de cashewnoten na opening van de verpakking in een luchtdichte pot of plastic zak. De smaak blijft zo optimaal bewaard. Hoe verser ze zijn, hoe lekkerder. Als ze een maand, of langer staan, dan wordt de smaak muf. Ook zijn de noten zeer geschikt om in te vriezen. Wil je de cashewnoten in stukjes hebben om bijvoorbeeld een gerecht te garneren? Hak ze dan kort voor het serveren. Zo komt de smaak het best tot zijn recht.

>> Hier kan je Cashew noten online kopen <<