Home » Maca

Maca

wist je dat er ook ondergronds superfood te vinden is? Een voorbeeld daarvan is maca. Dit superfood werd al uitgegraven en toegepast in de keuken door de oorspronkelijke bewoners van de Andes, waar het knolletje vandaan komt.

TIP: hier kan je Maca poeder online kopen
 
maca

Wat is maca?

Maca is een knolletje dat in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte op grote hoogte in het wild voorkomt. Daar wordt het al sinds zo’n 2000 jaar gebruikt als voedingsmiddel en medicijn. De maca zou door Inca strijders gegeten worden voor de strijd, omdat het knolletje ze bijzondere moed en kracht zou geven.
Overigens is de grootschalige verbouw van het knolletje pas sinds de late negentiende eeuw algemeen. Tot die tijd werd de maca gewoon in het wild verzameld.

Een bijzondere wetenswaardigheid is dat ten tijde van de Spaanse overheersing de maca zelfs een geldig betaalmiddel was. Dit illustreert de waarde die aan dit gewas werd toegekend.

Sommige maca knolletjes lijken op een ronde pastinaak en hebben een gelige huid; andere zijn het beste te omschrijven als een afgeplat meiknolletje en hebben dezelfde kenmerkende wit met violette kleurschakering. Daarnaast zijn er ook zwarte en rode varianten. Al deze kleurvarianten worden overigens als aparte ondersoorten beschouwd.

De verschillende maca knolletjes delen een aantal belangrijke eigenschappen, hoewel enkele er als superfood uitspringen. Daarover vertellen we je hieronder meer.

Wat maakt maca nu echt een superfood?

Aan de maca worden dus al eeuwenlang bijzondere eigenschappen toegekend. De hoge voedingswaarde en een aantal bijzondere voedingsstoffen maken de maca tot een superfood dat energie levert en het uithoudingsvermogen en de spierkracht verhoogt. Daarnaast bevat dit superfood een aantal stoffen die een goede werking van het het centrale zenuwstelsel bevorderen.

Maca is rijk aan onder andere calcium, magnesium, kalium, selenium en bevat belangrijke sporenelementen waaronder koper, jodium en mangaan. Het feit dat maca één van de weinige natuurlijke jodium leveranciers is, maakt het een goede aanvulling op een zoutarm dieet.

Misschien niet de belangrijkste, maar wel één van de populairste redenen om maca als een superfood te beschouwen, is dat het een bekend afrodisiac is. Het hoge gehalte aan bepaalde proteïnen en aminozuren, in combinatie met de stof p-methoxybenzyl isothiocyanate, is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de lustopwekkende werking. En in tegenstelling tot veel andere ‘wondermiddeltjes’ op dit gebied, is voor de werking van maca in dit opzicht overtuigend wetenschappelijk bewijs gevonden.

Een aantal eigenschappen van de verschillende soorten maca:

– De donker gekleurde maca staat van alle soorten het beste bekend wat betreft de uitwerking op energie, uithoudingsvermogen en kracht.

– Crèmekleurige maca is populair vanwege de lekkere en zoete smaak.

– Van rode maca is wetenschappelijk bewezen dat ze een gunstige uitwerking heeft op de prostaat. Bij proefdieren werd de prostaatgrootte met behulp van rode maca aanzienlijk teruggebracht.

Waar kun je maca kopen?

Maca wordt in ons land doorgaans aangeboden in poedervorm of in de vorm van pillen of capsules. Dit superfood is hier dus in de eerste plaats een voedingssupplement en géén voedingsmiddel, zoals wel het geval is in de landen van herkomst.

Voor wie groene vingers heeft en een uitdaging zoekt, bestaat er overigens wel de mogelijkheid om maca zelf te verbouwen. Zaadjes kun je online bestellen en als de omstandigheden gunstig zijn, kun je na het eerste jaar de maca uit je eigen tuin oogsten.

Hoe gebruik je maca?

Macapoeder heeft een zoete nootachtige smaak en doet sommigen denken aan boterbabbelaars. Tevens zit aan het poeder een licht milde, subtiele maar scherpe smaaktint, die volgens velen aan radijsjes doet denken. Je kunt bij het poeder kiezen uit een rode, zwarte of gele kleur. Het poeder is erg lekker om te eten wanneer het weer wat kouder is, omdat het van zichzelf een verwarmd voedingsmiddel is. Door de nootachtige smaak is maca erg lekker in drankjes, zoals fruitsapjes of smoothies. Door er nog wat ander fruit aan toe te voegen, kun je heerlijke smoothies maken die bij warm weer naar binnen glijden. Ook kun je het poeder prima door de yoghurt of kwark roeren met wat vers fruit of enkele noten. Op deze manier heb je een prima ontbijt vol voedingsstoffen.

Maca is in combinatie met pure chocolade erg lekker. Het is dan ook zeker een super duo te noemen! En je kunt macapoeder prima toevoegen aan toetjes, puddingen en taarten waarin cacao zit verwerkt. Ook kan het poeder net dat beetje extra geven aan hartige gerechten. Zo is een lepeltje poeder heerlijk in salades of door saladedressings, bouillons en soepen.

>> Hier kan je Maca poeder kopen <<