Home » Reishi

Reishi

Als superfood wordt de zwam bij ons doorgaans gewoon als reishi op de markt gebracht. Wat maakt deze zwam nu zo bijzonder en waarom is hij nu ook in het Westen een populair superfood? We vertellen je hier alles wat je moet weten over de reishi zwam.

TIP: hier kan je Reishi poeder online kopen
 
reishi

Reishi is een zwam die in Azië onder tal van luisterrijke namen bekend staat. Zo betekent de Japanse naam ‘onsterfelijkheidsplant’. De Chinese benaming kan verschillende vertalingen hebben, waaronder ‘bovennatuurlijke zwam’ en ‘magische zwam’. Die benamingen zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen. De reishi wordt in de Chinese geneeskunde al zeker 2000 jaar toegepast. Sommige bronnen gaan zelfs 4000 jaar terug in de tijd.

Wat is reishi?

De reishi zwam is een parasitaire zwam; dat wil zeggen dat hij leeft van andere organismen. De reishi wordt het meest aangetroffen aan de voet van bladverliezende loofbomen. In het wild is de reishi een zeldzaamheid maar hij laat zich gemakkelijk kweken. In ons land kom je de reishi zwam ook tegen maar staat hij op de zogenaamde ‘rode lijst’. Je mag hem dus absoluut niet plukken wat overigens ook niet verstandig zou zijn omdat sommige zwammen die op de reishi lijken, erg giftig zijn. De gangbare Nederlandse benaming voor reishi is overigens ‘gesteelde lakzwam’.

Reishi wordt in Azië niet zozeer gekweekt vanwege de smaak of voedingswaarde maar vanwege de medicinale werking van enkele bestanddelen. Dit is ook de reden dat we de reishi als een superfood aanmerken. Op de bijzondere gezondheidseffecten van de reishi gaan we hieronder verder in.

Wat maakt reishi nu echt een superfood?

De Chinezen beschouwden thee die ze van de reishi trokken als een levenselixer. Traditionele Chinese geneesheren schrijven dit superfood voor als medicijn tegen allerlei neurologische en psychische aandoeningen, variërend van slapeloosheid, spierspanningen en stress tot anorexia nervosa. Daarnaast zou dit superfood een pijnverlichtende werking hebben.

In vroegere tijden werd het dagelijks drinken van reishi thee aangeraden omdat het de algehele gezondheid zou bevorderen en de drinker zou verzekeren van een lang leven.

In het Westen heeft de moderne wetenschap zich inmiddels uitgebreid over dit superfood en de bestanddelen ervan gebogen. Reishi bevat verschillende stoffen die wel eens een tumorremmende en immuunsysteem versterkende uitwerking op het menselijk lichaam zouden kunnen hebben. Andere bestanddelen zouden een gezonde leverwerking ondersteunen en optreden als een ontgifter. Daarnaast zijn er stoffen in de reishi aangetroffen die bekend staan als antibacterieel.

Al deze effecten worden momenteel nog uitgebreid onderzocht maar tot nu toe lijkt het erop dat de Chinese geneeskunst het aardig bij het rechte eind heeft wat betreft dit bijzondere superfood.
Waar kun je reishi kopen?

In tegenstelling tot de maitake, is reishi geen zwam die vanuit de culinaire hoek gewaardeerd wordt. Reishi smaakt bitter en hoewel er in Azië meestal een soort thee of koffie van gezet wordt, ben je waarschijnlijk toch het beste af als je dit superfood gewoon in de vorm van supplementen inneemt.

De thee en koffie met dit superfood kun je in veel Aziatische winkels in de schappen vinden. De supplementen met reishi zijn minder algemeen verkrijgbaar maar op internet kun je ze makkelijk bestellen. Neem je tijd om een goed supplement te vinden: de prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders zijn opmerkelijk, ook wanneer de kwaliteit vergelijkbaar is.

Thee of soep

Paddenstoelen zijn gevaarlijk om zomaar te consumeren. Deze geneeskrachtige natuurproducten kunnen dan ook niet rauw gegeten worden, omdat ze voor het grootste deel bestaan uit onverteerbare vezels. Bovendien is de paddenstoel niet eens lekker, hij smaakt bitter. Reishi leent zich uitstekend om te verwarmen, zodat we de actieve bestanddelen gemakkelijker op kunnen nemen in ons lichaam door de vrijkomende polysachariden. Dit maakt de zwam geschikt om te gebruiken in de thee of soep.

Capsules, extracten en tabletten

Daarnaast bestaan er Reishi capsules, extracten en tabletten. Deze kun je aanschaffen in de natuurwinkel en kosten je veel minder tijd en moeite om te consumeren dan wanneer je het natuurproduct zelf wilt bewerken. Als we de Japanners moeten geloven, is het aan te raden om Reishi te consumeren in combinatie met vitamine C, omdat laatstgenoemde de werking van de Reishi zou versterken. We geven je wel het advies mee om Reishi pas te consumeren als je dit met je arts of een specialist hebt overlegd. Bijwerkingen kunnen namelijk neusbloedingen, duizeligheid, buikpijn en bloedingen in de neus zijn. Voorkomen is beter dan genezen, dus laat je op voorhand goed en uitgebreid informeren over het gebruik van deze geneeskrachtige zwam.

>> Hier kan je Reishi poeder online kopen <<