Home » Para

Para

Er zijn ontzettend veel verschillende superfoods. Waar de een heel bekend is bij het grote publiek, daar hebben andere superfoods niet zo’n grote naamsbekendheid en moeten ze nog ‘ontdekt’ worden door de mens. De paranoot is er hier eentje van. Deze Braziliaanse noten heten ook wel Amazonenoten en komen oorspronkelijk uit Brazilië. We kennen de noot wellicht wel uit een bakje met notenmix uit de supermarkt en velen laten hem op een middagje gewoon liggen. Toch is het beter om dat niet te doen. De noot is immers ontzettend gezond. Maar wat is de paranoot nu precies? Wat maakt de noot tot een superfood?

TIP: hier kan je Para noten online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Wat is een paranoot?

Paranoten hebben hun naam te danken aan hun herkomst. Ze komen immers voor het grootste deel uit Brazilië en Bolivia. Daarnaast komt de boom ook van nature voor in Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia en Peru. De bomen groeien voornamelijk langs de oevers van de Amazone, op plaatsen die niet worden overstroomd. De boom waar de paranoot aan groeit, is één van de grootste bomen uit het regenwoud. Deze kan tot wel 50 meter hoog worden. De spanwijdte van de boom ligt tussen de 25 en 35 meter. Deze Zuid-Amerikaanse tropische boom kan 800 jaar oud worden.

Paranoten groeien met trossen van zeventien stuks in een vrucht van bijna twee kilo. Deze vrucht is hard en kegelvorming en heeft een diameter van tien tot vijftien centimeter. Elke boom kan ongeveer 300 van deze vruchten per jaar krijgen. De bomen van de paranoot worden vrijwel niet geteeld. De productie van de noten hangt dus af van de natuur. De gehele productie komt eigenlijk alleen van in het wild verzamelde noten. Wanneer de noten rijp zijn, hebben ze een harde dop. Deze dop wordt vaak wat zachter gemaakt door hem in heet water te leggen. Op deze manier is het eenvoudiger om de noot te kraken. De noot heeft een hoekige, driezijdige schil die in een punt uitloopt. De noot zelf heeft een beige kleur en heeft een bruine schil om zich heen.

De paranoten hebben niet echt een uitgesproken smaak. Daarom worden ze vaak vergeten of niet gepakt op feestjes. Van nature zijn de noten erg vet, maar dit zijn vooral vetten die het lichaam nodig heeft.

Wat maakt para tot een superfood?

Paranoten zijn, net zoals zoveel noten, een belangrijke bron van voedingsstoffen. Ze bevatten allerlei essentiële vitaminen en mineralen die het lichaam nodig heeft. Zo bevatten de noten veel gezonde en onverzadigde vetten, die prima passen in een dieet voor mensen met hartproblemen. Paranoten bevatten ontzettend veel verschillende vitaminen, zoals vitamine E en vitamine B6. Andere belangrijke mineralen die in deze noot voorkomen, zijn magnesium, calcium, kalium, fosfor, zink, selenium, mangaan, koper en ijzer.

De paranoot staat erom bekend dat hij veel selenium bevat. Dit maakt de noot tot een krachtige antioxidant en beschermt de cellen en het DNA tegen vrije radicalen die ook kanker kunnen veroorzaken. Deze stof zorgt voor een gezonde vorming van zaadcellen, ondersteunt de normale werking van de schildklier, bevordert de gezondheid van het haar en zorgt voor een sterk immuunsysteem, doordat selenium een antivirale en antibacteriële werking heeft. De eiwitten in paranoten bevatten voldoende noodzakelijke aminozuren die zorgen voor een optimale groei van het lichaam. Ze kunnen dus prima in een vegetarisch dieet worden toegepast.

Paranoten hebben nog veel meer positieve uitwerkingen op het lichaam. Zo zorgt kalium er onder andere voor dat de bloeddruk wordt gereguleerd en dat er voldoende energie aan het lichaam wordt gegeven om de dagelijkse activiteiten te kunnen doen. Calcium en zink staan erom bekend dat ze helpen bij een gezonde spijsvertering en stofwisseling. Bovendien zorgen ze voor sterke botten en tanden. Vitamine B6 in paranoten zorgt voor een normale vorming van rode bloedcellen en vermindert ook vermoeidheid. Paranoten hebben dus ontzettend veel positieve uitwerkingen op het lichaam en helpen bijzonder goed tegen allerlei kwaaltjes.

Hoe worden paranoten gebruikt?

Oorspronkelijk werd deze noot als geld gebruikt door de indianen uit het Zuid-Amerikaanse regenwoud. Ook pasten ze deze noten toe als medicijn tegen maagpijn en leverproblemen. De schillen van de paranoot werden gebruikt om thee mee te zetten om diverse lichaamsproblemen te verlichten. Tegenwoordig zetten we vaak een bakje met nootjes op tafel voor als er visite komt. De paranoten zijn erg lekker als tussendoortje: een handjevol is geen overbodige luxe. Wanneer je niet zo’n fan bent van de smaak van de paranoten, kun je deze nootjes ook heerlijk door je muesli eten. Ook kunnen ze prima meegebakken worden in koekjes, taarten en andere lekkernijen. Zo worden de noten ook vaak in chocolade verwerkt om een knapperige bite te creëren.

De noten hebben een mooie kleur en kunnen daarom prima als topping gebruikt worden op toetjes of taarten. Ook hartige gerechten kunnen prima aangevuld worden met paranoten. Zo kun je ze aan een currygerecht toevoegen of er zelfs pesto van maken door ze te vermalen. Heerlijk bij pasta, vlees of vis! Tegenwoordig worden paranoten ook in diverse schoonheidsproducten verwerkt. Zo is er goede shampoo of conditioner en helpt de olie van paranoten om je huid glad te houden.

Waar kun je paranoten kopen?

Je kunt paranoten heel goed in de supermarkt vinden. Dan zitten ze echter vaak in een notenmix verpakt, samen met andere noten. Deze notenmix bevat vaak extreem veel olie en is overmatig gezouten. De noten zijn dan bewerkt en kunnen gefrituurd, geroosterd, gezouten of gesuikerd zijn. Beter is het om de paranoten puur natuur te eten: gepeld en ongebakken. Op deze manier worden de voedingsstoffen het beste bewaard en heb je de meeste positieve bijwerkingen van de noten. De onbewerkte noten zijn eenvoudig online te vinden. Hier kun je de nootjes in allerlei vormen bestellen.

>> Hier kan je Para noten online kopen <<