Home » Omega 3

Omega 3

Omega 3 vetzuren worden gezien als een essentieel supplement voor de ondersteuning van onze gezondheid. Zo heeft het gebruik van Omega 3 een positieve invloed op het voorkomen van hart- en vaatziekten, artritis, depressies en helpt het bij het verlagen van het cholesterol. Ook voor het bloed is omega 3 van groot belang. Daarnaast heeft het een zeer goede invloed op onze groei en ontwikkeling, onder andere van de hersenen en voordelen voor het immuunsysteem. Lees in dit artikel alles over Omega 3 en het gebruik van de capsules als boost voor de fysieke én mentale gezondheid!

TIP: hier kan je Omega 3 capsules online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Wat is het?

Omega 3 capsules zijn voedingssupplementen die zijn verrijkt met een groep meervoudig onverzadigde vetzuren: de omega 3 vetzuren. Eén van de vetzuren, het zogenaamde alfa-linoleenzuur, valt onder de categorie essentiële vetzuren. Omega 3 vetzuren kunnen worden gewonnen uit verschillende bronnen. Over het algemeen worden de capsules gemaakt met behulp van vette koud-water-zeevis. Zo zijn dardinen, haring, zalm, ansjovis en makreel een goede bron van vetzuren. Andere vette vis , zoals tonijn, bevat omega 3 in minder hoge dosering en wordt daarom minder vaak gebruikt voor omega 3 vetzuren. In veel Zuid-Europese landen staat veel vette vis op het menu, maar in Nederland en Vlaanderen is dit niet het geval. Daarom is het belangrijk om dit tekort aan te vullen met een supplement als omega3 capsules. De vissen produceren de omega 3 vetzuren niet zelf, maar door middel van de algen die worden gegeten. Daarom is er een groot verschil tussen supplementen van gevangen en gekweekte vis. Meestal wordt Omega 3 aangeboden als visoliesupplement. Deze worden gezuiverd van zware metalen en andere contaminanten en daardoor is visolie een zeer veilig supplement.

Naast olie uit vette vis kan er ook gebruik worden gemaakt van plantaardige bronnen voor omega 3. Zo is chiazaad een bekende plantaardige bron die rijk is aan omega 3 vetzuren. Alfa-linoleenzuur is uit deze zaden zeer makkelijk te halen en daardoor een goede plantaardige bron. Andere oliën die alfa-linoleenzuur bevatten, zijn: lijnzaadolie, Sacha-Inchi-olie, hennep-olie en walnootolie.

Wat maakt het tot een superfood?

Omega 3 is essentieel voor onze gezondheid en ondersteunt de mens op verschillende gebieden. Ten eerste is het een essentieel onderdeel voor de gezonde groei en de ontwikkeling van hersenen bij baby’s. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, moeten dus vooral veel voor voedingsmiddelen kiezen die rijk zijn aan Omega 3. Ook voor opgroeiende kinderen is Omega 3 erg belangrijk. Hersenfuncties als het geheugen, nadenken en vergaren van kennis worden zeer positief beïnvloed door Omega 3. Ook de ontwikkeling van de hersenen heeft veel baat bij voldoende omega 3 vetzuren. Steeds komen er nieuwe bewijzen dat een tekort aan omega 3 kan bijdragen aan de ontwikkeling van dyslexie, bewegingsstoornissen, ADHD en zelfs autisme. In de vroegste levensfase van het kind kan dus al worden bijgedragen aan het voorkomen van deze aandoeningen met voldoende omega 3 vetzuren. Ook zijn veel wetenschappers overtuigd dat een omega 3 tekort bijdraagt aan dementie en de ziekte van Alzheimer. Omega 3 versterkt daarnaast het immuunsysteem. Omega 3 vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en verhogen zelfs de algehele weerstand tegen ziekten. Iets waar we ons hele leven baat bij hebben dus.

Omega 3 vetzuren hebben daarnaast ook een positief effect op het hart en de bloedvaten. Hart- en vaatziekten zijn één van de belangrijkste doodsoorzaken in westerse landen. Cholesterol werd altijd gezien als één van de voornaamste oorzaken van deze ziekten. Onderzoek wees uit dat een evenwicht van omega 6 en omega 3 echter ook sterk bijdraagt aan de ontwikkeling van deze ziekten. Daarom is het zeer van belang om dit evenwicht te ondersteunen met behulp van omega 3 supplementen. Omega 3-vetzuren zorgen voor een kleiner risico op hart- en vaatziekten en zorgen daarnaast voor een gezonde bloedcirculatie, een goede werking van hart en bloedvaten en gezonde waarden van cholesterol in het bloed.

Wetenschappelijk onderzoek toont daarnaast ook aan dat omega 3 bijdraagt aan het mentale welzijn en mentale evenwicht. Mensen die een tekort hebben aan Omega 3 lijden vaker aan depressies. Er vinden namelijk veranderingen plaats in de hersenen die depressies kunnen veroorzaken. Dit blijkt ook uit het feit dat in landen met een hoge visconsumptie (zoals Japan) minder vaak depressies voorkomen dan in landen waar over het algemeen weinig vette vis wordt geconsumeerd.

Hoe gebruik je het?

Omega 3 wordt voornamelijk gebruikt als voedingssupplement in de vorm van capsules, zoals visoliecapsules. Er kan echter ook olie van de lepel worden genomen. Capsules zijn echter gemakkelijker in te nemen en zorgen voor een betere dosering. Zo kom je dus heel gemakkelijk aan de juiste hoeveelheid omega 3 vetzuren. Bij de dosering moet voornamelijk worden gekeken naar de hoeveelheid eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Men zou het beste zo’n 360gram EPA en 240mg DHA moeten binnenkrijgen op een dag. Het aantal capsules per dag hangt dus af van de samenstelling van de capsules die worden gebruikt. Over het algemeen is 1 tot 2 capsules per dag genoeg en worden deze ingenomen bij of na de maaltijd. Mensen die echter al regelmatige vette vis op het menu hebben staan kunnen echter ook aan 1 capsule al voldoende hebben. Lees dus goed de informatie op de verpakking van uw capsules.

Waar kun je het kopen?

Omega 3 capsules of visoliecapsules kunnen makkelijk worden verkregen. Het supplement is namelijk goed verkrijgbaar. Veel drogisterijen en natuurwinkels hebben het product in huis. Je kunt het echter ook eenvoudig online bestellen: de makkelijkste manier om de gezondheid te ondersteunen met behulp van de essentiële vetzuren in omega 3 capsules.

>> Hier kan je Omega 3 capsules online kopen <<