Home » Pecan

Pecan

We eten allemaal wel eens een handjevol nootjes op de bank wanneer we ’s avonds voor de tv zitten. We weten vaak niet goed welke werking deze nootjes hebben en denken alleen maar aan de smaak. Toch zijn veel noten enorm gezond. Zo ook de pecannoot. Deze noot bevat ontzettend veel goede voedingsstoffen en wordt dan ook als superfood gezien. Het zogenaamde ‘broertje’ van de walnoot is al jaren extreem populair in de Verenigde Staten en is sinds kort ook populair in ons land. Maar wat is de pecannoot nu precies en wat kunnen we er allemaal mee?

TIP: hier kan je Pecan noten online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Wat is een pecannoot?

Pecannoten komen van de pecanboom. Deze boom heeft vaak een maximale hoogte van 45 meter en kan tot wel 300 jaar oud worden. Aan de boom groeien bladeren en geelgroene bloemen. Toch zijn de vruchten van de boom het meest bekend. Deze vruchten hebben een langwerpige, ovale vorm en bevatten nootvruchten. De vruchten hebben een roodbruine schil en zijn bezet met donkerbruine strepen. Het zaadje binnen heeft overeenkomsten met de walnoot en is ook sterk gegroefd. Het lijkt in tweeën gedeeld en heeft diepe groeven. De pecannoot heeft een zoete nootachtige smaak met een boterachtig tintje. De noten zijn dan ook heerlijk om naturel te eten.

De pecanboom komt van oorsprong voor in het zuiden van de Verenigde Staten. Hij wordt voornamelijk in gebieden met een subtropisch of warm gematigd klimaat geplant. Toch kunnen de noten ook in ons Nederlandse klimaat groeien. De hoofdproducent van de pecannoten is toch wel de Verenigde Staten, die per jaar ruim 200.000 ton noten produceert. De bomen kunnen een leeftijd van 300 jaar hebben. Kwalitatief goede pecannoten kunnen het beste geleverd worden wanneer de boom tussen de 75 en 225 jaar oud is. Per jaar kan de pecanboom ongeveer 500 kilo aan pecannoten produceren. De beste tijd om pecannoten te oogsten, is tussen oktober en januari. Natuurlijk verschilt dit enigszins per soort of per klimaat.

Wat maakt pecannoten nu tot een ware superfood?

Pecannoten worden in de Verenigde Staten al jaren gezien als een superfood. Sinds kort zijn de noten ook in Nederland bekend geworden. En dat is niet voor niets! De noten zijn enorm voedzaam en bevatten ontzettend veel verschillende vitaminen, mineralen en antioxidanten. In vergelijking met andere noten bevatten pecannoten relatief veel vitaminen, zoals vitamine E, B1, B2, B3, B5, B6, B11, A en C. Daarnaast zitten er in de noten veel mineralen die een positieve uitwerking hebben op ons lichaam. Zo bevatten pecannoten onder andere mangaan, koper, zink, ijzer, fosfor, magnesium, calcium, kalium en seleen. In de noten zitten verder ook veel vetten en eiwitten. De noten beschikken over bepaalde geneeskrachtige eigenschappen die ziekten voorkomen en bestrijden.

Pecannoten bevatten gezonde onverzadigde vetzuren, waardoor ze ideaal zijn in een cholesterolverlagend dieet. Ze bevatten veel eiwitten en vezels die langer een vol gevoel geven, waardoor je minder snel honger krijgt. Een handjevol noten kan al enorm helpen bij mensen met diabetes, maar kan deze medische aandoening ook voorkomen, doordat de noten de bloedsuikerspiegel balanceren.

De antioxidanten in de noten zorgen voor een remmend effect van de oxidatie van vetzuren, waardoor hart-gerelateerde aandoeningen verminderd worden. Ze zijn daarnaast goed voor de prostaat en hebben tevens een positieve invloed op het brein. Op een bepaalde leeftijd kunnen er storingen in de hersenfuncties optreden, die door het eten van pecannoten voorkomen kunnen worden. Erg belangrijk is ook dat de noten het risico op kanker verlagen. De schillen van de nootjes beschermen de vitale organen van het lichaam tegen giftige cyclofosfamideverbindingen die regelmatig gebruikt worden bij chemotherapie.

Hoe worden pecannoten gebruikt?

Pecannoten hebben een heerlijke smaak en kunnen prima naturel gegeten worden. Je kunt dus zo een zakje of bakje kopen en ’s avonds op de bank een handjevol opeten. Zo zijn ze puur natuur. Om er een extra smaakje aan te geven, kunnen de nootjes ook licht geroosterd worden. Op deze manier krijgen ze een rijkere smaak en zijn ze heerlijk in allerlei gerechten. Je kunt ze ideaal samen roosteren met honing en rozemarijn voor die heerlijke bite.

De nootjes kunnen ook gezouten aangeboden worden en zijn dan ideaal als garnering van gebak en allerlei zoetwaren. Ook kunnen ze in gerechten worden gebruikt, zoals ijs. Houdt je ervan om in de keuken bezig te zijn met bakken, dan kun je eenvoudig de noten toevoegen aan taart- en koekbeslag en bij het maken van brood. Naast zoete dingen kunnen pecannoten ook prima gebruikt worden in salades en diverse pasta’s. De noten kunnen vlees prima vervangen door de vele eiwitten die erin zitten. Ze zijn bijvoorbeeld heerlijk als vervanging van gehakt. Voeg er een paar walnoten aan toe en je vegetarische maaltijd is klaar. Ook boter maken van pecannoten is een optie. Deze boterachtige substantie is heerlijk op brood.

Erg leuk is ook het feit dat pecannoten veel gebruikt worden in de cosmetica. Zo is de olie uit de zaden niet alleen eetbaar, maar wordt deze ook gebruikt voor de productie van zeep en kleurstoffen.

Waar kun je pecannoten kopen?

De meeste superfoods kun je vrijwel niet in de gewone supermarkt kopen. Dit geldt in meer of mindere mate ook voor pecannoten. Sommige supermarkten hebben ze in het schap staan, maar je kunt je geluk vaak beter beproeven in natuurwinkels en biologische winkels. Hier zijn ze meer gespecialiseerd in gezonde voedingsmiddelen. Ook kun je eenvoudig online kijken. Hier kun je de noten het snelste vinden en heb je keus uit veel verschillende soorten pecannoten. Je ziet daarnaast ook allerlei lekkere gerechten die je met pecannoten kunt maken. Zo benut je dit superfood optimaal.

>> Hier kan je Pecan noten online kopen <<