Home » Macadamia

Macadamia

De macadamiaboom vindt zijn oorsprong in Australië, waar de Aboriginals al duizenden jaren geleden de noot ontdekte. Zij vonden deze in Queensland, in het noordoosten van Australië. De noten waren een goed alternatief voor vlees in de maanden waarin dit schaars was. De olie die ze persten uit de noten, werd gebruikt om te mengen met aarde en klei. Met dit mengsel versierden de Aboriginals hun lichamen. Later, toen de Europeanen voet aan wal zetten op het grootste eiland van de wereld, ruilden de Aboriginals de noten in voor rum en tabak. De noot dankt zijn naam aan John Macadam, een collega van de botanist Ferdinand von Müller, die de macadamiaboom als eerste Europeaan bestudeerde.

TIP: hier kan je Macadamia noten online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Macadamianoten groeien aan de macadamiaboom, welke afstamt van de Proteaceae-familie. Lange tijd bleef de noot onopgemerkt. Pas zo’n 140 jaar geleden (!) werden de eerste plantages aangelegd in Australië. De productie was toen nog behoorlijk kleinschalig. De eerste bomen werden verscheept naar Hawaï, waar ze vooral dienst deden als sierboom en om het suikerriet te beschermen. Pas toen de populariteit begon toe te nemen in Amerika, kwamen ook hier commerciële plantages.

De dop van de noot is enorm hard en is erg gevoelig voor schimmel. De noten worden daarom na het oogsten gepeld, en ook wordt het vliesje er af gehaald, zodat schimmel ook tijdens het transport geen kans krijgt om zich te vestigen.

Wat is een macadamianoot?

De Macadamia noot is een blanke, ronde noot van ongeveer anderhalve tot twee centimeter doorsnede. Het is een grote en bovendien bijzonder smaakvolle noot, die ook nog eens lange tijd houdbaar is.

Wat maakt de macadamianoot tot een superfood?

 
Naturelle macadamianoten bevatten zeer veel voedingsstoffen, zoals vitamine B1 en magnesium, en ze zijn rijk aan onverzadigde vetten. In Engeland worden deze nootjes ook wel ‘brainfood’ genoemd, omdat er veel bouwstoffen in zitten die de hersenen nodig hebben.
Macadamia’s zijn de enige noten die Omega 7 enkelvoudige onverzadigde vetzuren bevatten. Je zou denken dat ze hierdoor extra vetten in het lichaam brengen, maar niets is minder waar. Ze helpen je juist met het verliezen van gewicht! Het stimuleert de vetverbranding en de vetstofwisseling, en bovendien wordt de eetlust geremd.

Ook bevatten de noten veel koper, wat goed is voor de stabilisatie van bloedsuiker. Dit zorgt ervoor dat er minder snel een hongergevoel wordt aangemaakt. Verder bevat een macadamianoot onder andere veel goed opneembaar ijzer, zink en calcium. De fytochemicaliën zorgen ervoor dat de werking van vitamines en mineralen versterkt wordt. Antioxidanten worden aangemaakt, waardoor de strijd aangegaan wordt met vrije radicalen, die het lichaam ziek kunnen maken zodra ze in grotere hoeveelheden in het lichaam ophopen.

Het eten van macadamianoten is goed voor het cholesterol, en kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk. De noten zijn een goede aanvulling op de voedselinname van vegetariërs, door de vele eiwitten is dit nootje immers een perfecte vleesvervanger. Ook zijn de noten zeer geschikt om te eten in een glutenvrij dieet.

Hoe gebruik je de macadamianoot?

De macadamianoot is perfect voor een moment waarbij trek opspeelt. Een handje van deze voedzame noten, en je kunt er weer even tegenaan! Noten zijn ook een goede kick-start bij het ontbijt: zo begin je je dag met een grote bron aan vitamines en mineralen, en heb je bovendien tot de lunch geen hongergevoel.

Wil je eens iets anders proberen? Week de noten dan eens een nachtje in het water. Je zal zien dat de noten de volgende ochtend iets groter zijn geworden. Ze hebben water opgenomen, waardoor de structuur zacht en romig is geworden. Dit is ook handig als je een supergezonde spread voor op brood wil maken. Week de noten een nachtje en pureer ze de volgende ochtend in de blender of met een staafmixer. Dit is ook een goede basis voor een alternatieve hummus, dat normaal gesproken van kikkererwten wordt gemaakt.

Misschien heb je er nooit aan gedacht, maar deze bijzondere noot doet het ook goed in smoothies! Ook hierbij is de geweekte variant een aanrader. Het geeft direct een volle smaak aan je smoothie, en bovendien krijg je zo veel gemakkelijk te verteren voedingsstoffen binnen. Ook een aanrader voor kinderen die moeilijk eten!

Macadamianoten zijn zeer geschikt om mee te koken of te bakken. Ze geven een goede bite aan een salade en doen het erg goed in een stoofschotel of bij geroosterde groenten. Een gezond en vegetarisch alternatief! Hierbij kun je het aanbevolen gewicht van het vlees aanhouden voor de hoeveelheid noten. De noten kunnen gewoon aan een gerecht worden toegevoegd, en vragen geen bijzondere bereidingswijze. Wel kun je, om er eens een twist aan te geven, de noten kort roosteren in een droge koekenpan op een laag vuurtje.
Ook zijn de noten erg lekker in desserts, vanwege hun volle, romige smaak. Denk bijvoorbeeld eens aan noten bij een kaasplankje, of als garnering bij een fruitdessert. Ook lekker: stukjes macadamia in de cake!

Macadamia hummus

Een macadamia hummus is een heerlijk alternatief voor gewone hummus, voor als je weer eens wat anders wil. Erg lekker op een broodje, toastje of als groentedip. Ingrediënten:

  • 1 beker Macadamia noten, minstens twaalf uur geweekt in water
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels tahine
  • Snufje cayennepeper
  • Zout en peper naar smaak

Mix alle ingrediënten in een blender of met de staafmixer. Eventueel een klein beetje water toevoegen als de massa te dik blijkt.

Waar kun je macadamianoten kopen?

 
Om alle goede stoffen uit de macadamianoot optimaal te kunnen benutten, is het belangrijk de naturelle noot te kopen. Deze is ongebrand, waardoor al het goede behouden is gebleven. Ook is het belangrijk om de ongezouten variant aan te schaffen. Deze voedzame noten zijn online te koop.

>> Hier kan je Macadamia noten online kopen <<