Home » Lucuma

Lucuma

De regenwouden van Zuid-Amerika herbergen een schat aan flora en fauna en brengen heel wat bijzondere soorten superfood voort. De camu camu bijvoorbeeld, waarvan de bijzondere eigenschappen recent pas ontdekt zijn. Of de lucuma: een bijzondere vrucht die al bij de oude Inca’s erg geliefd was.

TIP: hier kan je Lucuma poeder online kopen
 
lucuma

Wat is lucuma?

Lucuma vruchten groeien in Peru. Daar vind je de lucuma bomen in de tropische gebieden van de Andes, op een hoogte waar het klimaat naar subtropisch neigt. Bij archeologisch onderzoek zijn beeldjes en decoraties met de vrucht gevonden waar uit blijkt dat de lucuma al eeuwen geleden populair was onder de oorspronkelijke bewoners van Peru.

De lucuma, ook wel lucmo genoemd, is een bijzondere vrucht die qua uiterlijk nog het meest doet denken aan een gladde vrucht van de cacaoboom. De lucuma is ongeveer zo groot als een flinke appel en heeft een groene tot geelbruine schil.

Dit superfood is onderdeel van een grotere plantenfamilie, die we in onze taal kennen als de Pouteria. De Engelse benaming is eggfruit, maar hieronder vallen dus ook andere vruchten dan de lucuma.

De smaak is zoet en aangenaam en lijkt in de verte op die van esdoornsiroop. In tegenstelling tot de zure camu camu, is de lucuma dan ook erg populair als ingrediënt voor gebak, snoep en desserts.

Wat maakt lucuma nu echt een superfood?

De lekkere smaak is op zich al genoeg reden om de lucuma te willen eten. Toch is het ook zeker een superfood met bijzondere nutritionele eigenschappen.

Lucuma vruchten hebben een hoog gehalte aan vitamines en mineralen, waaronder verschillende vitamines B, betacaroteen, ijzer, calcium, kalium en fosfor. Ze zijn rijk aan anti-oxidanten en leveren bovendien veel voedingsvezel.

Lucuma heeft een ontstekingsremmende werking en versterkt het immuunsysteem. Daarnaast bevordert dit superfood de wondheling en is het bijzonder goed voor je huid.

Het lucuma poeder heeft een aangename, zoete smaak en wordt vooral als suikervervanger gebruikt. Vanwege de hoge voedingswaarde is het wellicht de gezondste suikervervanger op de markt. Dit superfood combineert uitstekend met allerlei smaken en kun je gemakkelijk toevoegen aan je favoriete gerechten.

Waar kun je lucuma kopen?

Lucuma zul je vers (nog) niet in onze winkels aantreffen. In Nederland is lucuma poeder steeds bekender aan het worden als superfood en je kunt het gemakkkelijk online bestellen.

Er zijn overigens wel meer producten met lucuma op de markt. Zo kun je gedroogde lucuma, lucuma vruchtenpulp, of lucuma verwerkt in vruchtensappen, koekjes of snoepgoed bestellen via verschillende buitenlandse websites.

Hoe gebruik je lucuma?

Lucuma is een natuurlijke zoetstof, dat kan worden gebruikt in plaats van bijvoorbeeld suiker. Het poeder van de Peruaanse fruitsoort lucuma kan worden gebruikt in smoothies, sapjes en kan worden gemengd met water. Daarnaast is het poeder ook uiterst geschikt voor in pudding of cake. Voor in smoothies of sapjes heeft men maar een theelepel lucumapoeder nodig. Wanneer men bakt met het poeder is er een hoeveelheid van één à anderhalve eetlepel nodig.

Wel raadt men mensen aan voor het gebruiken van het poeder, eerst te overleggen met de dokter over het gebruik van lucuma. Lucuma kan bijvoorbeeld beter niet worden gebruikt door mensen met diabetes of door mensen met een verhoogde bloedwaarde. Ook raadt men zwangere vrouwen aan om weinig tot geen lucuma te gebruiken.

Verder wordt lucuma zeer aangeraden. Lucuma is namelijk een natuurlijke zoetstof, en is een stuk gezonder dan suiker. Daarnaast zorgt lucuma voor een gezonde huid en een snelle stofwisseling.

>> Hier kan je Lucuma poeder online kopen <<