Home » Tarwegras

Tarwegras

Tot voor kort kende je het waarschijnlijk niet, of hooguit van de televisie onder de Engelse benaming wheatgrass: tarwegras. Tarwegras is in ons land pas sinds kort begonnen de markt te veroveren maar in de Verenigde Staten is het al sinds het begin van de vorige eeuw een bekend superfood. Wat is tarwegras nu precies? En wat maakt tarwegras nu precies zo gezond? We vertellen je hier alles wat je móet weten over dit geweldige superfood dat van over de oceaan bij ons is komen aanwaaien.

TIP: hier kan je Tarwegras poeder online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Wat is tarwegras?

Tarwegras is eigenlijk de jonge grasscheut van tarwe. Nog vóór er zich aan de tarwestengels aren met graan vormen, zien deze er uit als groene grassprieten. In dit vroege stadium is de voedingswaarde van de tarwe compleet anders dan die van de graankorrel. Deze is eerder te vergelijken met die van een groente dan van een graan. Dus als je een superfood zoekt dat past binnen een koolhydraatarm dieet, dan is tarwegras een goede aanvulling.

De groene tarwestengels worden tot een bepaalde lengte gekweekt en vervolgens wordt er sap of extract van gemaakt. Als je tarwegras gebruikt als superfood, dan gebruik je het dus in de vorm van sap óf je neemt voedingssupplementen die tarwegras bevatten. Je hoeft dus heus geen gras te knagen om dit superfood binnen te krijgen. Sommige mensen kiezen er overigens wel voor om tarwegras te kauwen maar dit is niet aan te raden omdat het ook kan zorgen tot een (tijdelijke) verkleuring van je tanden.

Tarwegras smaakt overigens zoals de naam al doet vermoeden: grassig. De smaak laat zich het beste omschrijven als de geur van versgemaaid gras. Dit lijkt misschien niet direct aangenaam, maar gecombineerd met vruchten- en groentesappen is het verrassend lekker! Een erg lekkere combinatie is een mix van tarwegras, versgeperst appelsap en wat citroenmelisse. Andere goede combinaties zijn tarwegrassap met ananassap, tarwegrassap met wortelsap en tarwegrassap met sinaasappelsap.

Wat maakt tarwegras nu een echt superfood?

Tarwegras bevat nauwelijks calorieën en levert naar verhouding ontzettend veel belangrijke voedingsstoffen. Deze eigenschappen zijn de voornaamste reden om het als een superfood aan te merken. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat tarwegras een preventieve werking heeft op verschillende ziektes en aandoeningen, waaronder kanker.

Tarwegras bevat talrijke vitamines, mineralen, aminozuren, enzymen en chlorofyl. Deze bestanddelen dragen sowieso bij aan een algehele goede gezondheid, maar tarwegras staat vooral bekend vanwege de gunstige werking op de doorbloeding, de spijsvertering en het immuunsysteem.

De eigenschappen van tarwegras zijn vergelijkbaar met die van gerstegras.

Waar kun je tarwegras kopen?

Tarwegras is bij ons nog lang niet zo’n algemene superfood als in de Verenigde Staten. De gemiddelde supermarkt heeft het niet in de schappen liggen en je zult waarschijnlijk naar een hippe juicebar moeten om het vers te bestellen.

Toch kun je er ook makkelijk aankomen als je het via internet besteld. Je kunt voedingssupplementen in de vorm van poedertjes of extracten bestellen maar je kunt tarwegras ook zelf thuis kweken. Kweeksetjes voor beginnende tarwegras fanaten zijn al vanaf ongeveer tien tot twintig euro te vinden.

Alles in één

Op zoek naar een alles-in-1-supergroente die je energie een flinke zwiep omhoog geeft en daarnaast al je organen ontgift van binnen? Het toverwoord is tarwegras. Het bestaat uit vitamines en mineralen waarvan zelfs beweerd wordt dat één shotje van 30 milliliter gelijk staat aan één kilo groenten en fruit. Wow!

Tarwegras gebruiken

Je kunt de stengels wel eten, maar hier verkleuren je tanden van en bovendien zijn ze onverteerbaar voor het menselijk lichaam. Er op kauwen is een tweede optie. Om je lichaam op een gemakkelijkere (en ietwat smakelijkere manier) toegang te geven tot alle positieve effecten die dit stengeltje met zich meeneemt, pers je het gras uit. Dit wordt gedaan met een perser waarbij het sap wordt opgevangen in een beker. Zo ontstaat er een groen drankje, ook wel het tarwegras shotje genoemd. Dit is glutenvrij, dus ook mensen die geen graan kunnen eten, kunnen dit drankje tot zich nemen. De eerste keer dat je het drinkt, zal je niet ondersteboven zijn van de sensationele smaak. Het is niet lekker, maar elke dag een beetje zal wonderen doen voor je gezondheid. Het werkt echter pas als je het op de lange termijn gebruikt, dus wees vooral geduldig!

>> Hier kan je Tarwegras poeder online kopen <<