Home » Moringa

Moringa

De meeste mensen zijn wel bekend met de Moringa boom, voluit Moringa Oleifera genoemd. Deze boom komt oorspronkelijk uit India en groeit hier aan de voet van de Himalaya. De boom heeft vele namen, zoals de mierikswortelboom, pepterwortelboom en malunggay. Een opvallender naam is ‘’wonderboom’’ en ‘’de boom des levens’’. De moringa wordt zo genoemd, omdat de boom bekend staat als een geneesmiddel. Alle delen van de moringaboom kunnen worden gebruikt als voedsel en geneesmiddel. Moringapoeder is tegenwoordig steeds meer in opkomst. Maar wat is het? En vooral: wat kun je ermee?

TIP: hier kan je Moringa poeder online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Wat is moringa?

De moringaboom vindt zijn oorsprong in India, maar is ook in delen van Afrika, Europa en Azië te vinden. De boom groeit hier niet alleen in de natuur, maar wordt ook gekweekt in plantages. Het is de meest geteelde boom in India. De moringaboom is erg bekend om zijn genezende kracht. Het is de meest bruikbare boom ter wereld, omdat vrijwel ieder onderdeel van deze boom kan worden gebruikt als voedingsmiddel of voor geneeskrachtige doeleinden.

De moringaboom kan prima overleven in een droog klimaat en groeit goed op droge zandgrond. Binnen afzienbare tijd is deze boom uitgegroeid, en kunnen delen van de boom worden gebruikt voor diverse doeleinden. Het is één van de nuttigste bomen ter wereld. Alle delen van de boom kunnen worden gebruikt: bladeren, zaden, olie uit zaden, hout en schors. Moringapoeder wordt geproduceerd door gedroogde bladeren te verpulveren. Ook de zaden worden regelmatig gebruikt om poeder van te maken. Het is vrijwel de enige boom die na een droog seizoen al zijn bladeren nog heeft.

Van de boom worden de bladeren en de zaden het meest gebruikt. Wanneer de vruchten nog niet volgroeid zijn, hebben deze een groene kleur. Volgroeide zaden hebben een bruine kleur en worden meestal als noten of erwten gegeten. De bladeren en zaden zijn vrij mild van smaak en proeven nootachtig.

Wat maakt moringa tot een superfood?

Moringapoeder is wereldwijd bekend en wordt gebruikt om ziektes te behandelen. Daarnaast wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van moringa om ondervoeding in ontwikkelingslanden te bestrijden. De moringa bevat ontzettend veel verschillende voedingsstoffen en heeft een geneeskrachtige werking. Het poeder wordt dan ook vaak gebruikt om alle mogelijke tekorten aan voedingsstoffen in het lichaam aan te vullen.

Moringapoeder bevat meer dan 90 verschillende voedingsmiddelen en ruim 45 antioxidanten. Zo bevat moringa onder andere vitamine A, B, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, K, E, chlorofyl, aminozuren en caroteen. Naast deze voedingsstoffen bevat moringa ook veel mineralen, zoals zwavel, zink, koper, calcium, selenium, fosfor, mangaan, magnesium en kalium. Ook omega 3, 6 en 9 zit in de moringaboom. Al deze voedingsstoffen dragen bij aan een gezond lichaam.

Het poeder van de moringabladeren heeft ontzettend veel positieve uitwerkingen op het lichaam. Zo stimuleert het poeder de algehele gezondheid, stofwisseling, spieropbouw en het immuunsysteem. Daarnaast levert het poeder energie, waardoor je uithoudingsvermogen wordt vergroot, verhoogt het je weerstand en is het gunstig voor de bloeddruk. De lever en de nieren werken niet alleen beter door moringa, maar ook de haren, huid, botten, tanden en nagels krijgen een oppepper. De hele hormoonhuishouding wordt gereguleerd, evenals de bloedsuikerspiegel. Ook heeft moringa de eigenschap dat het pijnstillend is en artritis en reumatische pijnen kan verminderen. Alle lichaamsprocessen worden dus gereguleerd, waardoor de algehele gezondheid verbetert en mogelijke lichamelijke problemen kunnen worden voorkomen.

Hoe kun je moringa gebruiken?

De moringaboom is eigenlijk in zijn geheel bruikbaar. Niet alleen de zaden kunnen worden gegeten, maar ook de bladeren, schors en het hout. De bloemen van de boom zijn gekookt eetbaar. De zaden van de boom hebben een zuiverende werking, waardoor de hoeveelheid schadelijke bacteriën wordt verminderd. Deze zaden hebben krachtige magnetische deeltjes, die ruim 95% van de bacteriën, vuil, chemische producten en andere gifstoffen uit het water kunnen filteren. Naar verwachting wordt ook het bloed op diezelfde manier gezuiverd van toxinen.

De bladeren van de moringaboom kunnen worden gekookt, net zoals spinazie, en zo worden gegeten, maar ze kunnen ook worden gedroogd of vermalen. Veelal wordt moringa in poedervorm aangeboden, zodat het poeder eenvoudig in allerlei gerechten gebruikt kan worden. Moringapoeder is erg lekker in allerlei drankjes, zoals in een glas water of een glaasje jus d’orange. In elk drankje kan poeder worden gedaan om de smaak even wat op te halen. Daarnaast kun je het poeder eenvoudig verwerken in een schaaltje yoghurt of kwark. Ook in warme gerechten, zoals soep of groenten, kan het poeder worden toegevoegd. Het is dan wel raadzaam het poeder niet mee te koken. Er gaan dan immers nutriënten verloren. Je kunt het poeder eenvoudig door het eten roeren, vlak voordat het wordt opgediend.

Het moringapoeder is ook erg lekker in de sladressing. Om deze dressing extra voedzaam te maken, kun je ervoor kiezen ook olie uit de zaden van de moringaboom toe te voegen. Op deze manier krijgt de dressing een heerlijke nootachtige smaak. Een echte opkikker is een groentesapje, zoals wortelsap of bietensap, aangevuld met moringapoeder.

Ook kan het moringapoeder ook goed in zoete gerechten gebruikt worden. Zo kan het poeder door toetjes gemengd worden, in een fruitsalade gedaan worden en een extra smaakje aan chocolade geven. Tot slot is moringapoeder ook ontzettend goed voor huisdieren. Het kan eenvoudig door het eten gemalen worden, waardoor ook dieren de heilzame effecten van moringapoeder ervaren.

Waar is moringa te koop?

In Nederland wordt moringa aangeboden in poedervorm of in de vorm van capsules en thee. Ook kun je allerlei producten vinden waarin het poeder is verwerkt, zoals shampoo, zeep en dergelijke. Op deze manier kun je het lichaam ook van buitenaf verwennen met moringapoeder.

Je kunt eenvoudig de zaden of peulen los bestellen. Op deze manier heb je de mogelijkheid om zelf een eigen boom te laten groeien. Het zal natuurlijk even duren eer er zo’n prachtige boom staat. In de tussentijd is het poeder eenvoudig via internet te koop en kun je online terecht voor verschillende moringa producten.

>> Hier kan je Moringa poeder online kopen <<