Home » Veenbessen

Veenbessen

De Indianen in Noord-Amerika noemen hem ook wel ibimi. Zij wisten al vroeg wat de werking was van deze bes en gebruikten het in de traditionele geneeskunde om zalf mee te maken waar wonden mee kunnen worden geheeld. In de winter aten ze de vruchten gedroogd door ze in koeken te stoppen of in hertenvet te bewaren, zodat ze in deze koude maanden genoeg voedingsstoffen binnenkregen. In Europa kennen we de veenbes dankzij kolonisten.

TIP: hier kan je Veenbessen bessen online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

In dat tijdperk was scheurbuik nog een gevreesde en dodelijke ziekte tijdens lange reizen op zee. De schepen die terugvoeren namen de bessen daarom mee, omdat ze veel vitamine C bevatten en deze aandoening tegen zouden kunnen gaan. De vrouwen gebruikten het sap tegen blaasontsteking. Het werd daarna ook al snel gebruikt voor zoete garneringen bij het eten.

Een ander verhaal over hoe de bes in Nederland terecht is gekomen, gaat als volgt: als we de geruchten mogen geloven is er ooit vanuit Amerika een vat met bessen aangespoeld in 1845 op Terschelling. Sindsdien gedijen de bessenstruiken ook in ons land.

De veenbes ken je misschien ook wel onder de naam cranberry en staat beter bekend als de “bittere bes”. Sinds kort is de werking ook bewezen door wetenschappers. Duitse artsen wisten in 1840 te bevestigen dat het een goed middel is voor de blaas, maar vanaf de jaren ‘20 werden er nog meer interessante bevindingen gedaan. Wij vertellen je hier graag meer over.

Wat is het?

De veenbes kent twee soorten in Nederland: de kleine veenbes en de cranberry. Beide bessen zijn afkomstig van een struik uit de heifamilie. In Nederland groeien ze voornamelijk op Terschelling. De vruchten zijn kleine felrode besjes die vrij zuur smaken. De bladeren zijn donkergroen en hebben talrijke ondergrondse uitlopers. De struik wordt zo’n 10 tot 15 centimeter hoog.

Wat maakt het tot een superfood?

 
Veenbessen bevatten mineralen, vitaminen (B1, 2, 3, 5, 6, C, E) en ongekend veel flavonoïden. Je kunt hierbij denken aan anthocyanidinen, flava- en flavonolen, zoals appelzuur, glucuronzuur, hippuronzuur en ga zo maar door. Riboflavine, nicotinezuur, pantotheenzuur, pyridoxine en biotine sporen maken hier ook deel van uit. We zouden kunnen blijven spreken in termen die ons niet veel zeggen, maar we kunnen ook beschrijven wat voor voordelen deze met zich meebrengen.

Vroeger werd de bes, zoals al eerder gezegd, als hulpmiddel tegen scheurbuik gebruikt. Eén van de bekendste krachten van de veenbes is de kracht die de bes uitoefent op de blaas en de urinewegen. Het is een plantaardig antibioticum die synergetisch werkt. Bepaalde schadelijke stoffen worden via de urine afgevoerd waardoor ontsmetting plaatsvindt. Actieve bestanddelen in de bes hechten zich aan de blaaswand, dus daar is geen plaats meer voor bacteriën om kolonies te stichten. Wanneer mensen anderhalf glas sap van deze bes drinken, vermindert na vier tot acht weken de bacteriekolonie of is deze zelfs compleet verdwenen.

Bovendien werkt het genezend voor de prostaat en voor de nieren. Ook mensen met een vergrote prostaat kunnen er baat bij hebben, net als mensen die last hebben van staar. De veenbes maakt urine zuurder en hierdoor worden nierstenen opgelost. Bovendien versterkt de veenbes het immuunsysteem.

Hoe gebruik je het?

Door de fris-zure smaak van veenbessen zijn zij geschikt om zo als snack te eten, maar het is ook geen slecht idee om ze te combineren met wat zoeter fruit voor een prettige smaaksensatie. Er zijn ook veel sappen te koop, samen met andere vruchten of de sappen die uit zo goed als 100% cranberry bestaan. Een glas hiervan is vaak al genoeg voor voldoende hoeveelheden voedingsstoffen van de veenbes. Cranberries kunnen ook goed geplet en geprakt worden. Doe dit eens met geraspte kokos en honing. De saus die je dan krijgt, kun je gebruiken als jam, saus over je pannenkoek of over je ijs of yoghurt. Ga je voor pure veenbessen? Dan is de compote echt wat voor jou. Hiermee maak je een chique gerecht, zoals kalkoen of haas, helemaal af. Alles wat je hoeft te doen is water met suiker aan de kook te brengen en de cranberries tien minuten lang koken tot ze allemaal zijn opengeklapt. Even mengen en koud of warm serveren!

Een andere vorm om veenbessen te eten is gedroogd. Maak hier eens een zuidvruchtenmix van met ongezouten noten en cranberries. De vrucht laat zich ook goed combineren met pompoen! Natuurlijk zijn er ook cranberry supplementen beschikbaar. Deze slik je en hiermee ben je met één slok verzekerd van alle voordelen die de veenbes voor je kan hebben. De capsules zijn vaak net zo werkzaam als het “rauwe” voedsel uit het vuistje.
Vergeet niet dat je altijd een gezond eet- en leefpatroon aan moet houden als je superfoods nuttigt. Het feit dat cranberries bij kunnen dragen aan een lage bloeddruk, wil dus niet zeggen dat je je dus vol kunt stoppen met vet eten en suikers. Superfoods zijn te allen tijde een aanvulling, nooit een vervanger! Dit geldt uiteraard niet alleen voor veenbessen, maar voor alle superproducten. Ben jij ervan overtuigd dat je baat hebt bij cranberry, voor je blaas of vanwege de andere ontelbare voordelen? Lees dan snel verder en ontdek waar je ze kunt kopen.

Waar kun je het kopen?

 
Cranberries zijn goed ingeburgerd in de Nederlandse markt; ze zijn daarom op meerdere plaatsen verkrijgbaar. Toch bestaat er behoorlijk wat prijsverschil bij de aanbieders onderling. Als je ze online bestelt, weet je altijd precies waar je aan toe bent en ben je zeker van een concurrerende prijs.

>> Hier kan je Veenbessen bessen online kopen <<