Home » blog » Afkicken en gezond eten; een onmisbare combinatie

Afkicken en gezond eten

Afkicken en gezond eten; een onmisbare combinatie

Afkicken van drugs en drank is veel meer dan de middelen alleen maar laten staan. Het is een integraal en holistisch proces waar zowel lichamelijke als geestelijke aspecten bij komen kijken. Sinds dit besef meer is ingedaald bij de hulpverlening omtrent afkicken zijn de succesverhalen behoorlijk toegenomen. Mensen komen door middel van deze benadering weer in balans, en bouwen de kracht en weerstand weer op die zij nodig hebben. Gezonde en volwaardige voeding is bij het afkicken van drugs dan ook cruciaal gebleken. Hoe een uitgebalanceerd dieet kan bijdragen aan het hersteltraject? Lees snel verder.

 

Tekort opgebouwd

Wanneer met gaat stoppen met drugs heeft diegene vaak al een lang traject achter de rug. Vele pogingen om toch écht te stoppen zijn gecombineerd met terugvallen. De kwaliteit van voeding is vaak achteruit gehold. Dit heeft meerdere redenen. De eerste reden is dat je je lichaam al jarenlang blootstelt aan puur vergif. Dit tast je organen aan en organen als je lever en nieren moeten alle zeilen bijzetten om je bloed en andere onderdelen te blijven zuiveren. Dit komt de opname van voedingsstoffen niet ten goede. Dus zelfs wanneer je naast je verslaving goed en gezond eet, zul je met een drugsverslaving een tekort hebben opgebouwd aan voedingsstoffen. 

 

Andere prioriteiten

Daarnaast neemt een verslaving het hele leven van iemand over. Het zoeken en scoren van een volgende shot is prioriteit nummer één, twee én drie. Gezonde voeding is daarmee in de vergetelheid geraakt. Daarnaast is een verslaving duur, genoeg geld om volwaardige voeding te kopen blijft er in veel gevallen dan ook niet over. Dit zorgt ervoor dat de tekorten wederom zijn opgelopen. De effecten van deze tekorten zijn lichamelijk merk- en voelbaar. Van minder spieropbouw tot een grauwe huid en weinig energie. 

Maar mentaal is dit ook merkbaar. Een langdurig tekort zorgt voor slaapproblemen, depressieve gevoelens, lusteloosheid en neerslachtigheid. Wanneer langzaamaan de voedingsstoffen weer op orde komen, krabbelen mensen weer op. Zij zullen zich weer sterker en weerbaarder voelen, zowel mentaal als fysiek. Iets wat in een afkicktraject enorm bijdraagt aan het zelfbewustzijn en veerkrachtigheid.

Kortom, gezonde voeding is voor iedereen belangrijk maar na een jarenlange verslaving zijn mensen soms vergeten hoe het voelt om krachtig en weerbaar te zijn. Ze moeten vaak van ver komen omdat ze hun lichaam zodanig verwaarloosd hebben dat er grote tekorten zijn ontstaan en deze moeten weer worden aangevuld. Ook geeft het een boost aan de eigenwaarde en zelfvertrouwen. Iets wat iemand in een afkicktraject goed kan gebruiken. Goede voeding kan daar enorm bij helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *