Home » Hazelnoten

Hazelnoten

De hazelnoot is één van de bekendere en meest gegeten noten. De hazelnoot is de vrucht van de hazelaar, een boom die behoort tot de berkenfamilie. De hazelaar is een bijzondere boom, die zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen laat groeien. De mannelijke bloemen groeien in de zomer, terwijl de vrouwelijke bloemen in januari groeien. De hazelnootboom kan tot wel zes meter hoog worden, en kan pas vruchten laten groeien na tien jaar. Het is echter ook mogelijk om een geënte struik van de boom te laten groeien, deze kan al na drie jaar vruchten dragen.

TIP: hier kan je Hazelnoten noten online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

In Nederland en België worden veel soorten hazelaars geplant. Naast de wilde hazelnoten zijn er ook commercieel verbouwde hazelaars. Deze hazelaars zijn geplant om mooi gevormde hazelnoten met weinig vliezen te produceren. Deze hazelnoten worden gebruikt voor de consumptie. Deze commercieel verbouwde hazelaars zijn vaak ontstaan door diverse soorten hazelaars te kruisen.

Ook kennen de hazelaar en de hazelnoot een zeer rijke geschiedenis. Zo dateren de oudste resten van de hazelnoot tot 9000 jaar geleden. De noten werden bijvoorbeeld al geteeld in de landen Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en Turkije, en de noten werden al in de 16e eeuw verscheept voor de handel. In het begin werd de hazelnoot vooral gebruikt voor het hout. Het hout van de noot werd dan gebruikt als houtskool. Later begon men de hazelnoot ook als voedsel te waarderen.

Ook werd de hazelnoot vroeger gebruikt in diverse rituelen. Zo diende de hazelnoot bijvoorbeeld als fakkel tijdens de huwelijksnacht, om een vruchtbaar huwelijk te garanderen. En werd ook de hazelaarstak ingezet bij het vinden van schatten. Niet alleen werd de noot regelmatig gebruikt in rituelen, ook heeft de wereldberoemde schrijver Shakespeare over de hazelnoot geschreven.

Wat is de hazelnoot?

De hazelnoot is een vrucht die groeit aan de hazelaar. De hazelaar is een boom die behoort tot de berkenfamilie, en deze boom kan zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen laten bloeien. De hazelnoten groeien vaak niet meteen aan de boom, de hazelaar zal eerst tien jaar groeien voordat deze vruchten kan laten groeien. Wel zijn hier uitzonderingen op. Dit geldt bijvoorbeeld voor de geënte struiken van de boom, deze kunnen al na drie jaar vruchten dragen. De vrucht draagt aan de binnenkant een schil met daarin de noot. Het schilletje kan niet gegeten worden. Wanneer de schil is gekraakt, komt men bij de hazelnoot. De hazelnoot wordt vaak gebruikt in gerechten, maar kan ook naturel gegeten worden.

Wat maakt de hazelnoot tot een superfood? 

Hazelnoten zijn rijk aan vitaminen en mineralen. De noot bevat maar liefst vijf varianten van het vitamine-B complex. Daarnaast bevat de hazelnoot ook vitamine C, E en K. De hazelnoten zorgen er met deze vitamines voor dat er voldoende ADH en thiamine ontstaat. Naast de velen vitamines, zorgt de hazelnoot er ook voor dat er voldoende calcium, ijzer, magnesium, fosfor en zink in het lichaam wordt aangemaakt.

Naast het eten van de noot, wordt er tegenwoordig ook veelvuldig hazelnootolie gebruikt om in te bakken. Ook kan de hazelnootolie gebruikt worden voor een stralende huid, en wordt de olie gebruikt voor aromatherapie.

De hazelnoot zorgt er daarnaast ook voor dat er antioxidanten in het lichaam worden aangemaakt. Antioxidanten zorgen er vervolgens weer voor dat het cholesterolniveau in het lichaam wordt verlaagd. Dit is goed voor hart en vaten. Helaas mag dit door de Europese wetten niet zo worden verwoord, omdat onderzoek dit niet met zekerheid aan heeft kunnen tonen.

Naast gezonde vitamines en mineralen, hebben hazelnoten ook andere bijzondere eigenschappen. Zo is de hazelnoot bijvoorbeeld uiterst geschikt om vlees mee te vervangen. De bijzondere samenstelling van de noot zorgt er namelijk voor dat het menselijk lichaam in principe geen vlees meer nodig heeft. Daarnaast kan de hazelnoot ook worden gebruikt als een vervanger van ei. Wanneer men gebak maakt, dan kunnen de hazelnoten de functie van eieren vervullen. Deze vervangende functies zijn ideaal voor bijvoorbeeld mensen met allergieën.

Hoe gebruik je hazelnoten?

Hazelnoten kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Zo zijn hazelnoten heerlijk om naturel of geroosterd te eten, en worden ze daarom vaak gecombineerd in het ontbijt. Een bakje yoghurt met noten is onder de gezonde eters vaak erg geliefd. Ook worden hazelnoten vaak gegeten in combinatie met een salade of een quiche. De hazelnoot zorgt bij deze gerechten vaak voor een gezonde bite, en ze smaken voortreffelijk in combinatie met kaas. Ook worden hazelnoten vaak verwerkt in zoete gebakjes. Zo is bijvoorbeeld de hazelnoot schuimtaart een bekend en geliefd gebakje.

Daarnaast is het ook mogelijk om hazelnootpasta aan te schaffen. Deze pasta kan worden gegeten op brood en is te koop bij de meeste natuurwinkels. Daarnaast kan hazelnootolie worden gebruikt voor het koken. Deze olie smaakt anders dan olijfolie, en dient bewaard te worden in de koelkast.

Waar kun je hazelnoten kopen? 

Hazelnoten, hazelnootpasta en hazelnootolie kunnen allen prima in de winkel worden gekocht. Waar deze producten vroeger vooral werden verkocht in de kleine natuurwinkels, komen deze producten steeds vaker voor in de schappen van bekende supermarkten. Vaak zijn deze producten echter erg prijzig in de supermarkt, waardoor aanbevolen wordt de noten op het internet te kopen.

Op het internet worden de noten en de pasta’s op verschillende websites aangeboden. Het voordeel aan het kopen van producten op het internet, is dat de prijzen meteen kunnen worden vergeleken. Ook is het op het internet mogelijk grotere porties te kopen. Op deze manier is de koper vaak voordeliger uit, en kan deze langer genieten van de producten.

>> Hier kan je Hazelnoten noten online kopen <<