Home » blog » Hoe eet je nou echt gezond elke dag?

Groente en Fruit Salade

Hoe eet je nou echt gezond elke dag?

We nemen ons allemaal voor om elke dag gezond te eten. Toch wordt dit voornemen gedurende de eerste maand van het jaar vaak al vergeten. Want hoe eet je nou gezond elke dag? Dat is best een grote opgave, vooral als je met een groot gezin bent. Daarom geven we in dit artikel wat tips om dat gezond eten weer op te pakken.

 

Volg de schijf van vijf

Als je gezond wil eten dan moet de schijf van vijf een vast uitgangspunt zijn. Zolang je die schijf blijft volgen eet je namelijk al gauw gezond. Het gaat dan voornamelijk om de afwisseling. Ergens te veel van eten is namelijk nooit gezond. Ook voor kinderen is het belangrijk om over de schijf van vijf te leren. 

 

Normaal gesproken leren ze dat op school, maar ook jij kunt ze natuurlijk wat bijbrengen. Voornamelijk als je kinderen moeilijke eters zijn kan de schijf van vijf heel educatief zijn. Maak bijvoorbeeld samen een weekmenu aan de hand van de schijf van vijf. Zo kunnen ze zelf afstrepen wat ze allemaal moeten eten. Door ze er meer over te leren, worden ze vaak ook veel nieuwsgieriger, waardoor ze meer leren te eten. 

 

Alleen gezonde tussendoortjes

Je kunt wel kiezen voor een gezond ontbijt, lunch en avondeten. Toch ga je dan bij het snacken vaak de mist in. Je pakt al gauw naar een ongezond tussendoortjes, waar veel suiker in zit. Denk bijvoorbeeld aan snoep of koek. 

 

Gelukkig bestaan er ook gezonde tussendoortjes, die net zo lekker zijn. Zorg ervoor dat je die altijd in huis hebt. Fruit kan bijvoorbeeld een gezonde snack zijn, maar ook proteïnerepen en snackgroenten. 

 

Haal dan ook alleen maar gezonde tussendoortjes in huis, zodat je niet in de verleiding kan komen. Bovendien is het voor kinderen veel gezonder om minder suiker te eten. Hierdoor worden ze veel rustiger in huis, waar je zelf dan weer profijt van hebt.

 

Zoek gezonde recepten

Het is goed om soms wat andere gerechten te proberen. Dat doe je natuurlijk door gezonde recepten te maken. Deze kun je gemakkelijk online vinden. Er zijn zoveel plekken online, waar je een gezond recept kunt vinden. Denk bijvoorbeeld aan de supermarkt apps. Of je het nou over de Jumbo, Albert Heijn of de Picnic hebt, al die apps hebben gezonde recepten online staan. 

 

Ook op andere websites kom je zo nu en dan gezonde recepten tegen. Denk bijvoorbeeld aan blog pagina’s of andere nieuwssites. Of wat dacht je bijvoorbeeld van jouw gym app? Ook daar vind je lekkere recepten om eens een keer uit te proberen. Deze zijn vanzelfsprekend gezond natuurlijk. 

 

Ben je niet zo handig met online recepten en volg jij liever een geprint papiertje? Ga dan eens bij de plaatselijke boekhandel op zoek naar een receptenboek met gezonde recepten. Er zijn zoveel boeken te vinden, die je bijvoorbeeld ook kunt gebruiken om af te vallen. 

 

Eet genoeg van alles

Genoeg eten is niet hetzelfde als veel eten. Dat is een verschil wat veel mensen nog niet kennen. Gezond eten betekent namelijk niet alleen dat je genoeg groenten en fruit moet binnen krijgen. Gezond eten betekent ook dat je moet stoppen wanneer je vol zit. Doe je dat niet? Dan ben je jouw maag aan het uitrekken. Dit leidt er toe dat jouw maag steeds meer eten nodig heeft om zich te vullen. Hierdoor duurt het steeds langer voordat je een verzadigd gevoel krijgt.

 

Zorg er dus voor dat je genoeg eet, maar niet te veel. Kleine porties zijn vaak al voldoende. Het is alleen wat jij jouw maag hebt aangeleerd om te eten. Dat is iets anders dan wat jij daadwerkelijk nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *