Denk je aan hennep, dan denk je aan het bekendste product dat je op meerdere straathoeken van ons land kunt kopen in een plezierige vorm. Toch heeft de benaming hennep niets te maken met roesverwekkende stoffen (THC). Hennep wordt namelijk niet gebruikt voor doeleinden als roken of om het te verwerken in een koekje of cake. Hennep duidt namelijk op soorten die gebruikt worden voor bijvoorbeeld de fabricage van touw en garen. Dit wordt gedaan door de sterke en lange vezels van de bast te gebruiken. Ook is het verkrijgbaar in olie-, capsule- en zaadvorm (ook wel industriële hennep genoemd), die geen van allen een psychoactieve werking hebben. Het is, met de vele actieve bestanddelen, zelfs een superfood te noemen, dat daarom ook door kinderen probleemloos kan worden gebruikt.
TIP: hier kan je Hennep olie/zaad/capsules online kopen
De familie van de moerbei komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië en is één van de oudste en bekendste planten ter wereld. Al in het stenen tijdperk werd hennep gebruikt door een hoop verschillende culturen. Je kunt hierbij denken aan de Indiërs, Perzen, Egyptenaren en Mesopotamiërs. Zij wisten dus al langer van het bestaan af van deze superfood, maar wij Nederlanders hebben er nog niet al te veel kijk op. Graag leggen we je dan ook uit wat hennep precies is en in welke vormen je het kunt gebruiken, hoe je het dient te gebruiken, wat voor effect dit heeft op je lichaam en we eindigen met een tip om het te kopen. Ben jij er klaar voor om de andere kant van hennep te ontdekken?
Hennep wordt ook wel cannabis sativa genoemd. Het is een eenjarige plant uit de cannabaceae (hennep) familie. Je herkent de plant aan de groenachtige bloemen met lang gesteelde bladeren. De hennepplant kan wel vier meter hoog worden, maar dit is afhankelijk van het klimaat waarin de plant gedijt. Hennep heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt al eeuwenlang door veel verschillende culturen gebruikt.
Er zijn verschillende manieren om hennep te verwerken. Zo is er hennepzaad op de markt, één van de bekendste superfoods die van deze plant af komt. Hiernaast heb je ook hennepolie en –capsules. Het hennepzaad is eetbaar, gezond en voedzaam voor mens én dier. Voor vogels wordt het zelfs onbewerkt gebruikt en herken je het aan de naam “kempzaad”, vissers gebruiken het als aas en ga zo maar door. Uit dit hennepzaad kan weer hennepolie worden geperst, zodat op verschillende manieren geprofiteerd kan worden van de plant. In de capsules worden één van deze producten samengeperst voor gemakkelijke consumptie.
Hennepzaad helpt je geheugen, je hart- en bloedvaten, en je gewrichten in goede conditie te houden. Tevens bouw je mee aan het gelukhormoon serotonine. Vooral vegetariërs hebben baat bij hennep als aanvulling op hun dagelijkse voeding, doordat hennep veel plantaardige eiwitten en essentiële vetzuren bevat. Een glutenvrij dieet? Hennep is glutenvrij, dus past prima in een dergelijke voedingspatroon. Ook vleeseters kunnen van de voordelen profiteren. Wellicht ben je bekend met soja: een product dat rijk is aan eiwitten. Toch is hennepzaad veel beter verteerbaar. Zo kunnen we de eiwitten nóg sneller omzetten om te gebruiken voor ons uithoudingsvermogen, onze spieropbouw en de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Handig als je veel sport!
De aminozuren en de vetzuren mogen ook niet vergeten worden. Hennepzaad bevat bijvoorbeeld gammalinozuur dat voorkomt in moedermelk en bijdraagt aan een hormoon regulerende werking. Behoorlijk zeldzaam en erg handig, vooral voor vrouwen in de overgang. Daarnaast bevat hennep omega 3, omega 6 en omega 9 vetzuren in verhoudingen die perfect op te nemen zijn door ons lichaam. Dat is voedsel voor ons brein en er wordt door verschillende onderzoekers zelfs beweerd dat het kanker zou kunnen voorkomen en genezen! De antioxidanten van hennep (vooral lecithine) helpt ons lichaam zich op een natuurlijk manier te kunnen reinigen, door bij te dragen aan een goed werkende lever. Om het rijtje compleet te maken, voegen we nog zink, koper, magnesium, kalium, ijzer en een hoop vitamines (B1, 2, 3, 6, E, C) toe. Een klein zaadje met een grote uitwerking!
Of je hennep nu gebruikt door het eten van de zaden of door olie of capsules: de vetzuren in de juiste verhouding zorgen ervoor dat je profiteert van de genezende werking. Bij het consumeren van hennepzaad kun je één tot drie eetlepels gepeld hennepzaad gebruiken. Deze zijn vrij neutraal van smaak, wat betekent dat je ze op veel verschillende manieren kunt gebruiken! Maak bijvoorbeeld eens een groene maaltijdsalade met noten, pijnboompitjes, feta, tomaatjes en avocado. Ook in een smoothie doen ze het goed, in eigen gemaakte muesli of zelfs als hennepzaad melk (door er water aan toe te voegen). Hennepolie kan gemakkelijk door de yoghurt geschept worden en de capsules in een glaasje water.
Voor je hennepzaad wilt gebruiken, raadpleeg je het beste eerst je arts. Vooral als je gebruik maakt van bloedverdunners, want hennepzaad kan de aanmaak van bloedplaatjes afremmen en hierdoor kunnen bloedingen ontstaan. Ook kan hennep diarree veroorzaken. Om dit te voorkomen, begin je het beste met een lage dosering (een theelepel) en kijk je hoe het lichaam hier op reageert. Opbouwen kan altijd nog!
In de natuurvoedingswinkel staat hennep op schap. Let er wel goed op dat je gepeld hennepzaad koopt. Koop je ongepeld hennepzaad, dan moet dit eerst geweekt worden en is het dus niet onmiddellijk gereed voor gebruik. Er zijn ook verschillende webwinkels die biologische superfoods verkopen. Lekker makkelijk, want zo hoef je je huis niet uit! Weet jij al hoe je hennep wilt gaan nuttigen?
2025 © Volo Media | Algemene Voorwarden .
- Gezonde Voeding