Home » blog » Gezond eten én besparen op je boodschappen, zo doe je dat!

Gezond eten én besparen op je boodschappen

Gezond eten én besparen op je boodschappen, zo doe je dat!

We hebben vaak de indruk dat gezonde voeding vooral heel duur is. Als je een salade wil maken heb je veel ingrediënten nodig. Als je daarvoor boodschappen gaat doen ben je duurder uit dan wanneer je naar het dichtstbijzijnde fastfood restaurant rijdt. Daarom vinden we het ook moeilijk om die gezonde leefstijl vol te houden. Voornamelijk nu alle prijzen stijgen. We helpen je een handje op weg, zodat je kunt besparen op de boodschappen en toch elke dag gezond kunt eten!

 

Maak een weekmenu

Ten eerste is het belangrijk om elke week een menu samen te stellen. Zo weet je namelijk welke boodschappen je allemaal nodig hebt. Waar je normaal een halve paprika kunt weggooien, kun je die nu gebruiken voor een ander gerecht die week. Daarom is het ook noodzakelijk om de ingrediënten op elkaar af te stemmen. Anders kun je die halve paprika alsnog niet gebruiken. 

Je kunt daarmee ook creatief zijn natuurlijk. Je hoeft de ingrediënten niet alleen te gebruiken voor het avondeten, je kunt ze ook gebruiken voor een lunch bijvoorbeeld. Of als een lekkere snack voor bij de tv. Een reepje paprika is in ieder geval gezonder dan een zak paprikachips. 

Door een weekmenu te maken, ben je dus voedselverspilling tegen aan het gaan. Je gooit veel minder weg, dan je normaal gesproken zou doen. Dit scheelt gek genoeg ook in jouw portemonnee, mits je de gerechten op elkaar afstemt natuurlijk. Om nog eens die paprika als voorbeeld te nemen. Die hoef je nu maar één per week te kopen in plaats van twee verspreid over twee weken. 

We hebben nu de paprika als voorbeeld genomen, maar dat scheelt natuurlijk voor nog veel meer ingrediënten. Boodschappen doen en koken is ook een beetje creativiteit gebruiken. 

Maak kleine porties

We zijn gewend om te eten totdat we vol zitten. Dat is opzich niet verkeerd, want daardoor heb je genoeg energie voor de rest van de dag. Toch is het verstandig om een keer een kleinere portie te eten. Door te eten totdat je vol zit, ben je namelijk onbewust jouw maag aan het groter maken. Je zult op den duur steeds een beetje meer moeten eten om een verzadigd en vol gevoel te krijgen. 

Onbewust ga je dan dus veel meer eten, dan je eigenlijk oorspronkelijk nodig had. Probeer daarom eens een kleinere portie te maken voor jezelf. Als je later nog honger hebt, kun je het aanvullen met een gezonde snack. Dus begin eens met 4 boterhammen voor de lunch in plaats van 5 elke dag. Hetzelfde geldt voor het avondeten natuurlijk.

Hierdoor ben je gezonder aan het eten, omdat je niet te veel consumeert. Bovendien zal het ook schelen qua boodschappen. Zo hoef je al snel één brood minder te halen elke week. 

Drink veel water

We weten allemaal dat de aanbevolen hoeveelheid water per dag 2 liter is. Toch vinden we het lastig om ons daar aan te houden. Er is maar een gedeelte die zich daar echt aan houdt elke dag. Je zou daar een voorbeeld aan kunnen nemen. 

Water drinken is namelijk niet alleen gezond voor jouw lichaam. Het zorgt er ook voor dat je sneller verzadigd bent. Waar water zit, kan namelijk geen eten meer bij. Daarom is het ook aan te raden om voor het eten altijd een glas water te drinken. 

Zo ga je automatisch minder eten. De kleine porties eten en het water drinken gaan dus een beetje hand in hand. Om echt succesvol te zijn in gezond vermageren, zou je beide adviezen tegelijk kunnen opvolgen. Dan ben je gezond aan het eten én bespaar je op de boodschappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *