Hoewel de naam schisandra bij veel mensen geen belletje doet rinkelen, is de kans toch groot dat je deze plant wel kent. Hoewel deze klimplant oorspronkelijk uit Azië komt, is het een redelijk algemene tuinplant in Europese landen.
TIP: hier kan je Schisandra bessen online kopen
Het bekendste lid uit de schisandra familie is de Schisandra Chinensis en deze brengt eetbare rode vruchten voort. De schisandra bes is in de landen van herkomst al van oudsher een populair superfood en langzaamaan is het vruchtje ook de Westerse markt aan het veroveren.
Je leest hier alles wat je moet weten over de schisandra: Wat het precies is, wat het tot een echt superfood maakt en in welke vorm en waar je het kunt kopen.
Zoals we al aangaven, komt de schisandra oorspronkelijk uit Azië. In landen als China, Japan, Korea en Rusland is dit superfood algemeen bekend.
De grillige planten hebben een mooie, witte bloesem en in de herfst verschijnen de felrode bessen. De schisandra bessen groeien in grote trossen en hebben een bijzonder decoratieve waarde.
Ondanks deze eigenschappen is de schisandra niet alleen geliefd als tuinverfraaier.
De bessen worden al eeuwen in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt, waar ze een plaatsje tussen de vijftig ‘fundamentele kruiden’ hebben veroverd. Ook in Rusland en Japan is schisandra een bekend middel tegen uiteenlopende kwalen. Behalve als medicijn worden de schisandra bessen ook toegevoegd aan verschillende gerechten en gebruikt voor het maken van vruchtenwijn en warme dranken.
Schisandra heeft een prominente positie in de Chinese kruidenleer. Veel soorten superfood hebben een algemeen gezonde of ondersteunende functie maar de schisandra wordt dus ook echt als medicijn gebruikt. Dit superfood heeft een algehele vitaliserende werking en wordt toegepast voor verschillende aandoeningen en kwalen.
De gezondheidsvoordelen van schisandra lopen sterk uiteen. Het gaat zowel fysieke als mentale vermoeidheid tegen, verhoogt het prestatievermogen, vergroot het uithoudingsvermogen en vermindert de werking van stress hormonen. Het is dan ook niet voor niets dat veel Chinese atleten zweren bij de schisandra als voedingssupplement.
Andere toepassingen van de schisandra zijn onder andere het tegengaan van zeeziekte en het voorkomen of verhelpen van aandoeningen aan de lever. Er is flink wat wetenschappelijk bewijs dat de effectiviteit van de schisandra ondersteunt. Zo wordt van dit superfood bij ons een medicijn gemaakt, dat ingezet wordt tegen hepatitis.
Het hoge gehalte voedingsstoffen, waaronder verschillende anti-oxidanten, maken van de schisandra bes al een echt superfood maar de bijzondere werking is vooral toe te schrijven aan een aantal unieke bestanddelen, zoals schizandrine and gomisine A.
Het bijzondere aan dit superfood is dat je het dus gewoon in je eigen tuin kunt kweken. Wil je echter liever het hele jaar door schisandra gebruiken, dan kun je de bessen ook los kopen of online bestellen.
De bessen zijn gedroogd verkrijgbaar, verwerkt in extracten, drankjes of sauzen maar de meest voorkomende vorm is toch als poeder. Je kunt schisandra in bijna iedere Chinese kruidenwinkel vinden maar het aanbod is online veruit het grootst.
De schisandraplant komt voor in het oosten van Azië, en werkt bijzonder goed tegen stress, vermoeidheid en depressiviteit. De bessen en zaden van de plant kunnen gegeten worden, al wordt er wel aangeraden dit te doen na overleg met een bevoegd persoon. Er kunnen na gebruik van de schisandracrème, -poeder of -extract bijwerkingen ontstaan. Ook is het mogelijk om de bessen en zaden verkeerd te combineren met kruiden of medicijnen. Daarom is het zeer verstandig om voor gebruik te overleggen met een specialist, zoals een fysiotherapeut. Deze kan vertellen over de werking van de plant, en kan mensen waarschuwen voor eventuele bijwerkingen.
Deze superfood wordt niet alleen steeds vaker in het westen gebruikt, ook wordt de superfood gebruikt in de traditionele Chinese kruidengeneeskunde. De zaden en bessen van de plant zorgen onder andere voor een gezonde huid, en het voorkomt slapeloosheid en het voorkomt infecties. In het westen worden de bessen vaak gedroogd geconsumeerd.
2024 © Volo Media | Algemene Voorwarden .
- Gezonde Voeding