Home » Spliterwten

Spliterwten

Spliterwten: niet direct het meest bekende superfood, maar dit kleine vitaminebommetje valt niet te onderschatten! Waar onze grootmoeders het al doorhadden, lijkt de spliterwt in de vergetelheid te zijn geraakt. Het bekendste recept is onvermijdelijk de erwtensoep, al sinds jaar en dag een typisch Hollandse lekkernij. Gekookte spliterwten met ui, wortelen, selderij en natuurlijk die typische Hollandse worst en spek.

TIP: hier kan je Spliterwten erwten online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Spliterwten kunnen zowel in de supermarkt als bij de toko en de natuurwinkel worden gekocht. Meestal worden spliterwten verkocht in de droge variant. Het is echter ook mogelijk om geconserveerde spliterwten te kopen, deze worden verkocht in blik. De gedroogde spliterwten moeten nog geweekt worden, terwijl de geconserveerde spliterwten klaar zijn om te bereiden. De gedroogde spliterwten zijn alleen wel een stukje goedkoper dan geconserveerde erwten.

Er zijn zowel gele als groene spliterwten te koop. Het verschil tussen deze erwten is echter nihil. Beide soorten krijgen na het weken dezelfde kleur, de ene is alleen net iets lichter dan de ander. Wanneer je de keuze hebt tussen de twee kleuren, kan men beter kiezen voor de groene erwten. Deze erwten zullen net een mooiere kleur geven in de gerechten.

Wat is een spliterwt?

Spliterwten zijn de twee helften van een groene erwt. Deze erwt heeft een vliesje dat wordt verwijderd, waarna de twee helften uit elkaar vallen. De naam zegt het al, het erwtje wordt ‘gesplit’. Dit gebeurt bij volle rijpheid, als ze hard zijn en vol met eiwitten en zetmeel zitten. Erwtjes daarentegen worden geoogst vóór ze rijp zijn, en ze zijn dan ook wat zachter. Het volledige erwtje heeft een grote van ongeveer een halve centimeter, en is ook met vliesje te verwerken in diverse, gezonde gerechten.

Wat maakt het tot een superfood? 

Spliterwten behoren tot de superfoods, omdat deze bonen gezonde voedingsstoffen bevatten. Zo bevatten de erwten veel proteïnen. Daardoor voorkomen ze gezondheidsproblemen, ziektes en infecties. Naast eiwitten, bevatten witte bonen ook veel vezels, koper, ijzer, mangaan en vitamine B1.

Eveneens bevatten de spliterwten veel eiwitten. De grote hoeveelheid eiwitten in spliterwten kunnen ervoor zorgen dat je geen vlees meer nodig hebt. Ook zijn de eiwitten in de spliterwten goed voor de stoelgang. De erwten zorgen ervoor dat er regelmaat zit in de stoelgang, en ze zullen obstipatie voorkomen. Ook bevatten de spliterwten veel calcium. De calcium in de spliterwten zorgt voor gezonde botten.

Daarnaast bevatten de spliterwten ook een heleboel foliumzuur. Foliumzuur helpt de vaten en het hart te beschermen. Ook kunnen zwangere vrouwen voldoende spliterwten eten, omdat dit goed blijkt te zijn voor het ongeboren kind.

Hoe gebruik je spliterwten?

Spliterwten zijn ontzettend veelzijdig en ze zijn dan ook in veel gerechten te verwerken. Het bekendste gerecht – we haalden het net al even aan – is natuurlijk de erwtensoep. De goed vullende, voedzame soep dat iedere Nederlander wel eens voorgeschoteld heeft gekregen. Tegenwoordig wordt de spliterwt ook verwerkt in fijnere, delicate gerechten.

Spliterwten zitten boordevol eiwit en zijn bovendien makkelijk te verwerken in diverse recepten. Ze zijn een geprezen en gezond eiwit- en nutriëntenrijke voedingsmiddel. Voorweken en zachtjes koken, en eventueel verpletten tot soep of puree, maken gespleten erwten zeer goed verteerbaar.

De spliterwten staan natuurlijk bekend om de fameuze erwtensoep. Wij willen u graag een mooi recept geven, zodat u ook thuis deze Hollandse soep kunt bereiden. Men neme voor zes tot tien personen:

  • 500 gram ham
  • 1 rookworst
  • 100 gram ontbijtspek
  • 500 gram spliterwten
  • Twee uien
  • Eén peen
  • 2 preien
  • 2 aardappelen
  • Bladselderij
  • Peper en zout
  • Roggebrood met katenspek

De stappen die men moet volgen:

  • Breng ruim water aan de kook. Voeg de spliterwten toe, en voeg daarnaast ook de spek en de ham toe.
  • Snijd, terwijl de spliterwten koken, de rest van de groenten in stukken naar gewenste grootte.
  • Voeg vervolgens de groenten toe en laat het geheel koken totdat de spliterwten gaar zijn. (Dit kan 3 à 3,5 uur duren).
  • Zodra de spliterwten gaar zijn, kunnen de stukken vlees uit de soep worden gevist. De botjes moeten verwijderd worden, en het vlees kan vervolgens terug worden gedaan in de pan.
  • Voeg aan het einde de selderij en peper en zout toe.
  • Laat de erwtensoep vervolgens één dag staan. Op deze manier geeft u de soep de tijd om dik te worden. Ook is het mogelijk de soep in te vriezen.
  • Nu is de soep klaar om te serveren! De soep kan geserveerd worden in combinatie met het roggebrood en de katenspek.

Wij wensen u een prettige maaltijd toe, en hopen dat de spliterwtensoep net zo goed smaakt als bij ons!

Waar kun je spliterwten kopen? 

Spliterwten kunnen zowel bij de supermarkt als bij de toko en de biologische winkel worden gekocht. De erwten zijn verkrijgbaar in zowel blik als in de gedroogde variant. De erwten in blik kunnen meteen worden gebruikt bij het koken; de gedroogde erwten zullen daarentegen eerst moeten worden geweekt.

Ook is er een verschil tussen de groene en de gele spliterwten. De erwten zijn qua smaak hetzelfde, maar zullen er qua kleur wellicht iets anders uitzien in uw gerecht. Wij raden u dan ook aan de meest groene erwten te gebruiken bij het koken.

Naast dat de erwten kunnen worden gekocht in de supermarkten en toko’s, is het natuurlijk veel handiger om de erwten online te kopen! De erwten zijn te koop op verschillende websites, en in een mum van tijd heeft u dit product thuisbezorgd gekregen.

>> Hier kan je Spliterwten erwten online kopen <<