Home » Acai

Acai

Wie kent haar niet: de oppermachtige Oprah Winfrey. Ze heeft behoorlijk wat invloed over de hele wereld met miljoenen kijkers: zo ook iedereen die bij haar in de show aanschuift. Neem Mehmet Oz, ook wel bekend als Dr. Oz: een Turks-Amerikaanse hartchirurg die alle waarheid over voedsel weet. Geen wonder dus dat de Açaí bes een gigantische boost kreeg toen hij hier aandacht aan schonk. Deze bes blijkt vooral nuttig te zijn voor mensen die graag willen afvallen, maar een superfood is niet zomaar een superfood. Minimaal twaalf eigenschappen moeten bijzonder zijn. Lees verder en ontdek wat deze eigenschappen zijn, hoe je Açaí bessen het best kunt eten en waar je het kunt krijgen.

TIP: hier kan je Acai bessen online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Wat is het?

De Zuid-Amerikaanse regenwouden bieden thuis aan de Açaí palm (of Palissadepalm/Euterpe Oleracea), die wel dertig meter hoog kan worden. Peru, Suriname en Brazilië zijn rijk aan deze boom. Wist je dat ook van de boom zelf kan worden gegeten? De Palissadepalm is namelijk zacht van binnen. De vruchten die hieraan groeien, hebben een heerlijke smaak: de Açaí bes. Deze is zwart, paars of groen van kleur en ongeveer 2,5 centimeter groot. Het doet ook wel denken aan een bosbes. Ze vallen van de boom en gaan ontzettend snel verloren, dus niet makkelijk bij jou thuis te krijgen. Tegenwoordig klimmen ervaren experts hoog in deze bomen en hakken ze de trossen bessen eraf. Er is zelfs een dwergpalm gekweekt van de metershoge palm in Brazilië om het gebruikersgemak te verhogen. Als je ze eenmaal hebt weten te bemachtigen (in wat voor vorm dan ook), kun je profiteren van alle positieve kenmerken van deze bes.

Wat maakt het tot een superfood?

 
Er worden ontelbaar veel voordelen aan de Açaí bes toegeschreven. Het zou chronische ziekten kunnen genezen en de sekslust verhogen. Ook mensen met overgewicht profiteren ervan. Hoe dit kan? We gaan het je vertellen.

Allereerst is de bes rijk aan veel vitaminen. Om precies te zijn is dit vitamine D, E, C, A en B1. Daarnaast is de vrucht ook niet onderbedeeld als het aankomt op mineralen. IJzer en calcium maken deze bes de moeite waard. Vezels en eiwitten heeft de vrucht ook genoeg, net als gezonde vetten (omega 6, omega 9 en omega 3) en antioxidanten. Wat dit allemaal wil zeggen? Wij leggen het uit.

De Açaí bes zorgt ervoor dat spieren sneller kunnen worden opgebouwd, door de eiwitten die het bevat. Meer spieren betekent een snellere verbranding van voedsel; dit pakt dus voordelig uit voor je gewicht. Bovendien wordt op deze manier het metabolisme verhoogd en door de vezels die de bes bevat voel je je sneller vol. Je immuunsysteem wordt verbeterd, je krijgt meer energie en je lichaam wordt van binnen gereinigd, doordat ongewenste afvalstoffen worden verwijderd. Obstipatie krijgt geen kans en ook het verouderingsproces wordt flink vertraagd door alle antioxidanten waar de bes rijk aan is.

Speculeren is één ding, iets wetenschappelijk bewijzen een tweede. Recent onderzoek toont aan dat je gezondheid en je gewicht in kwaliteit toenemen bij het gebruik van de Açaí bes. De kans op hart- en vaatziekten wordt verminderd, mensen hebben meer energie en bovendien minder trek in eten. Als dit geen gouden combinatie is..

Hoe gebruik je het?

De Açaí bes is vers, bevroren of vries gedroogd te nuttigen. Je kunt ze “uit het vuistje” eten, maar ook bij de yoghurt of in een smoothie stoppen. Wij zijn dol op de bessensmoothie met sojamelk. Alles wat je nodig hebt, zijn blauwe bessen, açaí bessen, goji bessen en als je wilt kun je ook nog rode bessen toevoegen voor een friszure twist. Schenk er vervolgens sojamelk bij en blendt het fijn. Geen fan van soja? Het kan ook prima met kwark en op een warme zomerdag kun je er ook wat ijsblokjes bijdoen. Een heerlijk gezond tussendoortje dat je de boost geeft waar jij halverwege de dag behoefte aan hebt. Ook ideaal te serveren als toetje tijdens een verantwoord etentje.

Van origine worden ze in pulpvorm gegeten. Ze worden gekweekt, vermalen en gegeten als een soort koude pap, omdat deze vorm de hoogste concentratie antioxidanten bevat. Natuurlijk kun je ze ook verwerken in een recept, voor bijvoorbeeld muffins.

Het sap van de bes is ook verkrijgbaar. Drink het puur, in een samengesteld sapje of verwerk het in een saus. De capsules stellen je in staat de bes elke dag te nuttigen en te profiteren van de voordelen. Rechttoe, rechtaan!

Onthoud natuurlijk dat alle voordelen van superfoods, zoals de Açaí bes, een aanvulling dienen te zijn op je normale voedingspatroon. Het past prima in een dieet, mits je er gezond bij eet en veel bij beweegt. De combinatie doet het hem! Als je de bes alleen eet en tegelijkertijd niet aan je gezondheid werkt, zullen de voordelen nauwelijks merkbaar zijn.

Voor je huid is de Açaí bes ook erg geschikt. Het kan gezien worden als goed alternatief voor chemische huidverzorgingsproducten. Door ze te eten, geven ze de huid een gezonde gloed, maar ook kun je olieproducten gebruiken. Natuurlijk is de combinatie van deze twee nog beter.

Waar kun je het kopen?

 
Omdat de vruchten zo ontzettend kwetsbaar zijn en zich niet gemakkelijk laten transporteren, is de Açaí bes redelijk schaars. In Nederlandse gezondheidswinkels kun je vaak Açaí sap vinden. Natuurlijk kun je ook gewoon je bestelling online doen. Zo hoef je er je huis niet voor uit en kun je het al snel gebruiken!

>> Hier kan je Acai bessen online kopen <<