Home » Amandelen

Amandelen

De amandelboom is één van de mooiste bomen die in het voorjaar groeien. De amandelboom groeit in de volle zon en krijgt, meestal in de maand februari, mooie bloemen met lange kelkbladeren. In de zomer groeien er overigens ook steenvruchten aan de boom. De buitenkant van de steenvrucht is donzig, terwijl de binnenkant ovale noten bevat, die ook wel bekend staan als amandelen. Net als bij walnoot, krijgt de amandelboom pas na acht jaar amandelen in de boom.

TIP: hier kan je Amandelen noten/meel online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Er zijn drie soorten amandelen. De zoete- en kraakamandelen zijn geschikt om op te eten. De zoete amandelen zijn over het algemeen moeilijk te kraken, terwijl de kraakamandelen een gemakkelijk te breken schil hebben. Ook zijn er bittere amandelen. Deze amandelen kunnen niet gegeten worden. De verschillende amandelbomen kunnen over het algemeen goed uit elkaar gehouden worden. De bomen waarin zoete amandelen groeien, hebben namelijk witte bloemen, terwijl de bomen met bittere amandelen roze bloemen hebben.

Oorspronkelijk komen amandelen uit warme gebieden, zoals West-Azië. De eerste amandelen werden in 700 na Christus geïntroduceerd in Europa. Ook kent de amandelboom een mooie geschiedenis wat betreft religies. De amandelboom wordt namelijk vaak genoemd in mythen en in het Oude Testament. Eén van de mythen waarin de amandelboom in voorkomt, is de Griekse mythologie over prinses Phyllis. Deze prinses dacht dat haar geliefde was overleden in de Trojaanse Oorlog. Zij werd vervolgens door de goden in een amandelboom veranderd. Toen haar geliefde alsnog thuis kwam, omarmde hij de amandelboom, die vervolgens ging bloeien. In het oude testament staat de amandelboom ook wel symbool voor het vroege ontwaken en de onbevlekte gevangenis. Hij wordt ook wel de Griekse noot genoemd.

Wat is de amandel?

De amandel is, net als de walnoot, een steenvrucht. Deze vrucht bloeit in de amandelboom. Deze boom kan pas vruchten laten groeien na zes à acht jaar. Deze vruchten groeien overigens in augustus en oktober. De vrucht heeft zelf een fluweelachtige buitenkant, maar wanneer deze open wordt gemaakt, zal men een laag van leerachtig spul tegenkomen waarin ovale noten zitten. Naast dat er amandelen groeien in de amandelboom, groeien er ook mooie bloemen in. De kleur van de bloemen hangt af van het soort noot. In de amandelbomen met witte bloemen groeien namelijk zoete amandelen, terwijl de amandelboom met roze bladeren bittere amandelen laat groeien. Daarnaast is de amandelboom één van de mooiste bloemen in het voorjaar. Ook bestaat er een schilderij van de amandelboom, dat is gemaakt door de bekende Nederlandse schilder Vincent van Gogh.

Wat maakt de amandel tot een superfood? 

Ook de noot amandel heeft de naam superfood gekregen. De amandel kent namelijk veel helende eigenschappen. Doordat de noot vol zit met vitaminen en mineralen, wordt de kans op hart- en vaatziekten verkleind, en ook kan het cholesterolniveau omlaag worden gehaald. Het verkleinen van hart- en vaatziekten komt voornamelijk omdat de noot veel vitamine E bevat. Naast vitamine E, bevat de noot ook veel kalium. Het kalium in de noot kan weer zorgen voor een lage bloeddruk. Daarnaast bevat de amandel ook veel vezels. Deze vezels hebben een aantal positieve effecten op het menselijk lichaam. Zo zorgen deze vezels er bijvoorbeeld voor dat de mens sneller vol zit na het nuttigen van amandelen. Ook kan obstipatie worden vermeden na het nuttigen van de amandel.

Ook blijkt de amandel positieve effecten te hebben op mensen met prediabetes. De kans op diabetes nam na het eten van de noten flink af, doordat de glucoseintolerantie in het menselijk lichaam was afgenomen. En daarnaast zorgt de amandel voor het opbouwen van lichaamseiwitten. De amandel is dus overduidelijk zeer goed voor het menselijk lichaam, en is daarnaast ook nog eens erg lekker!

Hoe gebruik je de amandel?

De zoete amandel kan erg goed gebruikt worden in gerechten, maar kan daarnaast ook prima uit het vuistje gegeten worden. Veel gezonde mensen eten hun (zoete) amandelen in een bakje yoghurt of eten een handje amandelen als snack. Specialisten raden mensen aan dagelijks één of twee handjes amandelen te eten.

In de Oosterse keuken worden amandelen vaak geroosterd, en gebruikt in het eten. In de Aziatische landen worden amandelen bovendien ook gebruikt voor het binden van sauzen. De Europese landen gebruiken amandelen daarentegen juist voornamelijk voor het produceren van zoete lekkernijen. Zo is één van de bekendste amandelproducten marsepein. Marsepein wordt gemaakt van amandel, rozenwater en suiker.

Naast hele amandelen, kunnen amandelen ook in poedervorm worden genuttigd. Amandelen in poedervorm kunnen worden gebruikt in bijvoorbeeld smoothies en sapjes. Ook bestaat er amandelmeel. Het meel kan worden gebruikt in gezondere varianten van gebak.

Naast een helende werking in het lichaam, heeft de amandel ook een positief effect op het lichaam aan de buitenkant. De bittere amandelen, die niet kunnen worden gegeten, worden namelijk vaak gebruikt in cosmetische producten. Ook aan de buitenkant heeft de amandel een helende werking.

Waar kun je het kopen? 

Amandelen kunnen worden verkocht in verschillende varianten. De meest bekende variant is de hele amandel. Deze noten kunnen rauw of geroosterd worden aangeschaft. Ook zijn amandelen in poedervorm verkrijgbaar. Deze amandelen kunnen op andere manieren worden gebruikt, zoals in sappen. Daarnaast is ook amandelpoeder verkrijgbaar.

Amandelen zijn vaak in supermarkten en in natuurwinkels verkrijgbaar. Ook is het steeds vaker mogelijk om amandelpoeder en amandelmeel in de specialistische natuurwinkels te kopen. Het is echter een stuk gemakkelijker om de amandelen op het internet te bestellen. Veel online webshops verkopen grootverpakkingen, zodat u een tijdje vooruit kunt met uw amandelen. Ook zijn de verpakkingen amandelen vaak een stuk goedkoper dan in de reguliere supermarkten.

>> Hier kan je Amandelen noten/meel online kopen <<