Veruit de meeste soorten superfood zijn puur natuur. Van sommige soorten superfood weten we nog niet zo lang dat ze een bijzondere voedingswaarde hebben maar andere staan al eeuwen bekend om hun geneeskrachtige werking. Bijenpollen behoren tot de laatste groep superfood. Inheemse stammen in diverse uithoeken van de wereld gebruikten al eeuwen geleden de door ijverige bijtjes verzamelde pollen als onderdeel van het dieet om allerlei kwalen en ziektes tegen te gaan.
TIP: hier kan je Bijenpollen online kopen
Wat bijenpollen precies zijn, wat ze tot een superfood maakt en hoe je ze toe kunt voegen aan je eigen dieet, lees je hieronder.
Bijenpollen zijn de stuifmeelkorrels die door bijen zijn verzameld. Het stuifmeel uit de bloem blijft aan de achterpootjes en haartjes van de bijen kleven. In de korf geven de bijen de pollen af om, gecombineerd met enkele stoffen die de bij zelf toevoegt, als voedsel te dienen. Bijenhouders die de bijenpollen verzamelen, doen dit door een gaas in de korf te hangen waar de bijen doorheen moeten en waar een deel van de pollen in opgevangen wordt.
Wat is het verschil tussen bijenpollen en gewone stuifmeelkorrels? Bijenpollen genieten de voorkeur omdat ze doorgaans de beste voedingswaarde bevatten. Bijen hebben een ‘neus’ ontwikkeld voor de beste stuifmeelkorrels en voegen bovendien stoffen toe aan de stuifmeelpollen. Daarnaast heeft de bij het stuifmeel al gevormd naar handzame korrels die klaar zijn voor gebruik.
Omdat bijenpollen een complete bijenkolonie van voldoende voedingsstoffen moet voorzien om te groeien en uit te breiden, is het niet verwonderlijk dat ze een uitmuntend hoge voedingswaarde hebben. Vrijwel het complete spectrum aan voedingsstoffen tref je aan in dit superfood: van provitamines, vitamines en mineralen tot koolhydraten, proteïnen en vetzuren. Daarnaast zijn er verschillende bijenpollen die een soort natuurlijke antibiotica bevatten. Je kunt het dus met recht een superfood noemen.
De uitwerking van bijenpollen op het lichaam, is net zo uiteenlopend als de voedingswaarde. Deze varieert van versterkend tot ontstekingsremmend. Dit bijzondere superfood zou onder andere de spijsvertering ondersteunen, het immuunsysteem versterken, extra energie leveren en stemmingswisselingen en depressies tegengaan.
Bijenpollen zijn een bekend superfood. Ze zijn, in tegenstelling tot sommige andere soorten superfood zoals bijvoorbeeld tarwegras en camu camu heel algemeen verkrijgbaar. Bij de betere drogisterijen en in vrijwel iedere natuurvoedingswinkel is een ruim assortiment aan producten met bijenpollen te vinden. De meeste keus, zoals bij zoveel producten, heb je natuurlijk op het internet. Het aanbod loopt uiteen van speciale poeders en capsules tot de gewone standaard, puur natuur bijenpollen.
De smaak van bijenpollen is overigens erg variabel omdat deze afhankelijk is van de bloemen die de bijen bezocht hebben. Sommige hebben een licht bittere smaak en andere juist een zoet of nootachtig aroma. Probeer dus gerust verschillende merken uit tot je de bijenpollen hebt gevonden die je lekker vindt.
Bijenpollen kunnen worden gekocht in pollen- of poedervariant. Vaak worden bijenpollen genuttigd bij het ontbijt. De pollen kunnen worden toegevoegd aan een bakje (soja)yoghurt met andere superfoods, of aan een zelfgemaakte smoothie. Over het algemeen worden de pollen in eerste instantie niet als zeer smakelijk ervaren. De smaak went echter na enkele dagen, dan zal men de bijenpollen zelfs lekker gaan vinden.
Ook kunnen de bijenpollen worden gecombineerd in een glas (lauw) water, in combinatie met citroen. De bijenpollen kunnen het beste in de ochtend worden genuttigd, wanneer men nog niets in de maag heeft. De pollen zullen op deze manier beter worden opgenomen door het lichaam.
Wanneer je de bijenpollen enige tijd neemt, merk je dat het lichaam daadwerkelijk een stuk gezonder is. De huid en de nagels zijn een stuk gezonder, stralender en sterker, en ook hebben gebruikers van deze superfood aanzienlijk minder honger. Daarnaast hebben de bijenpollen de gave om de huid te verjongen.
2024 © Volo Media | Algemene Voorwarden .
- Gezonde Voeding