Home » Blauwe bosbessen

Blauwe bosbessen

De blauwe bes komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, waar hun geneeskrachtige werking eeuwen geleden al door de Indianen werd ondervonden. Zij gebruikten de bessen vanwege de ontstekingsremmende en genezende werking. Niet alleen ondervonden zij goede effecten van het besje zelf, ook gebruikten ze de wortels en de bladeren om er sterke thee van te trekken, dat als medicijn werd gebruikt. Nog steeds zijn de struiken in Noord-Amerika in het wild te vinden. Rond 1920 kwam de blauwe bes voor het eerst naar Nederland.

TIP: hier kan je Blauwe bosbessen bessen online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Wat is een blauwe bes?

De blauwe bes, niet te verwarren met de bosbes, groeit aan een struik, die zo’n anderhalf tot twee meter groot kan worden. De Latijnse naam van de struik is Vaccinium Corymbosum. Deze plant is lid van de heifamilie. In het voorjaar – zo rond april, mei – komt de struik tot bloei en groeien er witgroene bloemen uit de knoppen. Aan het eind van de zomer – rond juli, augustus – kunnen de besjes geoogst worden. Voor de volledige oogst moet je wel even geduld hebben. Pas na zo’n zes jaar geeft de plant vier tot acht kilo blauwe bessen. De besjes hebben een blauwzwarte kleur, met een zilverachtige gloed. Ze hebben een knapperige bite, met zacht vruchtvlees aan de binnenkant dat zoet en mild smaakt. Er zijn maar liefst 26 blauwe bessenrassen, die het allen vooral goed doen op zure grond. In Nederland worden deze vitaminebommetjes vooral geoogst van planten die besjes leveren met een dikke schil; deze rassen kunnen immers goed tegen het koude Nederlandse klimaat.

Wat maakt de blauwe best tot een superfood?

De blauwe bes is klein van stuk, maar dit besje barst van de voedingsstoffen en oneindig veel andere goede eigenschappen. Ze zitten vol met antioxidanten, die de strijd aan gaan met vrije radicalen. Dit reinigt het lichaam en vertraagt het verouderingsproces. Bovendien kunnen ze bijdragen aan de voorkoming van diverse ziektes, zoals kanker. De blauwe bes is rijk aan vezels, wat goed is voor de spijsvertering. Daarnaast bevatten de bessen veel vitamine C en vitamine K. Dit zorgt voor een goede ijzeropname en verbetert het immuunsysteem. De ruim aanwezige vitamine A zorgt ervoor dat de schildklier optimaal kan blijven functioneren.

De blauwe kleur van de bessen komt door anthocyanine, een stof die de ontstekingsremmend en cholesterolverlagend werkt. Het is bewezen dat anthocyanine slagaders versoepelt. Studies wijzen uit dat regelmatige consumptie van deze bessen de concentratie significant verbetert. Ondanks deze grote hoeveelheden goede stoffen, bevatten blauwe bessen maar weinig calorieën. Ook mensen met diabetes kunnen de blauwe bes zonder problemen eten.

Het spreekt voor zich dat, hoe gezond dit blauwe besje ook is, een gebalanceerd en veelzijdig voedingspatroon het beste is voor je gezondheid. Het is belangrijk om veel af te wisselen met divers (super)food om jezelf van een optimale gezondheid te voorzien.

Hoe gebruik je de blauwe bes?

De blauwe bes is heerlijk als los tussendoortje; een bakje van dit superfood en je voelt de energie weer door je lichaam stromen. Knap werk van moeder natuur! Natuurlijk kan dit besje op heel veel andere manieren gegeten worden. Start je dag met een heerlijke smoothie waar je een handje (of meer!) blauwe bessen in gooit. Een heerlijk begin van de dag! Ook lekker als ontbijt: muesli met yoghurt waar je flink wat blauwe bessen doorheen lepelt. Zeer geschikt voor mensen die moeilijk kunnen eten ’s ochtends; dit ontbijtje is absoluut geen straf!

Of wat denk je van een frisse fruitsalade? Heerlijk op een zomerse dag en bovendien voorzie je het lichaam op deze manier van een overvloed aan vitamines. Iets wat de meesten van ons wel kunnen gebruiken! Ook in een salade vol groenten misstaat een blauwe bes niet.
Onze favoriet is de blueberry-muffin. Want dit vitaminebommetje doet het ook ontzettend goed in zoete desserts en gebak. Denk aan pannenkoeken, bestrooid met blauwe bessen. Je kunt maar beter een goede voorraad blauwe bessen in huis hebben, want als je er eenmaal aan begint… De bessen zijn overigens goed in te vriezen, en ook gedroogd zijn ze heerlijk en bovendien lang houdbaar.

Blauwe bessen ontbijtrecept:

Lig je ’s ochtends liever langer in bed dan dat je eerder opstaat om een gezond ontbijt te maken? Wij ook! Gelukkig zijn er supergezonde ontbijtjes die je ook de avond van tevoren kan maken. Dit is er zo een. Snel, gezond en niet te vergeten enorm lekker! Benodigdheden:

  • Magnetronbestendig bakje
  • 5 eetlepels havermout
  • 1 eetlepel chiazaden
  • 2 eetlepels blauwe bessen
  • 1 eetlepel gemixte zaden (denk aan pompoenzaden, zonnebloempitten, pijnboompitjes)
  • Rijstmelk of amandelmelk

Doe de havermout, chiazaden, blauwe bessen en de gemixte zaden in het bakje. Giet er de rijst- of amandelmelk over, net zo veel tot het geheel goed onder staat. Dek dit af met een keukenfolie en zet het in de koelkast. De volgende ochtend zet je het een minuutje in de magnetron. Even doorroeren, en je hebt een supersnel, voedzaam ontbijt waar je de hele dag op door kan gaan.

Waar kun je het kopen? 

Blauwe bessen zijn in de zomermaanden volop vers te verkrijgen. Kun je niet wachten om ze op te eten? Ga gerust je gang. Hoe sneller je ze eet, hoe meer voedingsstoffen je binnen krijgt. Je kunt de besjes ook een paar dagen bewaren in de la van de koelkast, maar als je lang wacht, dan is de kans groot dat veel goede vitamines, mineralen en antioxidanten verloren gaan. De blauwe bessen zijn online verkrijgbaar.

Vaccinium Myrtillus, ofwel de blauwe bosbes, kan met recht superfood genoemd worden. Dit kleine besje zit boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten.

>> Hier kan je Blauwe bosbessen bessen online kopen <<