Home » blog » Broccoli is een bijzondere superfood

Broccoli

Broccoli is een bijzondere superfood

Wist je dat broccoli eigenlijk een bloem is? Het woord broccoli is het meervoud van het italiaanse woord broccolo, wat ‘de bloeiende top van een kool’ betekent.
 
De groente zit zo boordevol gezonde voedingsstoffen dat je hem minstens een keer per week op de menu moet hebben staan. Je kan dus gerust je spinazie eens opzij leggen, broccoli is wat je nodig hebt!
 
Niet alleen biedt broccoli bescherming tegen kanker, maar versterkt het ook het immuunsysteem en houdt het de bloedvaten gezond. Broccoli zit vol goede bio-voedingsstoffen en bevat weinig calorieën, dus je kan er ook nog eens van afslanken. In 100 gram broccoli vind je slechts 20 kcal, 0 gram vet en slechts 2 gram koolhydraten.
 
De groente biedt veel voordelen. Broccoli helpt je darmbacterieën gezond houden, houdt je cholesterol laag en is preventief tegen kanker en tumoren. Gezien een gezonde geest samenhangt met een gezond lichaam, zorgen de voedingsstoffen van broccoli ook voor minder kans op bijvoorbeeld angst en depressie.

 
 

 
De voedingsstoffen die je kan terugvinden in broccoli zijn onder andere foliumzuur, calcium, vitamine C en K, betacaroteen, indolen, sulforafaan, vezels, polyfenolen, en zeaxanthine. Indolen bieden bijvoorbeeld een beschermende werking tegen de ontwikkeling van kanker. Sulforafaan gaat de afbraak van kraakbeen in gewrichten tegen, en vezels zijn dan weer belangrijk voor de goede werking van maag en darmen.
 
Bovendien helpt broccoli de giftige stoffen die afkomstig zijn van luchtvervuiling tegengaan. Als je dus net ergens een wandeling naast de baan hebt gemaakt, kan je een drankje met broccoli extract binnenwerken om de chemicaliën die je binnenkreeg af te breken.
 
Je kan de groente het hele jaar door krijgen in ons land, hoewel de broccoli van bij ons beschikbaar is tussen juli en oktober. Je kan de groente dus perfect het hele jaar door in je routine steken.
 
Om zoveel mogelijk vitamines te behouden bij het klaarmaken, kan je je broccoli best stomen. Als dat niet kan, zorg dan dat je de broccoli pas aan het water toevoegt als het water kookt. Op die manier vermijd je papperige broccoli en behoudt de groente zijn gezonde voedingsstoffen. Je kan de groente ook rauw toevoegen aan een salade of mee in een smoothie verwerken. Broccoli is het lekkerst als hij mooi groen ziet. De gele versies kan je best vermijden, die gaan enorm bitter smaken.

 
Vermijd diepvriesproducten
, omdat de groente in het proces een groot deel van zijn genezende werking verliest. Vergeet ook niet dat de stronk vol vitaminen zit, dus mee opeten!
 
Let er natuurlijk wel op dat je nu ook niet énkel broccoli moet gaan eten. De groente gaat bijvoorbeeld goed samen met tomaat. Het is belangrijk dat je altijd gevarieerd eet.

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *