Home » Cacao

Cacao

Op de Panamese San Blas-eilanden wonen de Kuna-Indianen. Wat er zo bijzonder is aan deze groep, is dat zij een extreem lage bloeddruk hebben. Zelfs met de jaren, hoe oud zij ook worden, neemt deze niet toe. Nu weten we hoe dit komt: dankzij de leefstijl van deze mensen. Zij dronken elke dag een speciale drank van ongebrande cacao. In de traditionele Avurvedische en Chinese geneeskunde wordt cacao ook veel gebruikt. Wist je dat chocolade vroeger zelfs als goud werd gebruikt? Zó waardevol werd dit “hartenbloed” gezien! Straks weet je waarom.

TIP: hier kan je Cacao poeder/boter online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Eén ding kunnen we van de Aziaten leren en dat is hoe gezond zij leven. Als je denkt aan superfoods, dan denk je misschien eerder aan fijne zaden en groene planten. Cacao zal misschien eerder een belletje doen rinkelen als je denkt aan chocolade. Toch is (onbewerkte) cacao ook een superfood om u tegen te zeggen. Het bevat een unieke samenstelling van voedingsstoffen en diverse mineralen. De Nederlander Coenraad Johannes van Houtende ontdekte in 1825 de basis om cacaopoeder en cacaoboter te bereiden. Wij willen graag weten hoe we cacao zelf kunnen gebruiken om er nog gezonder van te worden dan we al zijn. Daarom beschrijven we wat cacao is, waar het voor gebruikt wordt, waarom het zo gezond is, hoe we er gezond van worden en waar je het kunt kopen.

Wat is het?

Cacao komt van oorsprong uit de cacaoboom, ook wel de theobroma cacao genoemd. Deze wordt geteeld rondom de evenaar en is niet de makkelijkste. Neerslag, temperatuur en bodemvruchtbaarheid dienen perfect in verhouding te zijn voordat deze boom kan gedijen. Nederlanders halen ze daarom vooral uit Ghana. Ze groeien daarnaast ook in de Ivoorkust, Indonesië en in Congo. De zaden van de cacaoboom worden cacaobonen genoemd, die groeien in rugbybalvormige vruchten. Aan één boom zitten zo’n twintig tot dertig vruchten die aan de takken en op de stam groeien. Eerst zijn ze groen, maar eenmaal rijp knalgeel. Het vruchtvlees is wit, glibberig en zuur: niet erg lekker!

Niet elke boon is hetzelfde; dit is afhankelijk van het natuurlijke gistingsproces wat ook wel fermentatie wordt genoemd. Dit gebeurt op bananenbladeren in de zon. Tijdens dit proces worden de belangrijkste kleur- en smaakcomponenten ontwikkeld. Hierna worden de vruchten opengehakt waarna de bonen gedroogd en verder verwerkt kunnen door ze te roosteren, te branden en te malen. De massa die hieruit ontstaat, kan onder hoge druk worden uitgeperst tot poeder en boter et voilà: een superfood! Maar wat maakt deze boon zo speciaal?

Wat maakt het tot een superfood? 

De cacaoboon doet je misschien aan chocolade denken, maar gebruik het als poeder of boter en je blijft lekker gezond bezig. Rauwe cacao verliest de eigenschappen niet door bewerking ervan. Je hebt wel de volle smaak van cacao en het aroma, maar zonder alle suikers. Het bevat magnesium, geen cafeïne maar wel vitamines, mineralen, vezels en essentiële vetzuren. Fenylethylamine, ijzer, antioxidanten, trytofaan, crhoom, zink, koper, omega-6, serotonine en de lijst gaat maar door.

Het feit dat cacao zo voedzaam is, brengt natuurlijk voordelen met zich mee. Zo verlaagt het de bloeddruk en het risico op hartklachten. Dit komt door al dat magnesium. Het hart hoeft namelijk minder hard te werken, omdat cacao vasodilatatie geeft van het cardiovasculaire systeem. Daarnaast verbetert het insuline gevoeligheid, wat gunstig is voor patiënten met diabetes. Het verlaagt zelfs de kans op een beroerte! We hebben het dan nog niet eens gehad over het effect van de fenylethylamine, die de gelukzaligheid in je hersenen een flinke boost geeft.

Hoe gebruik je het?

De meest bekende manier om cacao te nuttigen is natuurlijk door middel van chocola. Hoe puurder deze is, hoe meer cacao het bevat en hoe gezonder het dus is. Let op: in witte chocolade zit helemaal geen cacaopoeder, maar wel boter. Het beste is en blijft om cacao rauw te eten of om ongeraffineerd te verwerken in je voeding.

Van cacaopoeder kun je dagelijks één tot zes theelepels nemen. Het is minder lekker om zo in je mond te stoppen dan om het te verwerken in een gerecht waar de smaak van chocolade goed tot zijn recht komt. Ook kan het in hartige gerechten gebruikt worden, al zou je daar niet zo snel aan denken. Toch geeft het smaak aan dikke sauzen, vlees, stoofpotten en ga zo maar door. Gebruik het als kaneel of kerriepoeder en creëer zo een unieke smaaktwist die jouw gerechten ongetwijfeld zal sieren. Weleens aan een avocado cacao truffel gedacht? Op deze manier verwen je jezelf op een verantwoorde manier! Als je niet vies bent van een flink percentage cacao, kun je de loveshock reep proberen. Dit is voor echte diehards: honderd procent biologisch, honderd procent rauwe cacao. Bittersweet..

Als je cacaoboter gebruikt, kun je dit verwerken in notenmelk, in een toetje, een sapje of in een smoothie. Probeer de home made chocoladefudge eens uit. Je kunt eindeloos variëren met andere superfoods, door bijvoorbeeld kokos en goji-bessen toe te voegen. Als je dadels toevoegt, krijgt het een lekkere smeuïge structuur. Vergeet de massageolie of bodylotion niet, want cacao is ook pure verwennerij voor je huid!

Waar kun je het kopen?

 
Zowel cacaopoeder als cacaoboter kun je online kopen. Zo hoef jij je deur er niet voor uit en geniet je (dankzij supersnelle verzending) binnen de kortste keren van deze superfood waar je oneindig mee kunt variëren. Weet jij al wat je gaat maken? Deel het met ons en wie weet geniet de rest van Nederland straks met je mee! Chocolicious.

>> Hier kan je Cacao poeder/boter online kopen <<