Home » Chia

Chia

De bekendste Indianen van de wereld zijn waarschijnlijk de Azteken. Hun landbouwbeschaving was al zeer vroeg ver ontwikkeld en verfijnd. De klassieke Maya’s staan bekend om hun volledige geschrift. Ook al zijn het twee verschillende culturen en volken, één ding hebben zij gemeen: al eeuwenlang gebruiken zij chiazaad. Als de Azteekse krijgers lange afstanden moesten afleggen, te voet of rennend, dan kregen zij chiazaad mee voor extra uithoudingsvermogen en energie. Het werd daarnaast niet alleen als voeding, maar ook als natuurlijk medicijn gebruikt. Goud was zelfs nog minder waard! Chiazaad wordt ook wel Salva Hispanica genoemd; door alle gezonde eigenschappen die ze bevatten, kan het met recht een superfood genoemd worden. In 2009 kreeg de meerderheid er weet van en sindsdien worden ze commercieel verbouwd en in grote hoeveelheden naar Europa getransporteerd. Wij vertellen je graag meer over dit zaadje, want ook jij kunt ervan profiteren!

TIP: hier kan je Chia zaad online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Wat is het?

Chiazaad komt van de chiaplant: een Mexicaanse plant, afkomstig uit Guatemala en zuid-Mexico. De blauwe bloemen van deze plant produceren zaadjes van zeer klein formaat. De diameter is slechts één millimeter en ze zijn bruin, wit en grijs-zwart gekleurd. Eigenlijk lijkt het een beetje op maanzaad.

Een portie chiazaad bevat 98 calorieën, 3,12 gram eiwit, 8,76 gram koolhydraten, voedingsvezels 7,54 gram en vetten 6,16 gram. Slechts 0,64 gram hiervan is verzadigd en meervoudig onverzadigd 4,66 gram. Je krijgt er ook nog eens 3,52 omega-3 vetzuren en 1,16 gram omega-6 vetzuren bij. Dit zegt je misschien niet erg veel als jij niet elke dag met je neus in de etiketten zit. Wat dit dus allemaal inhoudt en kan betekenen voor jouw gezondheid? Daar kom je achter als je verder leest. Wij staan versteld van de effecten die zo’n klein zaadje kan hebben!

Wat maakt het tot een superfood? 

Zoals je hebt kunnen lezen, zorgt chiazaad voor energie en uithoudingsvermogen. Toch is dit niet alles wat deze superfood kan bewerkstelligen. Zo bevat chiazaad meer omega-3 dan zalm, meer magnesium dan broccoli, meer eiwitten dan kidney bonen, meer calcium dan verse melk, meer selenium dan lijnzaad, meer kalium dan bananen, meer ijzer dan verse spinazie en meer vezels dan zemelen. Chiazaad is dus een uitstekende bron om je voedingsstoffen dagelijks mee aan te vullen. Denk jij dat dit alles is, dan heb je het mis. Lees verder en ontdek wat chiazaad jou nog meer te bieden heeft.

Chiazaad vertraagt de omzetting van koolhydraten naar suikers. Het gevolg hiervan is dat de bloedspiegel op balans wordt gebracht. Hoe? In je bloed ontstaat een zwakkere suikerpiek, waardoor er minder insuline aangemaakt hoeft te worden. Ook je hormonen kunnen hierdoor beter in balans worden gehouden; vrouwen op leeftijd kunnen hier van profiteren!

Eén van de populairste voordelen van chiazaad is dat het helpt om weefsels en spieren op te bouwen in je lichaam. Als jij vet naar spier om wilt zetten, heb je veel eiwitten nodig; laat dit nu net een ingrediënt zijn van chiazaad dat de hoofdrol speelt.
De belangrijkste bouwstof voor je botten is calcium. Chiazaad heeft een absorbere