Home » Ginseng

Ginseng

We kennen allemaal wel die grappige wortel in de vorm van een mannetje. De ginsengwortel ziet eruit als een poppetje met al zijn uitsteeksels en vormen. Het is tegenwoordig één van de meest populaire kruidengeneesmiddelen en kent wereldwijd een miljoenenomzet. Ginseng belichaamt de drie mythische essenties van het menselijk lichaam: body, mind en spirit. De kruiden worden ook wel gezien als allesgenezer. De koning van de kruiden, mag je wel zeggen!

TIP: hier kan je Ginseng thee online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Wat is ginseng?
Ginseng is de wortel uit het geslacht Panax in de klimopfamilie. Panax is een Latijns woord dat eigenlijk ‘’allesgenezer’’ betekent. De klimop vindt zijn oorsprong in de bossen van Noord-Korea en Noord-China. Tegenwoordig komt het vrijwel niet meer voor in het wild, doordat ginseng ontzettend veel geplukt is. Nu wordt het vooral gekweekt in Japan, China, Korea en Zuid-Siberië.

Ginseng is een in het wild groeiend plantje dat tot bloei komt met mooie rode trosjes bessen. Het bekendste is natuurlijk de wortel van de plant. Deze wordt het meeste gebruikt. Toch kunnen feitelijk alle delen van de plant gebruikt worden voor diverse doeleinden. De ginsengwortel heeft een eigenaardig uiterlijk en velen vinden de wortel wel iets weg hebben van een mannetje. Het lijkt net of de wortel armen en benen heeft. De ginsengplant groeit heel langzaam, waardoor de plant erg waardevol is. De beste geneeskundige effecten kun je bereiken door de wortel zo oud mogelijk te laten worden. Hoe ouder de wortel, hoe sterker de geneeskracht. De wortel kan natuurlijk gewoon rauw gekauwd worden en heeft een bitterzoete smaak. Wanneer je daar niet van houdt, kun je de wortel ook in andere gerechten gebruiken.

Ginsengthee wordt gemaakt door de wortel van ginseng te verpulveren. Je kunt de wortel eerst laten drogen en er daarna poeder van maken, maar je kunt de wortel ook uit de grond tot poeder vermalen. Op deze manier krijg je een soort poeder waar eenvoudig thee mee gezet kan worden. Hier heb je natuurlijk verschillende varianten in en je kunt de thee zo sterk maken als je zelf wilt.

Wat maakt ginseng nu tot een goede superfood?
Ginseng wordt al vele jaren gezien als echte superfood. Bijna alle ziekten kunnen worden genezen door het gebruik van ginseng. In ginseng zitten ontzettend veel verschillende stoffen die allemaal een bepaalde uitwerking op het lichaam hebben. Zo bevat ginseng veel fytonutriënten en ginsenoïden, wel zo’n 35 verschillende soorten. Daarnaast bevat ginseng drie soorten vetzuur, waaronder oliezuur, stearinezuur en palmitinezuur. Naast de vele vitaminen, zoals B1, B2, B3, B5, B11, B12, biotine, vitamine C en vitamine A, bevat ginseng ook allerlei mineralen. De mineralen die in ginsengwortel voorkomen, zijn: magnesium, calcium, zink, ijzer, mangaan, seleen, chroom, fosfor, aluminium, arseen, vanadium, kobalt en germanium. Er zitten ook bijzonder veel aminozuren in ginseng, evenals natuurlijke suikers en enzymen.

Al deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat ginseng vele medicinale eigenschappen heeft. Het beïnvloedt niet alleen de bloeddruk, maar ook de stofwisseling en het immuunsysteem. Daarnaast hebben gebruikers van ginseng een verminderd risico op kanker in de longen, maag, lever, baarmoeder, pancreas, mond en colon. Het aanpassingsvermogen van het lichaam wordt verhoogd, doordat de wortel een adaptogeen is. Storende omgevingsfactoren, zoals zuurstoftekort, geluidsoverlast, ultraviolette straling en veranderende luchtdruk, kunnen betere worden verdragen met ginseng.

De wortel van de ginseng geneest spanningen, zoals stress, overwerktheid en negatieve stemmingen. Ginseng zorgt ervoor dat je rustig wordt, maar wel geconcentreerd en gestimuleerd door kunt werken. Door regelmatig ginseng te gebruiken, krijgt het centrale zenuwstelsel een boost. Zo wordt het geheugen, het aanleervermogen, de gemoedsstemming en het sociaal functioneren verbeterd door ginseng. Daarnaast is ginseng extreem goed voor de levensduur van spermacellen. Bij vrouwen werkt de wortel als een afrodisiac. Na het eten van de wortel van ginseng worden de effecten van oestrogeen meer merkbaar. Het is een goed medicijn tegen erectiestoornissen, libidoverlies en impotentie voor de man; vrouwen hebben minder last van overgangsklachten en menstruatiestoornissen. Ook gaat het prostaatvergroting tegen. Ginseng heeft dus ontzettend veel positieve uitwerkingen op het lichaam en kan prima gebruikt worden in allerlei gerechten.

Hoe wordt ginseng gebruikt?
In het Verre Oosten en dan met name in China, Japan en Korea, wordt ginseng gebruikt als algemeen tonicum of adaptogen dat de levensduur bevordert. Je kunt de wortel gewoon rauw eten, maar de bitterzoete smaak zal niet iedereen aanspreken. Daarom wordt ginseng ook vaak in poedervorm verkocht. Op deze manier kun je eenvoudig wat ginsengpoeder door gerechten strooien en toch genieten van de smaak en de helende krachten.

Ginsengpoeder kan in van alles en nog wat worden verwerkt. Zo kun je het poeder eenvoudig in allerlei drankjes doen, zoals water of diverse fruitsappen. Het poeder is ook in de vorm van thee of koffie verkrijgbaar. Je kunt het poeder dan laten trekken, zodat je heerlijke thee of koffie hebt van ginsengextract. Op de markt kun je ginseng zowel vers als gedroogd verkrijgen. Je kunt hierbij vaak kiezen uit rode of witte ginseng. Erg populair is tegenwoordig ginseng als aanvulling op schoonheidsproducten. Zo is er crème met ginsengextract, tandpasta, huid- en haarproducten en zelfs wierook met ginseng is te koop.

Waar kun je ginseng allemaal kopen?
Ginseng is geen superfood wat je eenvoudig in de supermarkt kunt kopen. Voor het echte werk zal je naar speciale natuurwinkels moeten gaan of op grote markten je slag moeten slaan. Op het internet heb je natuurlijk de meest uitgebreide keuze. Hier kun je terecht voor allerlei producten met ginsengextract. Je kunt ginseng niet alleen in de vorm van thee online vinden, maar ook in de vorm van poeder, wortel of capsules. Op deze manier kun je zelf bepalen op welke manier je ginseng het liefst gebruikt.