Home » Inca

Inca

Het hoge Andes gebergte in Zuid-Amerika bestrijkt verschillende landen, zoals Ecuador, Colombia en natuurlijk Peru. Dit terrein biedt niet alleen thuis aan de Chibcha’s, maar ook aan de Inca’s (indianen). Kolonisten vonden hier in de 18e eeuw de inca bes, waarna zij deze introduceerden in Kaap de Goede Hoop (Afrika). Natuurlijk werden zij allang gebruikt door de lokale bevolking als voedingsmiddel, maar pas sinds de “ontdekking” werd de bes in grote hoeveelheden geproduceerd. Zuid-Afrika is vanaf het begin de marktleider en de grootste producent van deze bes, tot op de dag van vandaag. Inca bessen kunnen gebruikt worden voor jam of ze worden gedroogd en geëxporteerd. Naar Nederland bijvoorbeeld. Want ook Nederland geniet tegenwoordig van deze goudbes (zo worden ze ook wel genoemd). Waarom willen wij deze bes zo graag hebben? Wat is het, wat is het effect ervan, hoe kunnen we ze gebruiken en waar kunnen we ze kopen? Op al deze vragen vind je een antwoord in dit artikel.

TIP: hier kan je Inca bessen online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Wat is het?

De Inca bes is een oranje of geel gekleurde vrucht en heeft een doorsnede van 1,5 tot 2 centimeter. De schil is licht glimmend en de vrucht is omhuld door papierachtige blaadjes die dienen als schutbladeren. Zij geven de bessen tevens een decoratief uiterlijk , als een soort kunstwerkje. Hij komt van een eenjarige, kruidachtige plant vandaan die behoort tot de nachtschadefamilie (ook wel Solanacaea genoemd). Deze groeit op hoge hoogte. De bessen hebben een zoete smaak, gevolgd door een zurige nasmaak. Het is een soort mix van tomaat, aardbei en ananas.

Wil je ze zelf kweken en niet naar hoge hoogtes afreizen om te kunnen genieten van al het lekkers van de natuur? Dan kun je ze binnen in een pot planten. Ze hebben een zonnige, warme en voedzame grond nodig. Na een jaar (vanaf augustus, september) kun je oogsten!

Wat maakt het tot een superfood?

 
Iets dat onmiddellijk opvalt aan de Inca bes is het hoge vezelgehalte. Ze bestaan uit ruim 20% voedingsvezels. Bovendien vind je er de vitaminen A, B1, B2, B6, B12 C. Thiamine is daarnaast ook een erkend ingrediënt in deze bes. Dit stofje speelt een belangrijke rol in de koolhydraatstofwisseling. Fosfor en calcium dragen bij aan sterke botten. De bes werkt anti-inflammatoir en antiviraal door de bioflavonoïden. Fanatiek sporter? Eet ook zeker dan de bes, want ze zijn rijk aan eiwitten.

Vroeger werden de bessen als traditioneel medicijn gebruikt. Zo schenen ze bij te kunnen dragen aan een aantal ziekten, zoals astma, malaria, hepatitis en reuma. De antioxidanten vangen de vrije radicalen die in onze cellen worden gevormd, waardoor ze dus preventief tegen veroudering werken. Ook tumoren krijgen hierdoor minder kans.

Ook wetenschappelijke studies zijn met bewijzen gekomen dat Inca bessen hartstikke gezond zijn. De pectine in de bessen ondersteunt het immuunsysteem en voorkomt mutaties in het cellulaire DNA en beschermt dus tegen kanker. Daarnaast geeft het een opgewekt en energiek gevoel. De darmwerking wordt er positief door gestimuleerd, doordat de Inca bes een licht laxerende werking heeft. Traag werkende darmen hebben hier dus baat bij. Zo bevatten ze bijvoorbeeld ook carotenoïden en polyfenolen. Deze zijn belangrijk bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Hoe gebruik je het?

“Ik heb zin in iets lekkers”, hoe vaak denk je het wel niet bij jezelf? Voor een verse versnapering die ook nog eens een positieve uitwerking heeft op je gezondheid, neem je natuurlijk een Inca bes. De zoetzure smaak zal je doen denken aan een snoepje, behalve dan dat je hier alleen maar goede voedingsmiddelen tot je neemt en geen slechte suikers. Je eet ze vers of gedroogd, zo uit het vuistje. Heb jij er wel eens aan gedacht om een overheerlijke Inca bessenjam te maken? Er bestaat bramenjam, er bestaat blauwe bessenjam, dus waarom geen Inca jam? Het is makkelijk te maken en leuk om te doen! Wedden dat jij zult smullen als nooit tevoren van je boterham? Ook kun je hem verwerken in salades, door de toegankelijke smaak van de vrucht. Vooral in combinatie met avocado kun je echt genieten van deze bes. Natuurlijk kun je hem ook in een smoothie gooien in combinatie met andere superfoods. Maak bijvoorbeeld een very-berry smoothie met allerlei bessen waar jij dol op bent. Een echte aanrader is zelf Inca chocolade maken. Wat heb je hiervoor nodig en hoe maak je het?

Zet een 200 milliliter glas met 125 gram vaste kokosolie in een pannetje met warm water, zodat de olie smelt. Voeg vervolgens anderhalve lepel rauwe, onbewerkte cacao toe en roer het mengsel goed door. Je kunt nu gepureerde, in water geweekte Inca bessen toevoegen voor een zoetzure twist. Gooi tot slot lucama poeder over de saus heen (drie eetlepels).

Waar kun je het kopen? 

Door slimme marketing krijgen superfoods een ontzettende boost en duiken ze steeds vaker op. Zo verschijnen ze ook in de lokale supermarkt en niet meer alleen in gezondheidswinkels. Toch is de Inca bes één van de exemplaren die nog steeds niet vol in de spotlights staat. De kans is dus klein dat jij ze “zomaar” ergens tegenkomt. Het is daarom een goed idee om je gewenste hoeveelheid Inca bessen op internet te bestellen. Zo hoef je je huis niet uit, zoek je je niet rot en weet je precies waar je aan toe bent! Bovendien krijg je het binnen no-time binnen en kun je meteen gaan uitproberen wat jouw favoriete recept is met Inca bessen.

>> Hier kan je Inca bessen online kopen <<