Home » Kelp

Kelp

Superfoods zijn tegenwoordig helemaal hot. Je kunt op het internet diverse superfoods vinden van de meest uiteenlopende planten, vruchten en nog veel meer. Toch zijn er altijd een paar superfoods die nog niet zo bekend zijn bij het grote publiek. Eentje daarvan is kelp. Deze groente, beter bekend als zeewier, klinkt niet bepaald aantrekkelijk, maar heeft bijzonder veel goede eigenschappen. We kennen zeewier natuurlijk allemaal van sushi, maar kelp kan ook tot poeder gemalen worden om over allerlei gerechten uit te strooien. Wat is kelp nu precies, en wat kun je ermee?

TIP: hier kan je Kelp poeder online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Wat is kelp?

Kelp is eigenlijk een verzamelnaam voor meer dan 300 verschillende soorten zeewier die behoren tot de bruinalgen (Laminariales). Dit zeewier groeit voornamelijk in ondiepe zeeën en oceanen met een temperatuur tussen de 6 en 15 graden Celsius. Kelp is over de gehele wereld te vinden, maar de sterkste concentraties vind je langs de kust van Canada, Californië, Argentinië, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en deels in de Indische oceaan. Ook in delen van de kust van Antarctica is kelp te vinden.

De meeste kelpsoorten groeien erg snel en kunnen dan ook makkelijk geoogst worden. Ze bevinden zich immers vlak onder het wateroppervlak. Kelp groeit indrukwekkend snel: op een dag kunnen de planten wel 30 tot 50 cm langer worden! De gemiddelde hoogte van kelp ligt rond de 40 meter, maar sommige soorten kunnen maar liefst tot 80 meter hoogte reiken.

Kelp is opgebouwd uit een lange stengel waaraan series dunne, taps toelopende, getande bladeren zitten aan de uiteinden. Deze bladeren zijn ongeveer 60 cm en hebben elk een eigen knolvormige vlotter. De lange stengel heeft een wortelachtige structuur, waarmee de kelp aan de bodem van de oceaan verankert zit. De kleur van kelp kan verschillen van donkergroen tot bruin, en de plant heeft een ziltige smaak. Velen kennen waarschijnlijk de smaak van zeewier wel.

Wat maakt kelp tot een superfood?

Kelp wordt niet voor niets tot een superfood gerekend. Het zeewier bevat ontzettend veel verschillende voedingsstoffen en bevat meer vitaminen en mineralen dan enig ander voedingsmiddel. Zo bevat kelp vitamine B1, B2, B6, B11 en C, calcium, kalium, natrium, magnesium, niacine, choline, caroteen, chlorofyl, ijzer, fosfor, koper, zink en mangaan. Daarnaast bevat kelp ook essentiële suikers, zoals xylose, fucose en galactose. Verder zit er in kelp ook jodium, glutaminezuur en vanadium, die een extra positieve uitwerking hebben op het lichaam. Al met al mag kelp de meest ijzerrijke zeegroente worden genoemd.

Kelp bevat veel jodium, ongeveer 10% van de ADH. Jodium heeft een normaliserende uitwerking op de schildklier, waardoor dit zeewier ideaal is in een dieet. Het zorgt er niet alleen voor dat gezette personen gewicht verliezen, maar ook dat magere mensen in gewicht kunnen toenemen. Daarnaast helpt jodium in kelp ideaal bij een slechte spijsvertering, flatulentie (winderigheid) en hardnekkige constipatie.

In kelp is ook glutaminezuur terug te vinden. Deze stof dient als smaakversterker en kelp heeft dankzij deze stof een rijke en hartige smaak waardoor kelp ideaal te gebruiker is als vervanger van zout. Je kunt dus eenvoudig je snufje zout vervangen door een snufje kelp. Daarnaast zorgt glutaminezuur ervoor dat vezelrijke voedingsmiddelen makkelijker te verteren zijn wat beter is voor het lichaam.

Een andere belangrijke stof in kelp is vanadium. Dit sporenmineraal is essentieel in de vorming van haloperoxidase enzymen en biedt daarmee een natuurlijke antioxidantbescherming. Deze stof zorgt voor een betere insulinegevoeligheid en een bloedsuikerspiegel die gebalanceerd is. Kelp heeft ontzettend veel positieve uitwerkingen op het lichaam. Naast bovengenoemde, werkt kelp ook stimulerend op de hersenen, maakt het de nagels en je haar sterk en houdt het de bloedvaten in goede conditie. Tevens wordt door ijzer en koper bloedarmoede voorkomen en versterkt magnesium de hartfunctie en de weerstand tegen stress.

Hoe wordt kelp gebruikt?

We kennen allemaal het heerlijke gerecht sushi. Hier zit zeewier in verwerkt. Natuurlijk kan kelp ook hiervoor gebruikt worden. Je kunt kelp immers rauw eten, zowel gedroogd als vers. De meest voorkomende vorm van kelp is echter de poedervorm. De bladeren van de kelk worden dan gedroogd en vervolgens fijngemalen. Op deze manier kun je het eenvoudig door allerlei gerechten doen en deze op smaak brengen.

Kelp in poedervorm kan eenvoudig overal door gedaan worden. Favoriet is toch wel de smoothie. Of je nu een groene smoothie verlangt met verschillende groentes erin, of een fruitsmoothie: kelp kan eenvoudig door je drankje worden gedaan. Ook in shakes en sapjes kan eenvoudig kelp worden gedaan. Zo is het poeder heerlijk in een glaasje jus d’orange of in verse appelsap. Ook door soepen en salades is een vleugje kelp heerlijk. Het geeft net dat beetje extra smaak. Het is niet voor niets dat kelp al jaren wordt gebruikt in de Chinese, Japanse en Koreaanse keuken. Kelp wordt hier gezien als een belangrijk basisingrediënt bij het op smaak brengen van Aziatische gerechten.

In Japan wordt kelp regelmatig gebruikt om bonen zachter te maken tijdens het koken. Deze bonen bevatten bepaalde suikers, die door de kelp omgezet worden naar een vorm die het lichaam gemakkelijker kan opnemen. Je kunt kelp dus door allerlei groenten doen, maar ook gebruiken bij het bakken van brood. Op deze manier kun je extra mineralen, vitaminen en smaak toevoegen aan een zelfgebakken brood. Erg vernieuwend is ook het toevoegen van kelp aan schoonheidsproducten, zoals zeep. Wanneer je zelf een zeepje wilt maken, kun je eenvoudig wat poeder toevoegen. De zeep bevat dan mineralen voor je lichaam.

Waar kun je kelp kopen?

Kelp kun je (nog) niet in iedere winkel kopen. Het product is vaak alleen in grotere supermarkten en toko’s verkrijgbaar. Diverse natuurwinkels zullen het ook op voorraad hebben. Toch kun je eenvoudig aan kelp komen. Op het internet zijn talloze sites te vinden waar kelp te bestellen is. Je kunt kelp niet alleen in poedervorm bestellen, maar ook in de vorm van tabletten, capsules en vlokken. Zo kun je eenvoudig zelf bepalen welke manier voor jou het beste is.

>> Hier kan je Kelp poeder online kopen <<