Lijnzaad is een bekend middel waar velen wellicht eens van gehoord hebben. Waar de één het zaad gewoon gebruikt in allerlei gerechten, daar zijn anderen enthousiast over de olie die uit het zaad geperst kan worden. In het Engels worden de zaadjes ook wel ‘’flax seeds’’ genoemd, en velen noemen het zaadje een ‘’wonderzaadje’’. Lijnzaad heeft immers veel positieve uitwerkingen op het lichaam en kan werkelijk overal voor gebruikt worden.
TIP: hier kan je Lijnzaad zaad online kopen
Lijnzaad wordt gemaakt van vlas. Een vlasstengel bestaat uit kleine gedroogde knopjes. Dit wordt het lijnzaad genoemd. Vlas heeft een prachtige lichtgroene kleur en komt oorspronkelijk uit Canada. Hier wordt het gewas al heel lang verbouwd en profiteert men al jaren van de voordelen die het gewas met zich meebrengt. Tegenwoordig is lijnzaad erg populair en wordt het ook in China, India, Duitsland en de Verenigde Staten verbouwd. Ook in België en Nederland kom je vlas vaak tegen. Wij willen immers ook ons voordeel doen met het beroemde zaadje. De plant komt zowel verwilderd als gekweekt voor in wegbermen en akkers.
Aan de vlasplant groeien vruchten waar de zaden inzitten. Er zijn blauwbloeiende en witbloeiende rassen die zowel bruine als gele zaden met zich meedragen. De zaden van het vlas hebben een lengte van vijf millimeter en hebben een bolvormig uiterlijk met een glad oppervlak. De kleine zaadjes hebben een nootachtige smaak. In lijnzaad zit olie, waardoor lijnzaad zijn gezonde uitwerking krijgt op het lichaam. Deze olie wordt vaak apart genomen om er lijnzaadolie van te maken. Deze olie is vaak wat sterker van smaak.
Lijnzaad is niet voor niets een superfood. Het zaad zit boordevol gezonde voedingsstoffen en is dus een prima voedingssupplement. Lijnzaad bevat diverse mineralen, zoals mangaan, magnesium, fosfor, zink, kalium, calcium en koper. Daarnaast zitten er in lijnzaad verschillende vitamines die belangrijk zijn voor het lichaam. Zo zit er in lijnzaad vitamine B1 en B2. Ook zitten er opvallend veel vezels in lijnzaad en tref je tevens het aminozuur tryptofaan aan in lijnzaad.
Lijnzaad zit vol met omega 3 vetzuren die obesitas kunnen voorkomen. Deze vetzuren zijn niet alleen goed voor de ogen en de hersenen, maar ook voor de gehele hormoonhuishouding. Tevens worden het haar, de huid en de nagels gezonder door het gebruik van lijnzaad. Lijnzaad staat erom bekend dat het uitstekend werkt bij mensen met verstopte darmen of andere darmproblemen. Het slijm van de zaadjes, dat vrijkomt nadat de zaden zijn gebroken, maakt de darmen schoon. Het vormt een laagje aan de binnenkant van de darmen en neemt zo alle afvalstoffen mee naar buiten. Het is niet voor niets dat lijnzaad vaak wordt gebruikt in allerlei detoxbehandelingen over de hele wereld. De vezels in lijnzaad zijn goed voor de spijsvertering en bevorderen zo de stoelgang. Deze vezels zorgen er ook voor dat je langer vol zit, doordat ze veel water opnemen. Ze zijn dan ook ideaal in een dieet.
Lijnzaad bevat veel antioxidanten en helpt dan ook mee om hart- en vaatziekten te voorkomen. Het zaad zorgt voor een lager cholesterolgehalte en voorkomt hiermee een te hoge bloeddruk. Ook werkt het preventief tegen kanker. Bepaalde lignanen uit lijnzaad worden omgezet in stoffen die een sterke anti-kankerwerking hebben. Zo heeft lijnzaad vooral een positieve uitwerking op hormoon gerelateerde kankervormen, zoals borstkanker en prostaatkanker. Uit recent onderzoek blijkt ook dat lijnzaad genezend werkt tegen insulineresistentie. Het zorgt voor een lage bloeddruk en het bloedsuikergehalte wordt op effectieve wijze gereguleerd.
Lijnzaad wordt meestal niet puur gegeten. Door de nootachtige smaak van lijnzaad, kun je het beter in de vorm van olie verwerken in een lekkere saladedressing, of door de yoghurt. Toch zijn er ook mensen die de olie zo van de lepel af eten. Het is in ieder geval belangrijk dat je de olie niet verhit. Op deze manier kan het allerlei gezonde voedingsstoffen verliezen en heeft het eten van lijnzaad niet zoveel zin meer.
Je kunt lijnzaad in de oorspronkelijke vorm ook prima door de yoghurt doen of in een smoothie verwerken. Wanneer je van bakken houdt, is lijnzaad ook heerlijk in muffins, koekjes en taarten te verwerken. Heb je al eens gedacht aan lijnzaad in zelfgebakken brood? Hierdoor verkrijgt het brood nog meer vezels. Lijnzaad bevat omega3-vetzuren die goed blijven in extreme temperaturen, zoals in de oven. Het kan dus prima mee in de oven.
Voor een hartige bite kun je lijnzaad door een salade heen strooien of door de dressing doen. Ook kun je het zaad aan een pasta of rijstmaaltijd toevoegen. Meng het zaad dan met de rijst als deze al gekookt is. Een lekker en voedzaam ontbijt is ook snel gemaakt. Meng het zaad bijvoorbeeld met zonnebloempitten en sesamzaad door de muesli en voilà: het ontbijt staat klaar!
Lijnzaad wordt tegenwoordig echt niet meer alleen door het eten gebruikt. Zo zit het ook in allerlei schoonheidsproducten. Je kunt met lijnzaad zelfs thuis een gezichtsmasker maken. Door het zaad eerst fijn te stampen en daarna te koken, krijg je een slijmerig papje dat je op je gezicht kunt smeren. Dit heeft een erg zuiverende werking.
Lijnzaad is tegenwoordig erg eenvoudig aan te schaffen. Je kunt het zowel gebroken, heel of in de vorm van olie in de supermarkt kopen. Daarnaast hebben ook veel biologische en natuurvoedingswinkels lijnzaad op voorraad liggen. Toch is de eenvoudigste manier om lijnzaad te kopen natuurlijk online. Op het internet worden veel verschillende producten met lijnzaad aangeboden en hier heb je de meest ruime keuze. In de supermarkt heb je meestal niet al te veel keuze.
2024 © Volo Media | Algemene Voorwarden .
- Gezonde Voeding