Een vlek op je shirt is niet heel fijn, maar vaak is het gemakkelijk te verwijderen. Sommige producten zijn echter hardnekkig en niet meer uit je kleren te krijgen. Zo ook die van de Moerbei bes. Net als veel andere vruchten, zijn ook Moerbei bessen eetbaar en bijzonder smakelijk. Geen wonder dus, dat het een favoriet ingrediënt is om te verwerken in onder andere wijnen, jam en gebak. Van nature komt deze vrucht voor in Zuidwest-Azië. We hebben het dan over de zwarte moerbei. De rode variant komt van nature voor in oostelijk Noord-Amerika. Deze hebben de beste smaak, dus in het begin van de twintigste eeuw wilde ook Nederland hiervan profiteren. Er is zelfs een witte moerbei: dat is een Oost-Aziatische soort. Deze heeft een geneutraliseerde smaak.
TIP: hier kan je Moerbeien bessen online kopen
Bovendien wordt de bast van de boom gebruikt om papier van te maken. Dit is papier met een fijne structuur uit oud China dat voornamelijk gebruikt wordt voor toepassingen in de kunst: Xuan papier. De bladeren van de witte moerbei zijn overigens het enige voedsel van de zijderups, dus deze boom is tevens van belang voor de economie.
Moerbei, ook wel Moru genoemd, is een geslacht afkomstig van een aantal (10-16) bladverliezende bomen uit de moerbeifamilie, ook wel Moraceae genoemd. Ook de Broussonetia staat wel bekend als moerbei. De vruchten die ontstaan, worden de Moerbei bes genoemd. Ze kunnen uit grote stekken en uit zaad worden opgekweekt. De stekken wortelen makkelijk, de moerbei uit zaad heeft een betere conditie. De Moerbei is kort houdbaar, dus deze wordt gedroogd. Zo zijn ze langer geschikt voor consumptie en nog altijd even lekker! Ze lijken een beetje op bramen, maar dan wat kleiner.
Omdat de boom van oorsprong niet in Nederland groeit, lopen we achter ten opzichte van de Chinezen. Zij gebruiken deze bes namelijk al duizenden jaren in hun traditionele geneeskunde, wegens de medicinale kwaliteiten van de supervrucht. Ook van de overige delen van de boom is dankbaar gebruik gemaakt. Denk aan het drogen van de bladeren, waar thee van werd gezet. Dit had een medicinerende werking tegen elefantiasis, maar werd ook gedronken bij griep, neusbloedingen en verkoudheid. Bovendien hebben de bladeren een antibacteriële, tandpijnstillende, zweetdrijvende en oog helende werking. Het sap van de boom kan worden gedronken om Tetanus te bestrijden. De stengels van de bladeren hebben een genezende werking van de borstspieren; daarnaast werken ze bloeddrukverlagend, vocht afdrijvend en kunnen ze helpen bij reumatische aandoeningen. Het schors kan gebruikt worden om hoest en tandpijn te verlichten. En de vruchten zelf? Die hebben natuurlijk ook veel voordelen.
De vruchten van de Moraceae zijn niet voor niets een superfood. Zo hebben ze een positief effect op de nieren. Daarnaast worden ze gebruikt bij oorsuizen, constipatie, incontinentie en vervroegd grijs worden. Het lijkt dus eigenlijk wel een soort anti-aging middel! Dit is in lijn met het stofje dat de bessen bevatten: resvaratrol. Dit is een krachtige antioxidant, wat ons lichaam goed kan gebruiken. Zo kan het kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.
Daarnaast is het antioxidant anthycyanine ook volop aanwezig in de moerbei bes. Dit pakt voordelig uit voor onze hersens en hersenfuncties, want anthycyanine blijkt een sterke invloed te hebben op ons cognitieve geheugen. Zo kunnen we dus nog beter onze kennis en ideeën ontwikkelen in deze donkere kamer. De combinatie van antycyanine en resvaratrol zorgt er zelfs voor dat de vetontwikkeling sterk vermindert in ons lichaam. Dit is dus voordelig voor de zwaarlijvigen onder ons.
Tot slot mogen we de grote hoeveelheid vitaminen, mineralen, aminozuren, proteïnen, koolhydraten en vezels niet vergeten. Er zit vitamine A, B6, C, E, K en calcium, natrium, kalium, magnesium, ijzer, selenium, zink, fosfor en koper in. Deze bes verdient dus eigenlijk meer aandacht dan waar deze nu van geniet. Hij heeft namelijk een heilzame werking op ons mentale en fysieke gestel.
De moerbei bes is een heerlijke versnapering. Aangezien ze heel erg bederfelijk zijn, zal je ze gedroogd moeten kopen. Geen zorgen: deze variant is ook erg lekker. Eet hem uit het vuistje als snack of verwerk ze in zuivelproducten, zoals toetjes en magere kwark of yoghurt. Maak bijvoorbeeld een lekkere bessenkwark met bramen en frambozen erdoor voor een zoete twist. Een handje walnoten of muesli erbij en je bent klaar voor de dag! Gebak en taart lenen zich ook uitstekend voor het gebruik van deze superbes. Een smoothie maken is tevens een absolute aanrader. Eigenlijk kan dit met alle soorten fruit worden gecombineerd. Hieronder vind je een lekker recept om alvast wat inspiratie op te doen. Wat heb je nodig?
Doe de bessen in een pan met de honing, het citroensap en het zout. Je laat het net zo lang inkoken (op laag vuur) tot er een stroperige substantie ontstaat. De zoetekauwen kunnen nog een beetje honing toevoegen. Hierna laat je het tien minuten afkoelen, waarna je de kwark eroverheen kunt scheppen. Garneer met de overblijvende moerbeibessen en eet smakelijk!
Verschillende superfood- en gezondheidswinkels in grote steden verkopen de moerbei bes. Zit deze niet bij je in de buurt? Dan kun je ze ook online bestellen. De webwinkels zijn ideaal als je een snelle bestelling wilt plaatsen en morgen al gaat beginnen met je gezonde dieet!
2024 © Volo Media | Algemene Voorwarden .
- Gezonde Voeding