Home » Zwarte bonen

Zwarte bonen

Zwarte bonen zijn wereldwijd bekend. Zwarte bonen staan vooral bekend om de gerechten uit de Zuid-Amerikaanse keuken. Maar wist je dat zwarte bonen ook gebruikt worden in toetjes in de Aziatische keuken? En wist je dat de zwarte bonen super gezond zijn, en veel antioxidanten bevatten? De zwarte boon is een fascinerende groente. Lees vooral verder om meer over deze boon te leren.

TIP: hier kan je Zwarte bonen online kopen
 
Tarwegras en tarwegrassap

Zwarte bonen zijn wereldwijd bekend. Zwarte bonen staan vooral bekend om de gerechten uit de Zuid-Amerikaanse keuken. Maar wist je dat zwarte bonen ook gebruikt worden in toetjes in de Aziatische keuken? En wist je dat de zwarte bonen super gezond zijn, en veel antioxidanten bevatten? De zwarte boon is een fascinerende groente. Lees vooral verder om meer over deze boon te leren.

Waar de zwarte boon voorheen vooral gebruikt werd in Mexico en omstreken, is de boon plotseling ook omgedoopt tot superfood. De zwarte boon werd altijd al als gezond ervaren, maar heeft de status als superfood weten te behalen door de grote hoeveelheid antioxidanten die de boon rijk is. De zwarte boon bevat vooral veel anthocyanen, thiamine, magnesium en foliumzuur. Ook zorgen zwarte bonen voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Een ander positief punt aan de zwarte boon is dat deze, net als veel noten, kan dienen als vleesvervanger. Ook worden bonen vaak genuttigd door sporters. De bonen zorgen namelijk voor een langdurig vol gevoel, en ze zorgen daarnaast voor een afgifte van koolhydraten.

Pas in 1550 werden bonen naar Europa gehaald. De zwarte boon valt, net als andere bonen, onder de vlinderbloemfamilie. De bonenplant kent vele zaadlobben waarin de bonen groeien. In tegenstelling tot erwten, groeien de bonen bovengronds.

Wat zijn zwarte bonen?

De zwarte boon is één van de weinige zwarte groenten. De boon groeit in het wild in Noord- en Midden-Amerika, en is dan ook een veelgebruikte groente in deze keuken. In Europa kan men de boon dan ook vooral gedroogd of in blik kopen.

Wat maakt de zwarte boon tot een superfood?

 
Uit onderzoek blijkt dat donkere voedingsmiddelen een stuk gezonder zijn dan de lichtere voedingsmiddelen. De reden? Zwarte voedingsmiddelen bevatten meer antioxidanten door de zogeheten gepigmenteerde bestanddelen. Deze antioxidanten zorgen er op hun beurt weer voor dat mensen minder snel diabetes krijgen, en daarnaast verkleinen ze ook de kans op hart- en vaatziekten.

Naast het verkleinen van de kans op bepaalde ziektes, bevatten zwarte bonen ook veel vezels en eiwitten. Daarnaast bevatten zwarte bonen ook veel hoeveelheden omega-3-veturen. Dit is ongeveer drie keer zoveel als bij andere bonen. Hieruit kan worden geconcludeerd dat zwarte bonen haast net zoveel omega-3 bevatten als bepaalde vissen. Omega-3-vetten zijn essentieel voor de gezondheid, dit zorgt ervoor dat de zwarte boon behoort tot één van de superfoods. Ook bevat de zwarte boon een heleboel nutriënten, vitamines en mineralen. Dit zorgt ervoor dat de zwarte boon een ideale voedingsstof is, en dat een mens na het consumeren een vol gevoel heeft gekregen.

Hoe gebruik je zwarte bonen?

Zwarte bonen kunnen op veel verschillende manieren worden gegeten. In Midden- en Zuid-Amerika worden zwarte bonen veelvuldig gegeten, omdat deze bonen oorspronkelijk uit deze regio komen. Zwarte bonen smaken dan ook heerlijk in combinatie met wraps of taco’s. Daarnaast maken Zuid-Amerikanen ook vaak een dip van de bonen. In Nederland zijn de bonen vaak verkrijgbaar in potten. De bonen die uit potten komen, kunnen vaak direct worden bereid. Ook zijn in Nederland de zwarte bonen verkrijgbaar in de gedroogde variant. Deze gedroogde zwarte bonen zullen eerst uren geweekt moeten worden, voordat deze kunnen worden gekookt.

Zwarte bonen zijn natuurlijk al erg gezond van zichzelf, maar wat is nou beter dan het combineren van meerdere superfoods tegelijk? Hier volgt een heerlijk recept dat super gezond is en dat door iedereen te maken is. De ingrediënten die men nodig heeft voor vier personen:

 • Een ui
 • Drie tenen knoflook
 • Groentebouillon
 • 100 gram quinoa
 • Een snufje cayennepeper
 • Twee theelepels komijn
 • 800 gram zwarte bonen
 • 75 gram maiskorrels
 • Verse koriander
 • Zout en peper
 • Olijfolie om in te bakken

De stappen die men moet volgen:

 • Bak de ui en de knoflook glazig in een scheut olijfolie.
 • Doe hier de quinoa bij, en voeg tevens de groentebouillon toe. Voeg vervolgens naar smaak cayennepeper, komijn, peper en zout toe. Doe de deksel op de pan en laat het geheel twintig minuten op het vuur staan.
 • Roer op het einde de mais (uit blik), de bonen en de koriander erdoor.

Geniet van dit heerlijke recept en probeer meer van deze gezonde superfoods!

Waar kun je zwarte bonen kopen? 

Iedereen kent zwarte bonen en iedereen weet dat deze bonen verkrijgbaar zijn in de normale supermarkten. Echter wordt er aangeraden om de bonen te kopen in de biologische natuurwinkels. De bonen die men kan kopen in de biologische winkels, bevatten namelijk geen extra hulpstoffen en suikers. De zwarte bonen in de supermarkt bevatten wel vaak extra hulpstoffen, en bovendien bevatten ze ook veel zout. Nog gezonder is het om de bonen vers te kopen. De gedroogde bonen hebben een lange weektijd nodig, maar zijn een stuk lekkerder dan de kant en klare bonen. Wanneer de bonen voldoende hebben geweekt (12 tot 24 uur), hebben deze nog een kooktijd van 90 minuten nodig. Wanneer de bonen zijn gekookt, dan kunnen deze enkele dagen worden bewaard in de koelkast. De bonen kunnen de dagen erna gewoon opnieuw worden opgewarmd.

Natuurlijk zijn de producten die te koop zijn in de biologische natuurwinkels, ook gewoon te koop op het internet. Deze producten zijn gemakkelijk te vinden op diverse websites, en een ander voordeel hieraan is dat u er de deur niet voor uit hoeft. Let bij het kopen van zwarte bonen altijd op de extra toegevoegde hulpstoffen en de hoeveelheid zout. Probeer zwarte bonen zo puur mogelijk aan te schaffen!

>> Hier kan je Zwarte bonen online kopen <<