Home » blog » Veenbessensap goed tegen blaasontsteking?

Veenbessensap goed tegen blaasontsteking?

Als grootmoeders middeltjes tegen blaasontstekingen wordt vaak veenbessensap aangeraden. Niet geheel onterecht, alleen volstaat een glas per dag niet. Twee glazen per dag, maanden aan een stuk, zou misschien een beetje helpen. Conclusie: veenbessensap is minder effectief tegen blaasontstekingen dan gedacht.

Dat is de conclusie van een vergelijkende studie van 24 onderzoeken, bij in het totaal 4.473 mensen. In de onderzoeken werd zowel veenbessensap getest, als medicatie, water, antibiotica en een placebo.

Veenbessensap kan een blaasontsteking op afstandhouden, al moet er minstens twee glazen per dag maandenlang voor gedronken worden. Die liters sap houden dan welgeteld één ontsteking tegen.

Conclusie van de onderzoekers? Er is onvoldoende bewijs dat veenbessensap blaasontstekingen voorkomt. “Er is niet meer onderzoek nodig naar het effect van veenbessensap, omdat de meerderheid aantoont dat het effect op zijn best minimaal is. Studies met veenbessensap in verschillende vormen (tabletten of capsules)  zijn gerechtvaardigd als ze zich focussen op vrouwen met weerkerende blaasontstekingen en als ze een minimale hoeveelheid van de werkzame ingrediënten bevatten”, klinkt het bij onderzoeker Ruth Jepson.

De flavonoïden en suikers in veenbessen zouden helpen de bacteriën weg te spoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *