Home » blog » Zit overgewicht in de familie?

Zit overgewicht in de familie?

Veel mensen die te dik zijn, zeggen dat dat komt omdat overgewicht in de familie zit en dus een genetische factor is, of omdat ze slechte eetgewoonten hebben geleerd toen ze opgroeiden.

Als 1 van je ouders te dik is, is de kans dat ook jij te dik wordt 40 tot 50 procent. Als je beide ouders te dik zijn, wordt deze kans zelfs 70 tot 80 procent. Het is moeilijk om vast te stellen of dit komt omdat overgewicht erfelijk is, of dat het komt door de omgeving waarin iemand opgroeit.

De kans dat je te zwaar bent als je uit een gezin komt met het vaste weekendritueel van uit wandelen gaan, is zeker kleiner dan als je uit een gezin komt dat als vaste gewoonte heeft om ’s zondags uit eten te gaan.

Dr. Albert Sunkard, overgewicht-specialist aan de universiteit van Pennsylvania, heeft een onderzoek gedaan waarbij honderden geadopteerde mensen in Denemarken werden gevolgd. Hij kwam erachter dat er geen verband bestaat tussen het overgewicht van geadopteerde mensen en dat van hun adoptieouders. Daarentegen bleek er wel een link te zijn met de natuurlijke ouders.

Met andere woorden, kinderen van dikke ouders die waren geadopteerd door dunne mensen werden later vaak toch te zwaar. Er bestaat meer bewijs dat erfelijkheid zeker van invloed is op de lichaamsbouw van jonge volwassenen. Uit welke familie je ook komt en hoe je ook bent opgegroeid, je kunt altijd afvallen.

Als je denkt dat een hormonaal probleem de oorzaak van je overgewicht is, of dat er iets niet in orde is met je stofwisseling, raadpleeg dan je arts voordat je aan een dieet begint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *