Home » blog » Zijn Detox sapkuurtjes echt goed voor je?

Detox Sapkuurtjes

Zijn Detox sapkuurtjes echt goed voor je?

Of je nu overweegt om een ​​sapkuur te doen om af te vallen of omdat je lichaam moet “detoxen”, het is belangrijk om eerst de voor- en nadelen van deze korte, maar beperkende dieettrend af te wegen.

“Sapzuivering is een dieet waarbij een persoon bijna uitsluitend fruit- en groentesappen drinkt gedurende 10 dagen of zo kort als slechts een dag of twee”, zegt Amanda Beaver, wellness diëtist bij Houston Methodist. “Hoewel het misschien gezond klinkt, is het het beste om te kijken naar wat de wetenschap zegt over sapzuiveringen voordat je ingaat op de hype.

Beaver zet de voordelen en risico’s van sapzuivering uiteen, of het daadwerkelijk helpt bij gewichtsverlies en ontgifting, en geeft advies over wat u in plaats daarvan moet doen.

De voordelen van sapkuurtjes

De positieve kant van een sapkuur is waarschijnlijk vrij duidelijk: je eet veel fruit en groenten, waarvan we weten dat ze de helft van ons bord zouden moeten uitmaken.

Studies hebben aangetoond dat fruit- en groentesappen de niveaus van belangrijke vitamines en antioxidanten kunnen verhogen, waaronder foliumzuur, vitamine C, vitamine E en bètacaroteen. Dus in theorie is een sapkuur nuttig voor mensen die het moeilijk vinden om voldoende fruit en groenten te eten. Maar zoals het oude gezegde luidt: teveel van het goede kan een slechte zaak zijn.

Sapkuurtjes brengen gezondheidsrisico’s met zich mee

In werkelijkheid is sapzuivering niet bijzonder gezond, en veel sap zuiveringsbedrijven bagatelliseren de gezondheidsrisico’s van het beperken van je dieet tot alleen sap.

Volgens de specialisten zijn er grote nadelen aan het reinigen van sap:

  • De resulterende tekorten aan voedingsstoffen. Fruit- en groentesap bevat bijna geen eiwitten, gezonde vetten en bepaalde vitamines (zoals B12) – die allemaal van vitaal belang zijn voor de gezondheid.
  • Tijdens het persen worden vezels uit groenten en fruit gehaald. Vezels zijn belangrijk voor het ‘voeden’ van de gezonde bacteriën in onze darmen ze helpen ons een vol gevoel te krijgen, voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te snel stijgt en voorkomen constipatie.
  • Het veroorzaakt ongewenste bijwerkingen. Het lage caloriegehalte van de meeste sappen kan vermoeidheid, hoofdpijn, onbedwingbare trek en duizeligheid veroorzaken.
  • Het kan leiden tot spier- en botverlies. Omdat sap een beperkte hoeveelheid eiwit bevat, kunnen je spieren en botten worden aangetast.

Helpen sapkuurtjes bij het reinigen van je lichaam?

Misschien is je dieet slechter geweest dan normaal. Vettig voedsel, te veel alcohol. Je hebt gewoon het gevoel dat je een ‘detox‘ nodig hebt en een sapkuur klinkt als de perfecte oplossing. Maar de wetenschap vertelt ons dat dit niet de juiste weg is. Bovendien is ons lichaam zeer effectief in het zelfstandig ontgiften.

De wetenschap van ontgifting wordt nog steeds onderzocht, dus trap niet in de marketingtrucs die sap zuiveringsbedrijven je proberen te verkopen.

Concentreer je in plaats daarvan op het eten van alle voedingsmiddelen, waaronder groenten, fruit, bonen, noten en volle granen. Men denkt dat de vezels van deze voedingsmiddelen sommige gifstoffen helpen elimineren, terwijl hun fytochemicaliën de ontgifting van kankerverwekkende stoffen kunnen bevorderen.

Als een boodschap om mee naar huis te nemen, zeggen specialisten dat het eten van een uitgebalanceerd dieet met voldoende hoeveelheden vitamines (inclusief B-vitamines) de natuurlijke ontgifting routes van het lichaam ondersteunt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *