Home » blog » Yoga & intuïtief eten: wat mindfulness ons leert over gezond eten

Vrouw doet Yoga in de Tuin

Yoga & intuïtief eten: wat mindfulness ons leert over gezond eten

De trendy woorden slingeren om je oren: yoga, intuïtief eten en mindfulness. Allemaal lijken ze goed voor ons te zijn, zowel voor onze mentale als fysieke gezondheid. Hoe kan je jezelf deze levensstijl aanmeten en hoe kan bewuster in het leven staan je helpen om gezonder te zijn?

Intuïtie volgen

Laten we starten bij het begin: wat is intuïtief eten? Simpel gezegd is het eten wanneer je honger hebt en stoppen wanneer je genoeg hebt. Natuurlijk is dat te simpel verwoord 😉 Mocht het zo eenvoudig zijn, zou iedereen het meteen doen, toch? Ja en nee. Eigenlijk is dit de manier waarop we normaal zouden moeten eten. Maar we hebben geleerd om “emotioneel” te eten, te veel te eten of enkel te eten op vastgelegde tijdstippen. Intuïtief eten gaat over veel meer: het gaat over luisteren naar je lichaam wanneer je honger hebt, je lichaam voedingsstoffen geven omdat je wil dat je lichaam gezond is en vooral genieten van heerlijk eten. Tegenover de toxische eetcultuur waarbij eten je ‘vijand’ is, ziet deze filosofie eten als je vriend en de verzorger van je lichaam.

Bewust eten

Wat ook bij intuïtief eten hoort, is mindfulness. Waarom? Omdat het belangrijk is dat je voor een intuïtieve benadering je lichaam leert “kennen”. Heeft mijn lichaam dorst? Hoe reageert mijn lichaam op dit eten? Heb ik nood aan een kleine snack of eet ik dit nu omdat het “moet”? Als je graag intuïtief eten wil uitproberen, raden we je ook aan om yoga te doen om je algemene mindfulness te verbeteren.

Yoga: hoe begin je er aan?

Yoga gaat over mindfulness en aanwezig zijn in het hier en nu. Daarnaast is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Waar ben je stijf? Hoe voelen je tenen, schouders en rug? Hoe is je ademhaling? Kan je dieper inademen? Gelukkig heb je niet veel nodig om yoga thuis uit te proberen. Zo koop je makkelijk een dunne yogamat, trek je een comfortabele joggingbroek aan en zet je een YouTube-filmpje op.

Als je een andere manier van eten wil leren, heb je discipline nodig en dat geldt ook voor sporten. Vind je het moeilijk om bewust te eten, dan kan je langsgaan bij een voedingsdeskundige, of kan je je huisgenoten vragen om het ook te proberen. Met twee gaat altijd alles beter dan alleen. En dat is ook zo bij het sporten. Een wekelijkse yogales inplannen met wat vriendinnen is de perfecte motivatie. Koop je een leuke sporttas met wat water en een handdoek, neem je yogamat mee op de fiets en geniet van een ontspannende yoga-avond.

Laten we eindigen met het belangrijkste om mee te nemen: Yoga in combinatie met bewuster eten, zorgt voor een dichtere relatie met je lichaam, een positieve kijk op het leven en een vitaal en gezond gevoel. Wil jij het ook uitproberen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *