Home » blog » Dit zijn de gezondheidsvoordelen van koffie

Gezondheidsvoordelen van koffie

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van koffie

Ben jij één van de vele koffiefans in Nederland? Heb jij zelfs overstappen van energie-contract overwogen, omdat je koffiezetapparaat je energierekening deed stijgen? Dan hebben we goed nieuws voor je. Met dit artikel kun je namelijk eindelijk die mensen de mond snoeren die roepen dat koffie slecht voor je is, terwijl jij gewoon van je welverdiende kop aan het genieten bent. Wij zetten alle gezondheidsvoordelen van koffie met plezier voor je op een rij.

Gezond en productief op kantoor

Koffie verhoogt je concentratievermogen, maakt je alerter en helpt je om betere prestaties te leveren. Maar dat wist je natuurlijk al. Geen wonder dat er op ieder kantoor wel een koffieautomaat te vinden is. Het is niet alleen fijn voor de werknemers die gewoonweg niet zonder kunnen, maar ook voor de baas, die er energieke werknemers voor terugkrijgt. Koffie schijnt zelfs spierpijn te kunnen verminderen en de kans op een depressie te verkleinen. Dit alles helpt je gezond te blijven en productief te zijn op kantoor.

Verlaag het risico op verschillende ziektes

Wist je dat koffiedrinkers circa 30 procent minder kans hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2? Alleen dat al is voldoende reden om koffie te drinken (zonder suiker natuurlijk). Daarnaast verlaag je met een dagelijkse kop koffie de kans op een beroerte en hart- en vaatziektes tot wel 10 procent. Let wel op: koffie kan je hartslag en bloeddruk laten stijgen. Dit effect is slechts tijdelijk, maar kan wel risico’s met zich meebrengen als je een hartaandoening of een hoge bloeddruk hebt. Koffie schijnt ook andere ziektes helpen te voorkomen, waaronder levercirrose, jicht, Parkinson en lever- en baarmoederkanker.

Daar word je blij van

Je hebt vast weleens gehoord dat mensen blij worden van chocola met een hoog percentage cacao. Misschien heb je dat zelf ook vaak genoeg ondervonden, maar wist je dat koffie ook een emotionele oppepper kan bieden? Dit blije drankje stimuleert de productie van de gelukshormonen in het lichaam. Denk daarbij aan dopamine en serotonine. Hierdoor lijkt er zelfs een verband te bestaan tussen het drinken van koffie en een lagere kans op depressie.

Hoeveel koppen per dag?

Het is duidelijk: koffie is gezond. Loop alleen niet te hard van stapel, want cafeïne valt nog steeds onder de stimulerende middelen. Drink het dus met mate. De een zegt dat je beter niet meer dan twee koppen kunt drinken, terwijl de ander vier koppen per dag nog wel vindt kunnen. Overschrijd dit laatste advies in ieder geval niet. Bedenk ook dat het niet enkel gaat om de hoeveelheid koppen koffie, maar ook om het type koffie. Zo bevat espresso bijvoorbeeld cafestol, wat je LDL-cholesterol doet stijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *