Home » blog » Eekhoorntjesbrood: een supergezonde paddenstoel!

Eekhoorntjesbrood, een supergezonde paddenstoel

Eekhoorntjesbrood: een supergezonde paddenstoel!

In sommige recepten staan alleen ‘paddenstoelen’ als ingrediënt vermeld, zonder dat er een soort gespecificeerd wordt. Vaak grijp je dan in de supermarkt naar wat je kent, zoals champignons, shiitake of oesterzwammen. Gezonde keuzes, maar probeer ook eens een andere paddenstoel, zoals eekhoorntjesbrood. Deze paddenstoel wordt op markten en bij groentespeciaalzaken soms vers verkocht en de gedroogde variant ligt bij de meeste supermarkten in de schappen.

Eekhoorntjesbrood, cèpes of porcini

De Fransen en Italianen weten het al veel langer: eekhoorntjesbrood (Boletus edulis) is gezond én lekker. In deze landen trekken de locals in de herfst massaal de bossen in, op zoek naar deze smakelijke paddenstoel. En ze verwerken cèpes (Frankrijk) of porcini (Italië) in allerlei gerechten, zoals een smeuïge risotto of een hartig taartje. Met de beste internet provider zoek je in een handomdraai tientallen recepten op. 

Vitaminebommetje

Eekhoorntjesbrood bevat geen vet of cholesterol en in 100 gram van deze paddenstoelen zitten maar 26 calorieën. Verder bevat eekhoorntjesbrood allerlei dingen die gezond voor je zijn, zoals eiwitten, vezels, zink, ijzer, koper en de vitamines A, B (B1, B2, B3 en B11) en C. Vitamine B11 (folaat) helpt je weerstand op peil te houden en is betrokken bij de aanmaak van weefsels en cellen. Daarnaast zit er in eekhoorntjesbrood een aardige hoeveelheid fosfor, een mineraal dat helpt je tanden en botten sterk te houden. Hier kun je dus best wat extra van opscheppen! 

Goede vleesvervanger

Of je nu fulltime vegetariër bent of minder vlees wilt eten: eekhoorntjesbrood is een uitstekende vleesvervanger. Deze paddenstoel smaakt een beetje naar noten en bevat daarnaast de vijfde basissmaak: umami. Dit Japanse woord staat voor ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’. Zout toevoegen aan een gerecht is daarom eigenlijk niet nodig. En dat is goed nieuws, want bijna alle Nederlanders krijgen dagelijks te veel zout binnen. Kant-en-klare vleesvervangers bevatten over het algemeen ook veel zout en verzadigde vetten en zijn daarom minder gezond dan deze smakelijke paddenstoel. Maak verse exemplaren nooit schoon met water, want de paddenstoelen zuigen zich dan vol met vocht en worden zompig. Maak ze in plaats daarvan schoon met een stukje keukenpapier of een speciaal paddenstoelenborsteltje.

Gedroogd eekhoorntjesbrood

Een voordeel van de gedroogde variant is dat deze het hele jaar door verkrijgbaar is. Voor gebruik laat je de gedroogde paddenstoelen eerst een half uurtje weken in lauw water. Gooi dit water na het afgieten van de paddenstoelen niet weg, want je kunt het nog gebruiken als basis voor een bouillon. Voeg aan het water wat verse peterselie en eventueel een half bouillonblokje toe, en gebruik het bijvoorbeeld voor het bereiden van een risotto. Gedroogd eekhoorntjesbrood kun je ook in een keukenmachine vermalen tot een poeder, dat een extra smaakdimensie toevoegt aan allerlei gerechten, zoals soepen en salades.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *