Home » blog » Wat is gezond om iedere dag te eten en drinken

Verse Gesneden Vruchten In Witte Keramische Kom

Wat is gezond om iedere dag te eten en drinken

Er is zoveel bekend over eten en drinken. Zo is het belangrijk om te eten volgens de schijf van vijf en is het gezond om dagelijks een paar liter water te drinken. Maar, wat wordt er aangeraden om elke dag te eten en te drinken? Wat past er dagelijks in een gezond voedingspatroon? Dat vertellen we jou allemaal in dit artikel.

Ontbijt elke dag

Allereerst is het belangrijk om de dag goed te starten. Dat doe je door te ontbijten en zo energie op te doen voor de rest van de dag. Daarnaast is het ook belangrijk om op vaste tijdstippen te eten. Bepaal dus voor jezelf wat een makkelijke tijd is om te ontbijten, zodat je je daar ook elke dag aan kunt houden.

Eet groenten en fruit

Vers eten is natuurlijk de norm. Groenten en fruit zijn een voorbeeld van vers eten. Dit betekent dat ze recht van het land komen en niet tot nauwelijks bewerkt zijn. Dat is erg gezond voor je. Het is dan ook aan te raden om elke dag groenten en fruit te eten. Qua porties zou elke volwassene 250 gram groenten moeten eten en 2 porties fruit. Hier en daar kunnen die hoeveelheden ook verschillen. Doe daarom online een test om te kijken hoe jouw ideale schijf van vijf eruit ziet. Fruit en groenten zullen er in elk geval altijd onderdeel van uit maken. De vraag is alleen hoeveel je er van moet eten per dag.

Drink genoeg water

Het is belangrijk om genoeg water te drinken per dag. De norm ligt ongeveer op anderhalf liter vocht per dag. Sommige mensen komen daar gemakkelijk aan en voor anderen is het een grote uitdaging. Begin daarom de dag al met 2 glazen water. Zo reinig je meteen je lichaam en heb je al een deel water gedronken. 

Door 2 glazen water te drinken bij het ontbijt, ben je al goed op dreef voor de rest van de dag. Zo kun je je focussen om aan 1 liter water te komen op je werk. Het zou je kunnen helpen om een literfles te kopen. Zo kun je bijhouden of je die anderhalve liter water per dag haalt. 

Als je de dag nog afsluit met een glas water, dan weet je zeker dat je genoeg water hebt gedronken. Als je geen fan bent van water drinken, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor thee of koffie. Het is natuurlijk wel beter om af te wisselen, want heel de dag aan de cafeïne is natuurlijk niet heel gezond.

Zorg voor afwisseling

Elk product bevat weer andere mineralen en vitaminen. Daarom is het aan te raden om zoveel mogelijk verschillende producten te eten. Probeer hierbij wel het gezonde voedingspatroon te volgen. Dat betekent dat de meeste producten die je consumeert wel vers moeten zijn. Zo vermijd je onnodig veel suikers bijvoorbeeld.

Het is erg belangrijk om die verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. Elke mineraal en vitamine is weer goed voor een ander deel van je lichaam. Afwisseling tussen ingrediënten is dan ook de norm. Het is natuurlijk ook heel goed mogelijk om af te wisselen en nog steeds die hoeveelheden groenten en fruit te eten. 

Zo kun je bijvoorbeeld de ene dag al een portie fruit eten bij je ontbijt. Na de middag pak je dan de volgende. En heb je ‘s avonds een keer een gerecht met minder groenten? Compenseer dat dan met je lunch. Maak bijvoorbeeld een omelet met groenten of eet gegrilde groenten op een wrap of boterham. Zo kun je alsnog de aanbevolen porties halen per dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *