Home » blog » Tomaat, paprika en komkommer kweken in eigen kas

Groente uit eigen tuin

Tomaat, paprika en komkommer kweken in eigen kas

In een kas kun je gemakkelijk verschillende soorten populaire groenten kweken. Door zelf groenten te kweken bespaar je niet alleen op de boodschappen, maar ook wordt het een stuk leuker om gezond te eten voor jezelf en andere gezinsleden. Je ziet namelijk goed waar jouw voedsel vandaan komt.

 

Tomaten kweken

Met tomaten kun je alle kanten op. Eet ze rauw in een salade of op brood of verwerk de tomaten in een verse soep, saus of heerlijk sapje. Vanaf maart kun je met het opkweken van je eigen tomaten beginnen. Hiervoor gebruik je een kweekbakje, waarin je tomatenzaadjes dunnetjes op potgrond strooit. Dek de zaadjes af met een laagje potgrond van 0,5 cm dik en maak de grond vochtig voordat je het kweekbakje met een transparante deksel afdekt. Tomatenplanten kiemen het best bij een temperatuur van ongeveer 20 graden, dus zet het bakje op een warme en lichte plek. Vanaf half mei kunnen de planten naar buiten, maar als je een eigen kas hebt kun je ze hier al zaaien in plaats van in een kweekbakje. Kies voor goedkope energie door energie te vergelijken, want een kas kan redelijk wat energie verbruiken als je met warmtelampen werkt. Je kunt de tomatenplantjes stutten met stokken. Nog makkelijker is het om deze langs draad te geleiden. Het draad bevestig je aan het dak van de kas. Wind de stengels van opklimmende plant er voorzichtig omheen en haal zijscheuten weg zodra deze aan de bladknopen ontspruiten.

 

Kweek paprika in de kas

Bij paprikaplanten kun je de zijscheuten gewoon laten zitten. Paprika’s worden opgekweekt als struiken en vaak met een stok gestut. Zodra je plant iets is gegroeid, bind je de hoofdstengel op. Paprikaplanten hebben net als tomatenplanten veel water nodig. Het kan zijn dat je ze meerdere keren per dag moet begieten. Door bloeiende planten dagelijks te benevelen bevorder je de vruchtzetting. Wil jij zoveel mogelijk paprika’s oogsten uit je eigen kas? Dan moet je ze plukken als ze nog groen zijn. Als je de paprika’s aan de plant laat rijpen, groeien er in totaal minder. Na het plukken leg je de paprika’s in de zon om verder te rijpen.

Eigen gekweekte paprika's

Komkommers kweken

Komkommers gedijen het best bij een hoge luchtvochtigheid en warmte. Ook deze klimplanten worden het beste langs een draad geleid. Mannelijke bloemen moet je weghalen omdat deze bestoven vruchten bevatten die bitter smaken. Je herkent de vrouwelijke bloemen aan het piepkleine komkommertje dat direct vanaf het begin te zien is bij de vrouwelijke variant. Geef je komkommerplanten vaak water en vul dit af en toe aan met plantenvoedsel met een hoog gehalte aan kaliumcarbonaat. Zodra ze groot genoeg zijn pluk je de komkommers. Deze zijn lekker in een salade, een gezonde smoothie of op brood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *