Home » blog » Voeding benaderen als medicijn

Gezondevoeding als Medicijn

Voeding benaderen als medicijn

Heel vroeger werd er alleen gegeten om het lichaam van de broodnodige (hoewel ze nog geen brood aten) voedingsstoffen te voorzien. Tegenwoordig is er eten in overvloed en heeft het eten ervan vele andere functies. Zo eten we uit verveling, voor de gezelligheid of om de smaak. Voeding kan echter ook dienst doen als medicijn. Eten heeft namelijk effect op je lichaam en je gemoedstoestand.

 

Waar heeft je lichaam behoefte aan?

Veel veelvoorkomende klachten, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, worden veroorzaakt door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. We gaan al snel op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering en kiezen eerder voor een paracetamol dan een paar glazen water, terwijl de natuur je in veel gevallen kan bieden wat je nodig hebt. In Nederland eten we veel brood, vlees, aardappelen, zuivel en pasta. Is dit wel de juiste voeding voor jouw lichaam? Door te experimenteren met verschillende eetpatronen kun je er achter komen wat voeding doet met onder andere je energiepatroon. Wanneer je een optimale gezondheid wilt bereiken en voeding als medicijn wilt gebruiken, is het belangrijk om altijd te kiezen voor natuurlijk en onbewerkt. Laat producten met geraffineerde suikers staan. Ook snelle koolhydraten eet je liever zo min mogelijk, zoals witte rijst, pasta, brood, ontbijtgranen en aardappelen. Zorg dat groenten en fruit een groot onderdeel vormen van je eetpatroon en drink voldoende water per dag. Ook deze gezonde drankjes kun je drinken.

 

Geniet bewust

Eet jij vaak gedachteloos terwijl je tv aan het kijken bent of met je gedachten heel ergens anders bent? Door bewust te kiezen voor de juiste voeding en hier bewust van te genieten, geef je jouw lichaam een belangrijk signaal. Het is niet alleen belangrijk om de tijd te nemen voor je eten, maar ook voor andere dingen die je doet. Neem de tijd om je eten klaar te maken, eet rustig, kauw vaak en proef met aandacht. Je gaat hierdoor meer plezier beleven aan eten en je lichaam kan registreren wanneer je genoeg hebt gegeten. Te veel eten kan tot verschillende vervelende klachten leiden. Zo kan suiker van je maag te snel in je darmen verdwijnen wanneer je te snel eet, waardoor je diarree kunt krijgen. Ook kan het ervoor zorgen dat je oprispingen krijgt.

 

Ga stress uit de weg

Ten slotte is het belangrijk om stress zoveel mogelijk te vermijden. Stress heeft invloed op de manier waarop je voeding verteert en voedingsstoffen opneemt. Ook kan een hoog stressniveau ertoe leiden dat je te veel eet of juist te weinig gaat eten. Hierdoor veroorzaakt stress veel gezondheidsproblemen. Beweeg dagelijks minimaal een uur, bijvoorbeeld door een lange ochtendwandeling te maken, zorg voor voldoende ontspanning en breng een goede balans aan tussen werk en ontspanning. Ook slapen speelt een belangrijke rol. Probeer ongeveer acht uur slaap per nacht te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *