Home » blog » Collageen is de holy grail voor je huid

Collageen

Collageen is de holy grail voor je huid

In de wereld van gezonde voeding is het eiwit collageen je vast niet ontgaan. Veel mensen slikken dit eiwit in supplementvorm, maar het is ook in veel voedingsmiddelen te vinden. Collageen werkt onder andere als magie voor je huid. Weet jij waar collageen nog meer voor dient en waarom het nu zo belangrijk is voor ons? Wij leggen het allemaal voor je uit. 

Wondermiddel voor ons lichaam 

Wat is collageen eigenlijk? Collageen is een lichaamseigen lijmvormend eiwit dat een sterke structuur, kracht en elasticiteit geeft aan je lijf. Van huid tot je spieren en van je gewrichten tot je kraakbeen. Het werkt zelfs voor je bloedvaten! In ons lichaam zit veel eiwit. Maar liefst dertig procent van de totale hoeveelheid eiwit is afkomstig van collageen. Naarmate we ouder worden, verandert de collageen balans in ons lichaam en neemt die af. Wist je dat je lichaam vanaf begin twintig al minder collageen aanmaakt? Door het natuurlijke verouderingsproces van de huid neemt de hoeveelheid collageen per jaar met één procent af! Om huidveroudering en afbraak van kraakbeen te vertragen, is het nuttig om al vroeg te beginnen met het innemen van extra collageen. 

De vijf belangrijkste typen

Je lichaam heeft wel zestien verschillende typen collageen, maar we geven de vijf belangrijkste aan. Allereerst type 1: deze vind je in je lichaam het meest terug en zorgt voor structuur. Het is het hoofdbestanddeel van de botten, maar zit ook in je huid, pezen, organen en vaatstelsel. In het elastisch kraakbeen vind je type 2 terug. Dit type houdt je gewrichten soepel. Vervolgens zorgt type 3 voor de samenstelling van je spieren, aders en pezen en is type 4 essentieel voor je huid. Als laatste vind je type 5 in je haar, maar ook in de placenta. 

Voedingsmiddelen boordevol collageen 

Om te voorkomen dat je collageengehalte naar een dieptepunt zakt wanneer je een middelbare leeftijd bereikt, is het goed om het niveau aan te vullen met de juiste voeding. Er zijn genoeg voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen of in ieder geval de aanmaak van de stof ondersteunen. 

Witte kool
Deze groente stimuleert de aanmaak van collageen het meeste. Witte kool zit stampvol met vitamine A, B, C en E. Bovendien is deze groente rijk aan antioxidanten die helpen je lichaam te beschermen tegen vrije schadelijke radicalen van buitenaf. 

Avocado
De meeste mensen zijn bekend met de positieve werking van deze groene vrucht op de huid. Avocado bevat grote hoeveelheid vitamine A die het vernieuwingsproces van de huid versnelt. Hierdoor raak je makkelijker je dode huidcellen kwijt en dat is goed voor de kwaliteit van je huid. Daarnaast is het groene gloedje rijk aan vitamine E en Omega 3-vetzuren, deze stoffen verhogen de collageenproductie. 

Vis & schaaldieren
Door de hoeveelheid Omega 3-vetzuren in vis is dit voedingsmiddel onmisbaar voor een gezonde huid. Tonijn en zalm zijn de beste keuzes, hier zit het hoogste gehalte Omega 3-vetzuren in. 

Rood fruit & rode groenten
Ook uit fruit haal je heel wat voordelen voor je huid. Vooral in rood fruit zit veel lycopeen, het antioxidant dat je collageen gehalte een boost geeft. Het werkt ook als natuurlijke UV-bescherming. 

Lijnzaad
Lijnzaad is een bron van vezels en Omega 3-vetzuren. Omdat je lichaam deze vetzuren niet zelf kan aanmaken, is het belangrijk deze wel in te nemen met je voeding. Lijnzaad kun je bijvoorbeeld door de salade doen, zo maak je je huid extra blij!

Eiwit
In ei en dan vooral het eiwit zit een hoop aminozuren – waaronder proline – die nodig zijn voor de productie van collageen. Het toevoegen van eieren aan je dieet is een daarom een goede optie. Je kunt eiwitten gebruiken in recepten voor koekjes, mousse en zelfs eiwit omeletjes. 

Soja
Alle sojaproducten zijn afkomstig van de sojaboon, dit is een peulvrucht van de sojaplant. Soja stimuleert de collageenproductie van de huid. Het zit vol met het planthormoon genisteïne. Dit hormoon zorgt voor een toenemend collageengehalte, een versterkte huid en blokkeert huidverouderende enzymen. 

Bonen
Bonen bevatten hyaluronzuur en zink. De twee stoffen samen werken als magie voor de huid. Ze zorgen voor hydratatie en elasticiteit. Ook voorkomt het eten van bonen fijne lijntjes en rimpels. Niet alleen je huid is blij met het toevoegen van deze groene groente in je menu, ook je darmen zijn je dankbaar. Bonen zorgen voor een goede spijsvertering waardoor darmklachten worden voorkomen. 

Broccoli
Deze superfood zit vol met vitamine C wat de collageenproductie bevordert. Daarnaast zit in broccoli ook veel calcium, dit mineraal verlaagt de bloedspiegels van eiwitten die botafbraak bevorderen. Broccoli zorgt ook voor een mooie en stevige huid. Bovendien vertragen ze het krijgen van broze botten. 

 

Wanneer je een gebalanceerd dieet volgt, dan krijg je via je voeding genoeg collageen binnen en hoef je minder snel extra collageen in te nemen. Heb je dit wel nodig? Dan kun je zowel supplementen of poeders vinden voor meer collageen. Onthoud wel dat deze vormen enkel ter ondersteuning zijn en niet als vervanging van je dagelijkse voeding. Ben jij al begonnen met het innemen van collageen of wist jij nog niet van deze voordelen? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *