Ongemerkt gezond eten
Groente eten is belangrijk. Het biedt ons veel onmisbare voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Dagelijks een gezonde portie groente versterkt onze weerstand en voorkomt zo dat we ziek worden. Maar juist omdat er zo vaak op wordt gehamerd groente te eten trekken veel kinderen en pubers hun neus op voor al dat gezonde voedsel. Zij geven de voorkeur aan een lekkere kapsalon of andere vetrijke snacks. Uit onderzoek blijkt bovendien ook dat pubers jaarlijks hun eigen gewicht aan suiker naar binnen werken. Er zijn gelukkig manieren om deze moeilijke eters ongemerkt gezond te laten eten.
Snacken met groente
Vooral kinderen en pubers houden van snacks. Vaak pakken ze daarvoor een zak chips (liefst met een lekkere dipsaus). Snacken met groenten kan ook en is uiteraard al een stuk gezonder. De dipsaus kan blijven mits die is gemaakt met yoghurt. Lekker dippen met komkommer, snacktomaatjes, worteltjes en gesneden paprika. Op deze manier maak je van een snackmoment tegelijkertijd een groentemoment.
Groenten ‘verstoppen’ in gerechten
Een trucje dat ook zeer goed werkt bij moeilijke eters is het ‘verstoppen’ van gezonde groente in andere gerechten. Iedereen smult van een omelet. Zo’n heerlijke omelet bij de lunch kun je gebruiken om ongemerkt wat groente in te verwerken. Denk aan tomaat, of geraspte bloemkool. Combineer met stukjes pompoen en fijngesneden prei. Zo gaat die omelet net zo snel naar binnen en proeven ze die groente niet eens.
Combineren met pasta
Veel kinderen, pubers en volwassenen zijn dol op pasta. Macaroni, spaghetti, spirelli, tagliatelle en andere pasta soorten. Deze gerechten eet je normaliter met een heerlijke pastasaus. Laat die saus nu de ideale manier zijn om lekkere groenten in te verwerken. Kies eens voor courgette, selderij, aubergine, tomaat, bladgroenten of prei. Als je deze groenten combineert met een basis van tomatensaus en vervolgens door de blender doet gaan alle gezonde groenten ongemerkt mee naar binnen.
Groenten en verslavingszorg
De puberteit is een lastige fase, maar wel één waarin je heel erg beïnvloedbaar bent. Soms ook door de verkeerde dingen. Wanneer je als puber verslaafd raakt aan bijvoorbeeld drugs of alcohol is het dagritme vaak volledig zoek. Dit wordt meestal gecombineerd met een zeer ongezonde eetgewoonte, waardoor ook de weerstand zwak wordt. Het is dus niet gek dat jongeren met een verslaving een enorm gebrek hebben aan extra voedingsstoffen. Ook in afkickklinieken, zoals Connection SGGZ, wordt daarom vaak van de bovenstaande technieken gebruik gemaakt tijdens het bereiden van maaltijden. Zij bieden ambulante of klinische behandelingen voor pubers en jongvolwassenen die verslaafd zijn geraakt. Dat kan zijn aan drugs, medicijnen of alcohol, maar ook diverse andere verslavingen als gamen, gokken of MDMA. Gezonde voeding met veel groente helpt je weerstand verhogen en je gemoedstoestand verbeteren.