Top 10 Supervoeding voor een super body
Als je een beetje bekend bent met sporten, dan heb je ongetwijfeld wel eens de term ‘superfoods’ voorbij horen komen. Maar, wat verstaan we nou onder supervoeding? Het zijn voornamelijk fruit, bladeren en zaden, waar heel veel voedingsstoffen in zitten. Deze zijn gezond voor je lichaam en dragen dan ook bij aan een super body. In dit artikel zetten we een top 10 op een rijtje. Welke supervoeding kies jij voor jouw super body?
Açaibessen uit Midden- en Zuid-Amerika
Je hebt vast wel eens gehoord van de açai bowl. Dat is een ontbijt, waar onder andere deze bessen in zitten. De açai bes is rijk aan calcium en antioxidanten. Dat is erg gezond, maar toch heeft de bes ook een hoog vetgehalte. Eet de bessen bijvoorbeeld gedroogd of juist in poedervorm in zo’n ontbijt bowl.
Chiazadel uit Latijns-Amerika
Chia betekent ook wel ‘zetmeel’. De zaden worden al duizenden jaren gegeten en zien we steeds vaker terug als superfood. Je kunt chiazaden bijvoorbeeld toevoegen als je zelf brood of een smoothie maakt. Als je de zaadjes weekt, kunnen ze ook nog dienen als ei-vervanger.
Gojibessen uit China
In deze bes zitten veel mineralen, calcium en ijzer. Daarnaast zijn de goji bessen rijk aan vitamine C en vezels. Je kunt ze bijvoorbeeld gedroogd consumeren, maar ook in de vorm van jam of een sapje.
Gerstegras en tarwegras
Deze grassen zit boordevol voedingsstoffen. Voornamelijk in de stengels zitten veel vezels. Daarnaast zijn ze rijk aan ijzer, magnesium, zink en selenium. Ook bevat het gras vitamine A, C, E en K. Je zou er bijvoorbeeld sap uit kunnen persen, maar kunt het ook gebruiken in plaats van bieslook of peterselie.
Matcha uit Japan
In principe betekent matcha ‘gemalen thee’. De poeder komt dan ook uit groene theebladeren. De bladeren zijn een goede bron van ijzer. In de oorspronkelijke plant zit natuurlijke cafeïne. Daarom wordt er vaak matcha thee gedronken als alternatief voor een bakje koffie. Pas bij matcha wel op voor het suikergehalte.
De lokale bosbes
De bosbes is rijk aan vitamine C, kalium, zink, foliumzuur en ijzer. Deze vrucht doet het goed bij het ontbijt. Maak bijvoorbeeld bosbessenpannenkoeken of strooi ze over de yoghurt of havermout.
De lokale broccoli
Groenten kunnen ook zeker een superfood zijn. Deze kool is rijk aan vitamine A, C, E en K. Bovendien zit broccoli boordevol calcium, magnesium, ijzer, zink en kalium. Het bijkomende voordeel is dat deze groenten je bijna geen opgeblazen gevoel geven. Dat is weer een voordeel met het sporten.
Haver uit Europa
In haver zitten veel vezels en mineralen. Hiermee bedoelen we onder andere magnesium, fosfor, ijzer en zink. Als je alle granen samen pakt, heeft haver ook het hoogste gehalte B1 en B6. Havermout mag dan ook niet langer uit de voorraadkasten ontbreken.
Lijnzaad uit Europa of Azië
We hebben het eerder al gehad over de voordelen van chiazaden. Lijnzaad is eigenlijk onze Nederlandse vorm van chiazaden. Ze zijn net zo voedzaam en in sommige opzichten zelfs gezonder. In lijnzaad zitten namelijk meer eiwitten en omega-3-vetzuren. Ook dit eet je weer bij je ontbijt. Velen eten lijnzaad in combinatie met de açaibessen, over de açai bowl.
De lokale walnoot
De walnoot is rijk aan vele onverzadigde vetzuren. Deze noot bevat ook de meeste omega-3-vetzuren in tegenstelling tot andere noten. Je kunt een handje vol walnoten vergelijken met een avocado. Zorg daarom dat je er niet te veel van eet, want een avocado is bijvoorbeeld best wel vet. Verder zijn walnoten rijk aan mineralen, waaronder kalium, magnesium, ijzer en zink. Een paar walnoten na de lunch kunnen zeker geen kwaad of eet ze op een cracker met brie. Ook dat is een veelvoorkomende lunch.